Készült: 2020.04.09.14:59:27 Dinamikus lap

A felszólalás szövege:

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
79 26 2019.06.25. 5:13  25-28

HOLLIK ISTVÁN (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! „Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség.”  fogalmazott egyszer bölcsen Wass Albert. A sikeres népek és nemzetek felemelkedésének ez a gondolat az egyik alappillére.

(10.00)

Mi itt, a magyar Országgyűlésben arra esküdtünk fel, és azért dolgozunk, hogy a magyar nemzet újra erős legyen. Ha így teszünk, akkor „A magyar név megint szép lesz, / Méltó régi nagy híréhez”, ahogy Petőfi írta. (Tordai Bence közbeszól.) Ennek azonban egyik szükséges előfeltétele, hogy mi, akik a magyar választópolgárok jóvoltából itt vagyunk, nemzetstratégiai ügyekben fogjunk össze, függetlenül attól, hogy sok kérdésben vitában állunk egymással.

A határon túl élő honfitársaink ügye éppen ilyen nemzetstratégiai ügy. Az értük vállalt felelősség pedig nem önként vállalt csupán, hanem az Alaptörvényben rögzített kötelesség. Ezért döntött úgy múlt héten az Országgyűlés, hogy a 2020. év, emlékezve a trianoni békediktátumra (Közbeszólások a Jobbik soraiból.) és annak igazságtalanságára, legyen a nemzeti összetartozás éve.

Sajnos azt látjuk, hogy az ellenzék vezető ereje azonban nem osztozik ebben a felelősségben, hiszem múlt kedden egyedüli pártként a DK mondott nemet a nemzeti összetartozás évére. Ha hatalmi osztozkodásról van szó, akkor persze azonnal képesek az összefogásra a többi ellenzéki párttal, azonban nemzeti sorskérdésekben ebbéli kötelezettségeiknek nem tesznek eleget. (Dr. Vadai Ágnes: Nem te fogod megmondani, hogy mi a kötelezettsége!) Gyurcsány Ferenc és pártja szánt szándékkal nem akarja észrevenni a magyarságot érintő kérdéseket, amelyek minden vitán felül állnak, ugyanis vannak ügyek, amelyek nem lehetnek a pártpolitika martalékai. Éppen ezért örömteli volt látni, hogy amikor az ukrán állam megszavazta a magyar kisebbséget egyértelműen diszkrimináló nyelv- és oktatási törvényt, akkor ez ellen képesek voltunk egységesen fellépni minden párt részvételével. Múlt kedd óta tudjuk, hogy ez csak kérészéletű kegyelmi pillanat volt, hiszen Gyurcsány Ferenc és pártja (Dr. Vadai Ágnes: Demokratikus Koalíció!) gyorsan visszatért a saját nemzetével szembeforduló politikájához azzal, hogy egyedüli pártként nemet mondott arra, hogy a 2020. év a nemzeti összetartozás éve legyen. Ez ékesen bizonyítja, hogy számukra nem a magyarság ügye az első, hanem saját kicsinyes, hatalmi szempontjaik. (Dr. Vadai Ágnes közbeszól.)

Az európai parlamenti választási kampány is bizonyította ezt. Persze, az ellenzéken belül ezzel a politikával lehet sikereket elérni, hiszen ma nem kérdés, hogy melyik párt vezeti az ellenzéki roncsderbit. (Dr. Vadai Ágnes közbeszól.) Gyurcsány Ferenc pártja bolsevik módszereinek (Dr. Vadai Ágnes: Liberális!), szalámitaktikájának és aknamunkájának sikerét mi sem igazolja jobban, mint az összeomlott Jobbik, a bejutási küszöbre szédült MSZP (Z. Kárpát Dániel közbeszól.) és még a viccpárt által is megelőzött LMP. A bolsevik tempóban Gréczy Zsolt DK-s képviselő még azt sem vette észre (Dr. Vadai Ágnes: Liberálbolsevik! Segítek! Liberálbolsevik!), hogy amíg a szavazás előtti hétfőn a múlt tagadása miatt aggodalmaskodott egyik felszólalásában, addig kedden a szavazással önmaga tagadta meg a múltat azzal, hogy nemmel szavazott az összetartozás évére. Megtagadta Trianon emlékét (Dr. Vadai Ágnes: Jézusom!), és ismét megtagadta a határon túl élő magyarságot. (Dr. Vadai Ágnes közbeszól.)

Tisztelt Képviselőtársaim! Azonban a múlt ismeretében azt kell mondjam, hogy ez nem kapkodásból eredő figyelmetlenség volt, merthogy a saját nemzete ellen való fordulásban nagy rutinja van Gyurcsány Ferencnek. (Dr. Vadai Ágnes közbeszól.) Ahogy 2004-ben szembefordult a határon túli magyarokkal, ahogyan 2010-ben nemmel szavazott a határon túli magyarok kedvezményes honosítására (Dr. Vadai Ágnes: Még!), úgy nem okozott számára erkölcsi dilemmát kiadni a parancsot frakciójának, hogy nemmel szavazzanak az összetartozás évére. (Dr. Vadai Ágnes közbeszól.) Aki a Demokratikus Koalíció frakciójából jelen volt, az tanúbizonyságot tett arról, hogy nekik nem számítanak az Erdélyben, a Felvidéken, a Kárpátalján vagy éppen a Vajdaságban élő magyarok (Közbeszólás a Jobbik soraiból.), a brüsszeli utasítások végrehajtása és az európai egyesült államok építése annál inkább. (Font Sándor: Úgy van!) Szavazatukkal ismét megtagadták a múltat, letagadták Trianon fájó emlékét, semmibe vették a határon túl élő honfitársainkat, és újra magyart magyar ellen akartak fordítani. Csakhogy, tisztelt Gyurcsány-frakció (Dr. Vadai Ágnes: Demokratikus Koalíció!), a múltat ezúttal sem fog sikerülni végképp eltörölni. (Soltész Miklós az ellenzék felé: Igyál még egy kicsit!)

Éppen azért, bár lehet, hogy ez felesleges, hiszen csak Vadai Ágnes ül itt, azért mégis a (Dr. Vadai Ágnes: Nem tudom, ez az én napom?!  Az elnök csenget.) DK-frakció figyelmébe ajánlom (Dr. Vadai Ágnes: Letelt az ideje, elnök úr, igaza van!) Szent Ágoston gondolatait, amely a mi politikánkat meghatározza: nagy dolgokban egység, egyebekben szabadság, de mindenben szeretet. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)