Készült: 2020.07.04.20:47:05 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

203. ülésnap (2017.03.06.), 284. felszólalás
Felszólaló Dr. Mátrai Márta Mária (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:20


Felszólalások:  Előző  284  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. MÁTRAI MÁRTA, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm a szót, tisztelt elnök úr. Azért válaszoltam úgy, hogy most szeretnék erre reagálni, mert nem szeretném, ha néhány olyan gondolat, ami elhangzott Gúr képviselő úrtól, megválaszolatlan maradjon, noha sajnálom, hogy újból felvetette ezeket a kérdéseket, hiszen az általános vitában ezeken már túl voltunk. Bevallom őszintén, arra számítottam, hogy a nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánításáról való beszélgetés a mai napon sokkal emelkedettebben és méltóképpen kerül az Országgyűlés elé.

Tehát ott kezdeném, hogy nagypéntek az egyházi év legcsendesebb napja, hiszen Krisztus urunk kereszthalálára emlékezünk, és ez valamennyiünk számára az egyik legnagyobb ünnep.

Amiket Gúr képviselő úr felvetett, azokra azonban válaszolni szeretnék. Még annyit hozzátennék, meggyőződésem, hogy a rendszerváltás óta eltelt 26 év, most már a 27.-ben járunk, egyik legnagyobb adóssága a nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánítása. Mondhatom azt, hála istennek, most ott tartunk, hogy ezt a gazdasági élet teljesítménye is lehetővé teszi és ez meg tud valósulni.

Ahhoz viszont, amit képviselőtársam itt felvetett, én az általános vita után megnéztem, hogy a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács ülésén mi hangzott el, és én ebből szeretnék idézni, mert ha képviselőtársam ezt megnézte volna, akkor nem kerülne erre sor. A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsnak, ezt is megnéztem, körülbelül 50 fő tagja van, a gazdasági oldalnak pedig körülbelül 12 tagja van, ahogy összeszámoltam és az interneten ez hozzáférhető. Tehát elmondanám, hogy a Nemzeti Gazdasági Tanács ülésén egyházi, gazdasági, munkavállalói, tudományt képviselő, művészeti, civil oldalból álló képviselők vannak, akik közül egyedül csak a gazdasági oldal egyetlen szereplője ‑ mint említettem, körülbelül 12-en vannak ‑, a VOSZ képviselője emelte fel a szavát, és azt mondta, hogy nem támogatja a nagypénteknek a munkaszüneti nappá nyilvánítását.

Meg is indokolta Dávid Ferenc úr, a VOSZ főtitkára, aki azt mondta, hogy a szervezet nem támogatja a javaslatot, mert az 20-25 milliárd forint kiesést jelent a gazdaságnak, és véleménye szerint a szervezet nincs kellően előkészítve. Ezt a pénzösszeget is csak azért olvastam fel, mivel ez egy válasz lenne arra, ami az általános vitában elhangzott Gúr képviselő úr szájából, aki akkor még 100 milliárdot emlegetett, és erre Balog miniszter úr válaszolt, nagyon helyesen, aki azt mondta, hogy ő ezt túlzottnak tartja. Valóban így van, mert a VOSZ képviselője viszont 20-25 milliárdról beszélt, de én azt gondolom, hogy ez nem tétel, hiszen ha megnézi, hogy kik ültek ott, egyetlenegy képviselő volt, aki nem támogatta, az egész tanács pedig támogatta, és ez körülbelül 65 főből álló testület. No, erről ennyit.

Azonkívül a következő felvetésére válaszolnék, a munkaszüneti napok számának növelésére. Magyarországon tíz munkaszüneti nap van, ez pedig a 11. Én nem tudom, miért fáj ez önnek és önöknek, képvi­selő úr. (Gúr Nándor közbeszól.) Ugyanakkor, ha kitekintünk Európába, hiszen az Európai Unió tagjai vagyunk, a nyugati világ felé, ha úgy tetszik (Gúr Nándor: Kicsit figyelmetlen arra, amit mondtam…), akkor a nagypéntek Európában 14 országban ünnep. Németországban 17 munkaszüneti nap van, Bulgáriában 16, Szlovákiában 15, Horvátországban 14, Ausztriában, Csehországban, Lengyelországban 13, Dániában, Franciaországban, Belgiumban 12 a munkaszüneti napok száma.

Tehát láthatjuk azt, hogy a különböző súlycsoportú országokban sokkal több, és megint csak az utolsó helyen vagyunk a tizenegyedikkel, amit reményeim szerint holnap megszavazunk, és nagypéntek munkaszüneti nap lesz. (Gúr Nándor: Mi van december 24-ével?)

(19.50)

Még egy mondattal reagálnék önnek a decemberre. December 24-ét én sem tudom jobban megindokolni, mint ahogy azt Balog miniszter úr mondta az általános vita során, de úgy látom, hogy képviselő úr ezt még mindig vitatja. Tehát azt mondta miniszter úr, hogy karácsony, december 24-e nem önálló ünnep. Meg is indokolta, hogy miért: mert az hozzácsúszott a karácsonyi ünnepekhez.

Viszont a nagypéntek mindig is a kereszténység és a keresztény emberek legnagyobb ünnepe volt, és én nagyon örülök annak, és hálás vagyok a Teremtőnek, hogy eljutottunk odáig, hogy nagypénteket munkaszüneti nappá tudjuk nyilvánítani, és lehetőséget teremt a magyar kormány arra, hogy a családok együtt legyenek, és kellő méltósággal megfontolják, illetőleg emlékezzenek erre a keresztény ünnepre. De aki nem vallásos, az is a családjával együtt boldogan el tudja tölteni ezeket az órákat. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  284  Következő    Ülésnap adatai