Készült: 2020.09.24.07:45:13 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

220. ülésnap (2005.05.02.), 98. felszólalás
Felszólaló Dr. Selmeczi Gabriella (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:11


Felszólalások:  Előző  98  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Kedves Képviselőtársaim! Dicséretes az az igyekezet, ahogy 2002 óta a szocialista kormányzat újabb és újabb jelzőket aggat magára. Voltak már a nemzeti közép kormánya, rövid ideig építettek modern európai köztársaságot és tudásalapú társadalmat is, most éppen felelős kormányzatként vesznek újabb lendületet. És hogy el ne felejtsük: önök - nem is olyan régen - nevezték már magukat a gyermekek kormányának is.

Ez azért is különösen fájó, mert az elmúlt időszakban az egészségügyben történt kormányzati megszorítások már a gyermekegészségügyet sem kímélik. Aggasztó hírek érkeznek mostanában a Heim Pál Gyermekkórházból. Adósságok, sztrájkhangulat és válságcsomag jelzi: a kórház nagy bajban van. Az a kórház, amelyikben már száz éve folyik az áldozatkész munka a gyermekek gyógyítása, egészségük helyreállítása érdekében.

A szocialista kormány megszorításai már tavaly is súlyos helyzetbe hozták a gyermekkórházakat. A Heim Pálnál csak a teljesítménykorlátozó kormányrendelet 40 millió forint veszteséget okozott az intézménynek. A helyzet idén még tovább romlott, különösen az influenzajárvány idején. Fontos tudni, hogy egy gyermekkórházat minden megszorítás kétszeresen sújt, ugyanis a kis betegek ellátása fokozottabb törődést és több munkát igényel, mint a felnőtteké, és ez nagyobb költségekkel jár. Ezt a különbséget a finanszírozás azonban nem veszi figyelembe, ezért minden olyan szocialista lépés, amely elszegényíti a kórházainkat, fokozottan veszélyezteti a gyermekkórházakat és a gyermekek biztonságos egészségügyi ellátását.

Tisztelt Miniszter Úr! Egy kormány lehet takarékos, néha talán szűkmarkú is - de milyen kormány az, amelyik a beteg kisgyermekeken spórol? Ha ezek után a kórház megpróbál valahogy talpon maradni, döntenie kell, melyik ujjába harapjon: a betegeken spóroljon, kockára téve ezzel az ápolásra szoruló kisgyermekek életét, vagy létszámleépítésekkel, pénzmegvonásokkal a dolgozókat hozza lehetetlen helyzetbe? A Heim Pál Gyermekkórházban ez utóbbi történt: egy túlélési válságcsomagot kellett kidolgozni, amely átszervezésnek becézett leépítéseket, ésszerűségnek becézett pénzelvonásokat és egyéb megszorításokat tartalmaz. Így egyelőre még tartható az ellátás színvonala, de ez legkevésbé sem a kormánynak köszönhető.

Tisztelt Miniszter Úr! A kialakult helyzetért felelős a főváros SZDSZ-es vezetése, de a fő felelős a szocialista egészségügyi kormányzat. Önök nagy lendülettel mennek előre a gyurcsányi úton. Nem gondolják, hogy vakvágányra visz ez az út? Miért pont arra a pénzre van szükségük, amely a Heim Pál és a többi gyermekkórház működését biztosítja? (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Mi lesz a magyar egészségüggyel, ha a szocialista kormány már gyermekeink biztonságos ellátását is veszélyezteti?

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  98  Következő    Ülésnap adatai