Készült: 2021.06.15.17:49:48 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

119. ülésnap (2000.02.10.), 46. felszólalás
Felszólaló Dr. Horváth János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  46  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HORVÁTH JÁNOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Engedtessék meg, hogy igen röviden valamit hozzáadjak ehhez a rendkívül értékes és dicséretre méltó országgyűlési vitához. Nevezetesen, egy példát szeretnék megemlíteni az organikus gazdálkodás témakörében.

Hogyan hasznosíthatók a természetes anyagok? Biológiai növényvédelemmel. A biológiai növényvédelem, azt hiszem, a legalkalmasabb kifejezés erre. Mi is ez? Vannak olyan, bizonyos vidéken létező növények, amelyeket többnyire gazként ismerünk, haszontalan valami, de ott úgy nő, mint a gaz, nagy mennyiségben. Ezek többnyire mérgezőek, emberi fogyasztásra nem alkalmasak, mert hiszen akkor kultiválnánk. Ezekben a növényekben olyan vegyi képletek léteznek, amelyek növényvédő hatással használhatók. Én magam farmer, kertész koromban ezeket használtam éveken át, egyesületeket hoztunk létre azon a vidéken igen sikeresen.

Például volt azon a vidéken, ahol ezt csináltam, Közép-Amerikában, egy növény, amelyet úgy nevezhetnénk, hogy fokhagymafű. Fokhagyma, de megnő derékmagasságúra, és igen-igen dúsan nő. Fokhagyma íze van, nagyon kellemes emberi fogyasztásra is. De olyan mennyiségben termett, hogy azt senki sem gondolná. Mikor a tehenek esznek belőle, akkor a tejnek valóban fokhagymaszaga lesz, mint ahogy Dán képviselő úr mondta. Nos, ezt a fokhagymát megdaráltuk, ennek a levét rápermeteztük azokra a növényekre (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), amelyeket védeni szándékoztunk, és igen sikeres volt.

Köszönöm a meghallgatást.
Felszólalások:  Előző  46  Következő    Ülésnap adatai