Készült: 2020.03.28.16:53:31 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

252. ülésnap (2005.10.05.), 22. felszólalás
Felszólaló Hadházy Sándor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Idegenforgalmi bizottság
Felszólalás oka Bizottság kisebbségi véleményének ismertetése
Videó/Felszólalás ideje 4:54


Felszólalások:  Előző  22  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HADHÁZY SÁNDOR, az idegenforgalmi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az idegenforgalmi bizottság 2005. szeptember 27-ei ülésén tárgyalta az előterjesztést, az adókról, járulékokról és egyéb költségvetési befizetésekről szóló törvénytervezet 17547. számot viselő javaslatát.

Tisztelt Országgyűlés! Az ellenzéki képviselőknek több problémájuk akadt az előterjesztéssel, mint a kormánypárti képviselőknek, ennek ellenére igen mérsékelt vita alakult ki. Nyilvánvaló, hogy a kormánypárti képviselők azt próbálták meg kis lendülettel ugyan, de bizonyítani, hogy ez a törvényjavaslat mennyire jó a vállalkozóknak, és mennyire lesz jó az embereknek.

A bizottságunk az idegenforgalmi kérdéseket vizsgálta, és az előttem szóló Tóth József képviselőtársam azt mondta, hogy olyan kérdésekkel foglalkozott a bizottság, ami igazából nem idegenforgalmi jellegű. Ezzel erősen vitatkoznék, hiszen az önkormányzatok helyzete alapvetően befolyásolja az idegenforgalom fejlesztését és működését. Ennek tükrében az ellenzéki képviselők rámutattak egy rendkívül súlyos hibára. Nem is értjük egyébként, hogyan lehet ekkora hibát elkövetni.

Tudni kell azt, hogy az önkormányzatok működését és különösen a fejlesztési források előteremtését alapvetően befolyásolják a bankok hitelei. Azonban a bankok mindig megvizsgálják az önkormányzatok hitelképességét. Abban az esetben, ha ez a hitelképesség-vizsgálat negatív eredménnyel zárul, akkor az önkormányzatok bizony nem fognak hozzájutni fejlesztési forrásokhoz, sőt egyáltalán semmilyen forráshoz.

Ez azért fontos, mert a hitelképesség vizsgálatánál az egyik legjelentősebb tényező a helyiadó-bevétel. A törvényjavaslat az iparűzési adót, szerintem nagyon helyesen, el fogja törölni 2007. december 31-ével, azonban azt a hibát követi el a törvényalkotó, hogy ennek a pótlására 2006. június 30-ai határidővel kötelezi a kormányt, hogy tegyen előterjesztést a parlament számára. Ez azt jelenti, tisztelt hölgyeim és uraim, hogy addig az önkormányzatok hitelképtelenek, mert a bank mindig hosszú évekre előre vizsgálja, hogy vajon a hitelt az önkormányzat hogyan fogja majd visszafizetni, miből fogja visszafizetni, és ha nem látja ezeket a forrásokat - márpedig nem látja -, akkor az önkormányzatok sorra hitelképtelenekké fognak válni. Ez az egyik tétel.

A másik tétel egy rendkívül súlyos probléma, hogy ezt az egész kérdést a jelenlegi Gyurcsány-kormány átpasszírozza a következő ciklus kormányára. Majd valamikor április-május tájékán lesznek a választások, május-június tájékán áll fel a következő kormány, és lesz neki néhány hete arra, hogy ezt az előterjesztést elkészítse, ezeket a vizsgálatokat elvégezze. Képtelenség, hölgyeim és uraim! Ez akkora felelőtlenség, hogy ilyet a Magyar Köztársaság parlamentje még a 15 év alatt nem látott. Erre szeretném felhívni a figyelmet. Arról nem beszélve, hogy természetesen a jogalkotás rendjéről szóló törvényt is súlyosan sérti az előterjesztés, hiszen hatásvizsgálatokat nem láttunk, azokkal nem találkoztunk; többek között azt sem találtuk meg, hogy a jelenlegi kormányzat például ezt a 300 milliárdos forráskiesést hogyan kívánja pótolni. Nincs erre hatásvizsgálat, tisztelt hölgyeim és uraim!

Van még egy súlyos kérdés. Eddig azzal a résszel foglalkoztam, hogy mi a hibája az előterjesztésnek, most azzal a résszel foglalkozom, hogy mi hiányzik belőle, mert ez a másik része. Hiányzik belőle az, amit az idegenforgalmi bizottság nagyon régóta szorgalmaz, mégpedig a vendéglátás és a szállodaárak áfájának a csökkentése 5 százalékra. Éppen ezért ezekre a hibákra szerettem volna rámutatni, és a szükséges módosító javaslatokat ellenzéki oldalról időben be fogjuk terjeszteni.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)

(10.20)
Felszólalások:  Előző  22  Következő    Ülésnap adatai