Készült: 2020.10.02.01:00:04 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

197. ülésnap (2004.12.20.), 42. felszólalás
Felszólaló Dr. Selmeczi Gabriella (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:13


Felszólalások:  Előző  42  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony, Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Kedves Képviselőtársaim! A miniszter úr bejelentette, hogy januárban átlagosan 7 százalékkal emelkedik a támogatott gyógyszerkészítmények térítési díja. Az embereknek hirtelen déjà vu-érzésük támad, hiszen mintha már hallották volna ezeket a szavakat, pontosan egy éve, éppen egy szocialista egészségügyi minisztertől. Az egyetlen különbség, hogy az akkori miniszter 8 százalékos áremelésről beszélt.

Az önök balszerencséjére az emberek arra is emlékeznek, hogy végül is mennyi lett ez a 8 százalék - éppen a kétszerese, 16 százalék. Ráadásul sok vérnyomáscsökkentő, antidepresszáns és más gyógyszerek ára ennek a többszörösével emelkedett, ami havonta több ezer forint pluszkiadást jelentett a betegeknek, elsősorban a nyugdíjasoknak. Az emberek ezért már nehezen hisznek a szocialistáknak, és be kell látnia, hogy nem minden alap nélkül.

Kökény Mihály 8 százalékos áremelést ígért; lett belőle 16, a duplája. Akkor, miniszter úr, az ön 7 százalékos bejelentését is nyugodtan beszorozhatjuk kettővel? De tegyük fel, hogy tényleg 7 százalékos lesz az áremelés, és nézzük meg, hogy sok vagy kevés-e ez a 7 százalék. Nyáron Kiss Péter kancelláriaminiszter a jövő évi gyógyszeráremelésről még szó szerint ezt mondta: a kormány nem tervezi a társadalombiztosítási támogatásban részesülő gyógyszerkészítmények esetében fizetett beteg-hozzájárulás, azaz a térítési díj inflációt meghaladó emelését.

Miniszter úr, ön szerint a 7 százalék több vagy kevesebb, mint a jövő évre tervezett 4,5 százalékos infláció? Segítek számolni: ha a 7 százalék a 4,5-nek a 180 százaléka, akkor vajon ki nem mond igazat, ön vagy a kancelláriaminiszter? Ön szerint, tisztelt miniszter úr, sok vagy kevés az az áremelés, amely a tervezett inflációnak majdnem a kétszerese? Ön szerint sok vagy kevés ez a 7 százalék annak fényében, hogy ha a polgári kormány gyógyszer-megállapodása lenne érvényben, akkor jövőre csak legfeljebb 3 százalékkal emelkedhetnének a gyógyszerárak? És akkor még nem említettük, hogy a tb által nem támogatott készítmények jövőre legalább az infláció háromszorosával fognak drágulni.

Más baj is van egyébként. A nagymértékű áremelés bejelentése után felvásárlás kezdődött a patikákban, ez a felvásárlás pedig újabb gyógyszerhiánnyal fenyeget. Fájdalomcsillapítók, szívgyógyszerek, antibiotikumok, görcsoldók, vitaminok hiányoznak a patikák polcairól.

Tisztelt Miniszter Úr! A gyártókkal kötött gyógyszer-megállapodásuk csak december 31-ig garantálja a mostani árakat. Tud-e megnyugtató választ adni a beteg embereknek? Mennyivel kell többet fizetniük januártól a patikákban? Vajon a lendületes kormányzás most is gyógyszeráremelést jelent majd? Kívánnak-e valamit tenni a kialakulóban lévő gyógyszerhiány megfékezésére, amely most már súlyos méreteket ölt?

Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a Fidesz padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  42  Következő    Ülésnap adatai