Készült: 2021.06.23.16:46:49 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

119. ülésnap (2000.02.10.), 54-56. felszólalás
Felszólaló Karakas János (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:14


Felszólalások:  Előző  54 - 56  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KARAKAS JÁNOS (MSZP): Én a törvényhez szólnék, és egy kicsit...

ELNÖK: Két percben öné a szó.

KARAKAS JÁNOS (MSZP): ...a Molnár László által elmondott példához kapcsolódnék. Ha valaki egy olyan növényvédő szert használ, ami nem állna jogában - és sok ilyen példa van -, és az az illető a növényvédő szer maradékát vagy a már nem használt növényvédő szert, mondjuk, kiönti a csatornába vagy egy kis patakba, ha nem is ilyen nagy mértékű tragédiák történnek, mint ami a Tiszával történt, de mikroszinten ugyanezek valósulnak meg.

 

(12.00)

Ezért tartom fontosnak, hogy - átvezetve a gondolatot - ebben a törvényben ez a szabályozás és minden növényvédő szert használó figyelmének felhívása megtörténjen, mert ezek a kis tragédiák napjainkban mindenütt megvannak. Pillanatok alatt tönkre lehet tenni egy szennyvíztisztító mikroflóráját - egy gondatlanságból elkövetett növényvédő szer kiöntésével -, tönkre lehet tenni - lehet, hogy csak pár tíz vagy száz méter hosszan - egy patak élővilágát, ha valaki egész egyszerűen ledobja a csomagolóanyagot, amiből előzőleg kiöntötte a növényvédő szert. Tehát jogos az, hogy erre is figyeljünk, mert a "sok kicsi sokra mehet" elve alapján ebből kisebb-nagyobb mértékű, de összességében mégis komoly környezetkárosodás lesz tapasztalható és érzékelhető.

Ebből adódóan is jó, hogy ez a törvénytervezet külön foglalkozik ennek a környezetvédelmi részével is. Úgy érzem, hogy a különböző rendeletekben sokat emlegetett felvilágosító tevékenységben is helye van annak, hogy akár a Tisza példáján, de más példákon keresztül is fölhívjuk a használók figyelmét arra, hogy akár a házi kiskertben is milyen vétségeket követhetnek el nemcsak önmaguk, hanem a környezet ellen is.

Köszönöm. (Taps.)
Felszólalások:  Előző  54 - 56  Következő    Ülésnap adatai