Készült: 2020.09.25.19:08:12 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

188. ülésnap (2004.11.22.), 209. felszólalás
Felszólaló Dr. Selmeczi Gabriella (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Önálló indítvány indokolása
Videó/Felszólalás ideje 4:12


Felszólalások:  Előző  209  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SELMECZI GABRIELLA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Egy haláleset a családban nemcsak súlyos lelki traumát okoz, hanem jelentős anyagi megterhelést is jelent az elhunyt hozzátartozóinak. Ráadásul a családok egyre nehezebben tudják előteremteni az utolsó út árát, amelyhez az elszegényedett önkormányzatok sem tudnak már érdemi segítséget nyújtani.

A javaslatunk az, hogy a társadalombiztosítás ne csak az egészségügyi ellátásokat, ne csak az egészségügyi szolgáltatásokat finanszírozza, hanem ezt is vegye be a feladatai közé, és adjon temetési támogatást az utolsó úthoz. A társadalombiztosításnak tehát át kellene vállalnia az elhunytak temetésének költségeit, legalább a helyben szokásos legolcsóbb temetésnek megfelelő összeghatárig. Jelenleg az önkormányzatoknak csak arra van módjuk, hogy segélyt adjanak az embereknek, de különböző jelzések jöttek, s nemcsak az állampolgároktól, hanem az önkormányzatoktól is, hogy ezt egyre kevésbé tudják megtenni, egyre kevesebb a pénzük arra, hogy támogassák az embereket ebben.

A javaslatunk egyébként nem új, több mint egy éve, 2003 augusztusában már benyújtottuk a temetési támogatásról szóló indítványunkat. Akkoriban a javaslatot a szocialista képviselők is jónak tartották, támogatták vagy tartózkodtak a parlamenti bizottságokban, és gyakorlatilag ellenszavazat nélkül vették tárgysorozatba. Mégsem kerülhetett sor az elképzelés megvalósítására, ennek a támogatásnak a bevezetésére, mert az azóta eltelt egy évben a kormánypárti képviselők tizennyolc alkalommal akadályozták meg, hogy a parlament plenáris ülésén napirendjére vegye az indítványt.

Tisztelt Képviselőtársaim! A világon sok helyen temetnek a biztosítási jogviszony keretein belül, tehát nem új ez a javaslat. Miért ne lehetne ez nálunk is így, Magyarországon? Annál is inkább, mert Magyarországon sem lenne új ennek a bevezetése, hiszen az 1970-es években hazánkban törvény már tartalmazott ilyen támogatási formát. Érdemes lenne újra megfontolni a temetési támogatás bevezetését, ezért az elmúlt napokban újra benyújtottuk az erre vonatkozó törvényjavaslatunkat.

Szeretném önöket tájékoztatni arról is, hogy ezzel párhuzamosan a költségvetési törvény tervezetében is megtaláltuk a fedezetét ennek a támogatásnak, tehát most nem lehet azt mondani, amit egy évvel korábban, hogy nincs meg rá a pénz, nincs meg rá a fedezet, és hiába jó a javaslat, a kormánypárti képviselők nem tudják támogatni. Évente 136 ezren hunynak el, és ha ebben a formában egy minimum támogatási összeget vennénk, akkor 8 milliárd forintot jelentene a költségvetésnek, viszont ebből az összegből le lehetne vonni azt az 1 milliárd forintot, amit az önkormányzatok segélyként számolnak el, segélyként adnak támogatásként. Így tehát gyakorlatilag 7 milliárd forintba kerülne a központi költségvetésnek, illetve a társadalombiztosításnak ez a támogatási forma, amely a családoknál, az idős embereknél nagyon jelentős támogatást jelentene - mint mondtam - ahhoz, hogy tisztes körülmények között tudják biztosítani az eltemettetést.

Kérem a kormánypárti képviselőket, hogy fontolják meg a javaslatot. Tudom, hogy van szándék arra, hogy valamilyen formában ezt a támogatási formát bevezessék, mégis kérem, fontolják meg és támogassák, hogy a parlament napirendjére kerüljön az a támogatási forma, amely nagyon sok emberen tudna segíteni.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki oldalon.)
Felszólalások:  Előző  209  Következő    Ülésnap adatai