Készült: 2020.07.09.09:45:01 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

31. ülésnap (2014.11.24.), 198. felszólalás
Felszólaló Dr. Mátrai Márta Mária (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:20


Felszólalások:  Előző  198  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. MÁTRAI MÁRTA (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Magyarország Alaptörvénye egy erős társadalmi akarathoz köti a részvételi demokrácia érvényesülését, így emelve gátat annak, hogy ne lehessen a népszavazás eszköz a folyamatos társadalmi feszültségek keltésére, és csak valóban az egész ország sorsát érintő kérdések kerülhessenek közvetlen döntéshozatalra. A részvételi demokrácia kiemelkedő lehetőséget teremt a népakarat megismerésére, de rossz időben és rossz szándékkal a népszavazás felőrli a társadalom politikai energiáit. (Dr. Schiffer András: Jézusisten!)

Nehéz megérteni, hogy miért gondolják az előterjesztők, akiknek módjuk és kötelességük tájékozódni és szakértőket igénybe venni, hogy a népakarat által rájuk ruházott felelősséget a bonyolult szakmai és közjogi kérdésekben átháríthatják a polgárokra. Csak azt tudom gondolni, hogy a tájékoztató szándék mellett ez az indítvány a közvélemény egyoldalú befolyásolását szeretné politikai haszonra váltani, miközben egy egész országot lázban tartana az éppen aktuális javaslat. A részvételi demokrácia parttalanná tételével a politikai erők egy része nem a kormány működésével vagy a jogalkotás kritikájával foglalkozna, hanem csak azzal, hogy mit kellene kitalálni a soron következő népszavazás tárgyaként.

Az előterjesztés azt sugallja, hogy a népszavazás korlátoktól mentes lehetőségével a választások által kijelölt országirányító akaratot szeretnék folyamatosan fölülírni a kormányzás lehetőségétől távol maradó politikai erők. Ez végső soron az ország kormányozhatóságát is veszélyeztetheti. Csak remélni tudom, hogy ez nincs a nevesített célok között. Az elvesztett választások után egy kis türelemre biztatnám az ellenzékbe szorult pártokat, köztük a létük önigazolását szolgáló akciózás alkotmányos bevezetése helyett.

Ugyanis, tisztelt Országgyűlés, az Alaptörvény nem erre való. Ezért álláspontunk szerint szükségtelen a népszavazásról szóló részének a javaslat szerinti módosítása és kiegészítése. Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  198  Következő    Ülésnap adatai