Készült: 2019.12.15.16:51:07 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

182. ülésnap (2012.04.23.), 140. felszólalás
Felszólaló Földi László (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:04


Felszólalások:  Előző  140  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FÖLDI LÁSZLÓ (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Kedves Képviselőtársaim! Mint ismeretes, 2001-ben hozták létre a Tisztaszoftver-programot. A Microsofttal kötött megállapodás elsődleges célja az volt, hogy elősegítse a korszerű és jogtiszta szoftverek használatát először a felső-, majd 2004-től a közoktatásban. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium korábbi tájékoztatása szerint a Microsoft szoftverei 2010-ben 1,5 milliárd forint, 2011-ben 4,13 milliárd forintba kerültek. Összességében az elmúlt tíz évben az állam közel 12 milliárd forintot fizetett ki erre a célra. Ezért a pénzért ugyanakkor az állam nem szerzett tulajdonjogot a szoftverekre, csak kötött időre bérelte a használati jogát.

Tisztelt Államtitkár Úr! A Tisztaszoftver-program keretében megkötött licencszerződések ez év március 1-jén lejártak. Egy februárban kiadott sajtóközleményből az derül ki, hogy folyamatosak a tárgyalások az esetleges folytatásról. Az egyik hírportál pedig, még szintén februárban, arról tájékoztatta olvasóit, hogy a minisztériumnak sikerült megállapodni a céggel a Tisztaszoftver-program további sorsáról. A cikk azt is említi, hogy konkrét szerződést még nem írtak alá, de az elvi megállapodás megszületett, így további egy évig még biztosan maradhatnak Windows-szoftverek a közoktatásban.

Tisztelt Államtitkár Úr! Valósak-e a hírportál információi, és valóban így biztosítja-e a kormány az idei évben az iskolák licencigényeit? Abban az esetben pedig, ha a cikk valótlan állításokat közöl, akkor mit tesz a kormány annak érdekében, hogy az oktatás nyugalmának érdekében jogtiszta szoftverek álljanak rendelkezésre az idei érettségi vizsgákra? Mindezeken túl pedig várható-e a program megszüntetése?

Várom az államtitkár úr megtisztelő válaszát. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  140  Következő    Ülésnap adatai