Készült: 2020.10.21.10:04:31 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

231. ülésnap (2012.10.29.), 14. felszólalás
Felszólaló Földi László (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:18


Felszólalások:  Előző  14  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FÖLDI LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az Országgyűlés a Szent Erzsébet-i hagyományok újjáélesztése jegyében 2012-ben elfogadta az Erzsébet-programról szóló törvényt. A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványhoz kapcsolódó program mindenekelőtt a gyermekekről való felelős gondoskodásra és a társadalmi szolidaritásra épül, kiemelt célja pedig az, hogy jelentősen csökkentse azon gyermekek számát, akik részére nem biztosított a napi többszöri étkezés, az életkoruknak megfelelő egészséges táplálék, illetve a regenerációhoz szükséges aktív kikapcsolódás lehetősége.

Fontos kiemelni, hogy az Erzsébet-program az Erzsébet-utalvány forgalmazásából származó eredményből valósul meg, így a magyar költségvetést nem terheli, és új források bevonása sem szükséges a működtetéshez. A program eredményeit tükrözi, hogy rajta keresztül ez idáig több mint százezer rászorulónak segítettek azok, akik az Erzsébet-utalványt választották.

Tisztelt Képviselőtársaim! Én magam is négygyerekes apaként nagyon jól tudom, hogy milyen fontos a nagycsaládosoknál az a segítség, amit az Erzsébet-program nyújtani tud. A program segítsége nélkül például a nyári pihenés, a nyaralás sok család esetében nem volna megoldható.

Cegléd város polgármestereként örömmel mondhatom, hogy a program vonatkozásában kézzelfogható eredményekről tudok önöknek beszámolni. A legismertebb ceglédi hotelben nyáron a 90 százalékot is meghaladó telítettséggel dolgozott a hotel. Ebbe a szállodába a program segítségével 2012-ben olyan gyerekek és családok is eljutottak, akik ilyen színvonalat egyébként nem engedhetnének meg maguknak. A szálloda visszajelzései alapján az Erzsébet-program olyan kimagasló sikerrel futott, hogy a szerződött keret mintegy 3-4 hét, tehát kifejezetten rövid idő alatt teljesen kimerült. Összességében közel 2 ezer ember majd' 700 foglalását fogadta a szálloda ezen idő alatt.

Tisztelt Képviselőtársaim! Fontosak a számok, de az előbbi adatokon túl bizony más módon is megmutatkozik a program sikeressége. Cegléden több telefonhívást és megkeresést kaptunk a programban nyertes emberektől, akik a folytatásról való érdeklődés mellett rendszerint köszönetüket fejezték ki.

Polgármesterként így nagy örömmel tölt el, hogy Cegléden is részt vehettünk az Erzsébet-programban, és a rászorulók pozitív visszajelzései alapján láthattuk annak kézzelfogható eredményeit. Bízunk abban, hogy a program folytatódik, aminek további sikereihez nagy örömmel járulnánk hozzá mi is.

Köszönöm szíves figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  14  Következő    Ülésnap adatai