Készült: 2020.08.07.03:43:21 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

19. ülésnap (1998.10.20.), 383. felszólalás
Felszólaló Dr. Fenyvessy Zoltán (MIÉP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:04


Felszólalások:  Előző  383  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. FENYVESSY ZOLTÁN (MIÉP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Nagyon rövid leszek, néhány mondatban igyekszem megindokolni a beterjesztett két módosítási javaslatot, amelyek közül az egyiket önállóan, a másikat Lentner Csabával közösen nyújtottuk be.

Az önálló módosító javaslat lényege az, hogy a közraktározási tevékenység megkezdéséhez szükség legyen még egy nyilatkozatra a jogszabálytervezetben felsoroltakon túl. Mégpedig két helyen is nyilatkoznia kellene a közraktározást megkezdőnek arról, hogy tudomása szerint nem áll csőd- vagy felszámolási eljárás alatt. Ezek a tervezetbe beépítésre kerültek, és a bizottsági meghallgatás után három minisztérium, a Gazdasági, a Pénzügy- és az Igazságügyi Minisztérium jóváhagyta ezeket a módosítástervezeteket. Remélem, hogy ezután a plenáris ülés is jóváhagyja, ha a szaktárcák jóváhagyták.

A másik módosító javaslat, amelyet Lentner Csabával közösen nyújtottunk be, egy kicsit hosszabb, de néhány mondatban ezt is össze tudom foglalni.

Mégpedig ezek közül az első módosítási javaslat lényege az, hogy ki ellenőrizze a közraktározónak a működését, pénzügyi tevékenységét. A tervezetben csak az szerepel, hogy hazai szakértőnek kell ellenőrizni a tevékenységet. A módosításunk lényege az, hogy belföldi székhelyű, bejegyzett könyvvizsgálónak kelljen ezt ellenőrizni. Ugyanis abban, hogy hazai, független szakértő, nem szerepel az, hogy pénzügyi vagy valamilyen szakmai szakértőnek kellene lennie, akár egy igazságügyi, földművelési vagy bármilyen szakértőt elképzelhetnénk. Egyszerűen pontosítani szeretnénk, hogy hazai székhelyű, bejegyzett könyvvizsgáló ellenőrizze. A másik része lenne pedig, hogy ne csak ellenőrizze, hanem hitelesítse is ezt a működést. Ez azt jelentené tehát, hogy felelősséget is vállal a könyvvizsgáló. Egy ellenőrzés önmagában még nem jelent felelősséget, a felelősséget a hitelesítés alapozza meg.

A második kategorikus módosítás lenne: szeretnénk, ha a közraktározó köteles lenne teljes körű vagyonbiztosítást kötni. Ugyanis a tervezet nem köti ki a teljes körű biztosítást, hanem azt mondja, hogy káreseményenként 25 millió forintnak megfelelő biztosítást kellene kötni. Nagyon valószínű, hogy egy-egy közraktárban ezt lényegesen meghaladó árumennyiség van, tehát nem 25 milliónál húznánk meg a határt, hanem teljes körű vagyonbiztosítás szerepel a módosítás tervezetében.

A harmadik módosítási javaslatunk pedig egy kiegészítés. Ennek az a lényege, hogy ha a közraktározó jogsértést követ el, akkor ennek valamilyen szankciója lenne. Ez teljes mértékben hiányzik ma a közraktározási törvény tervezetéből, és úgy szól a módosítás, hogy "A közraktárt jogsértés esetén a jogsértés súlyának megfelelő bírsággal sújtja. A bírság összegének alsó határa 50 ezer forint, szándékos vagy súlyosan gondatlan károkozás esetén a közraktárt a kár mértékéig terjedő kártérítésre kötelezheti" - mármint a felügyelet, ez az előző címben benne van.

Összességében el szeretném mondani, hogy a közraktározási törvénybe bizonyos garanciákat szeretnénk beépíteni, további garanciákat az eddig meglévők mellett. Ezért kérjük a tisztelt képviselőket - a nagyobb biztonság, gondolom, mindenki számára támogatható - a módosítások elfogadására.

Köszönöm szépen.

 
Felszólalások:  Előző  383  Következő    Ülésnap adatai