Készült: 2021.03.06.12:35:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

251. ülésnap (2017.10.30.), 180-184. felszólalás
Felszólaló Győrffy Balázs (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:21


Felszólalások:  Előző  180 - 184  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GYŐRFFY BALÁZS (Fidesz): Igen, köszönöm, elfogadom.

ELNÖK: Győrffy Balázs képviselő urat illeti a szó.

GYŐRFFY BALÁZS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyűlés! Mint azt jó néhányan tudjuk, az Európai Bizottságban éppen a közös agrárpolitika 2020 utáni időszakának a tervezése zajlik, és nyilvánvalóan gazdálkodó emberként nagyon sokan követjük nyomon ezt a munkát, és alapvetően örömmel láttuk azokat a bejelentéseket, amelyek arra utalnak, hogy az egyszerűsítést tűzte ki célul az Európai Bizottság, ami azért egy kicsit aggodalommal tölt el bennünket, hiszen minden alkalommal megígérték ugyanezt és mindig egyre bonyolultabb lett. Ugyanakkor nem ez, ami a legjobban felborzolta a kedélyeket, a közelmúltban egy valamilyen formában kiszivárogtatott anyagra alapozva, hanem az, hogy az Európai Bizottság egy eddig teljesen új kötelező elemet szeretne a közös agrárpolitikába beépíteni, ez pedig… (Zaj, több képviselő távozni készül az ülésteremből. ‑ Az elnök csenget.) Köszönöm, elnök úr.

ELNÖK: Kérem képviselőtársaimat, szíveskedjenek a helyükön maradni még, ha lehetséges. Aki pedig távozik, kérem, csendben távozzon. Be fogom számítani az időt.

GYŐRFFY BALÁZS (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tehát alapvetően amiatt izgul most a magyar vidék társadalma, hogy vajon milyen formában kerül ki november végén az az anyag, amit mindannyian nagyon várunk, és vajon tényleg tartalmazni fog-e olyan elemeket, ami a kötelező közös agrárpolitikából való migrációs költségfinanszírozást jelenti.

Ez annyiban nem jelent újdonságot, hiszen már az elmúlt időszakban is önkéntesen lehetett a közös agrárpolitika bizonyos forrásaiból migrációs költségeket fedezni, ugyanakkor az Magyarország számára elfogadhatatlan, hogyha ezt kötelező jelleggel szeretnék bevezetni.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Copa-Cogeca magyarországi tagjaként, ami az európai gazdatársadalom legnagyobb érdekképviseleti ernyőszerve, minden fórumon és minden munkacsoporti ülésén kifejtette álláspontját, hogy ezzel nem értünk egyet. Tiszteletben tartjuk azt, hogy lépést kell tartania a közös agrárpolitikának a környezeti változások, adott esetben a környezetvédelem, a klímavédelem, a munkaerő megtartása és a szociális célok vonatkozásában, ugyanakkor egy ilyen új cél, ráadásul úgy, hogy a költségvetés várhatóan nem fog emelkedni, Magyarország számára elfogadhatatlan.

Tisztelettel kérdezem államtitkár urat, hogy mit kíván tenni a kormány annak érdekében, hogy ezt az egészen abszurd javaslatot az Európai Bizottság ne tudja megvalósítani. Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  180 - 184  Következő    Ülésnap adatai