Készült: 2021.06.18.09:45:50 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

119. ülésnap (2000.02.10.), 92. felszólalás
Felszólaló Kiss Andor (MIÉP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:02


Felszólalások:  Előző  92  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KISS ANDOR (MIÉP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Steinerné Vasvári Éva gondolatai természetesen bennem is ugyanazokat fogalmazták meg. Minden törvényjavaslat vitájánál, amely ilyen nemzetközi szerződéseket is érint, mind a bizottságban, mind a pulpitusról fel szoktam hívni a kormány figyelmét arra, hogy gondosan megvizsgálta-e a törvény-előkészítésnél, hogy milyen hatása, milyen nemzetközi hatása van egy-egy törvényjavaslatnak, vagy mi történik akkor, ha valami külföldi hatás éri országunkat a törvényjavaslattal kapcsolatban, akkor mit tudunk tenni.

Erre mindig megnyugtató választ kaptunk. Így volt ez a katasztrófavédelmi törvénynél, így volt ennél a kémiai biztonságról szóló törvénynél. Aztán, lám, lám, mi történik, egy nappal később értesítik a magyar hatóságokat, hogy átszakadt a ciános gát valahol a néhai Magyarország területén. Azt hiszem, hogy a kormánynak sokkal-sokkal jobban kellene foglalkoznia ezzel a problémakörrel, a szerződéseket felülvizsgálni, hogy ha már előfordul ilyen, akkor legalább a kárelhárításban tevékenyebben részt tudjunk venni.

A másik kérdés, ami szintén felmerült bennem, hogy ha nálunk történne egy ilyen szennyeződés, akkor mit tudnánk vele kezdeni. Felkészült-e a jelenlegi apparátus arra, hogy egy ilyen katasztrófát el tudjon hárítani, vagy legalábbis a hatásait minimalizálni tudja. Azt hiszem, hogy talán a dolgok gyökere valahol 1920. június 4-ében gyökerezik, mert ha akkor az a szerencsétlen szerződés nem történik meg Magyarországgal kapcsolatban, akkor ennek a törvénynek most hatálya lehetne - vagy az előzőknek - erre a területre is, amely valószínűleg megakadályozhatott volna egy ilyen környezeti katasztrófát.

Köszönöm szépen. (Taps a MIÉP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  92  Következő    Ülésnap adatai