Készült: 2020.07.12.05:42:00 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

341. ülésnap (2014.02.06.), 20. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:20


Felszólalások:  Előző  20  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Egy valóban példa nélküli esettel állunk szemben, hiszen nem volt arra példa az elmúlt 24 évben, hogy egy képviselőről, egy párt alelnökéről kiderült volna, hogy hat éven keresztül titokban tartott, igen jelentős vagyonnal, 240 millió forintnyi vagyonnal rendelkezik egy külföldi bankszámlán, hat éven keresztül minden vagyonbevallásában kihagyta ezt a sort, hamis adatokat tüntetett fel, jelentős kérdésben, fontos kérdésben. Hat éven keresztül ezek szerint a személyi jövedelemadó-bevallásában is valótlan adatokat tüntetett fel, és így hat éven keresztül mindenkit, az egész közvéleményt is tévedésben tartotta.

(9.50)

Súlyos kérdések merültek fel, súlyos állítások hangzottak el, és nagyon sok megválaszolatlan kérdés van, amire a Szocialista Párt három napja nem ad választ. Egy különleges sportot űznek a szocialista politikusok az elmúlt három napban, futóversenyszerűen menekülnek a kamerák elől, van, aki ténylegesen is elfut, ha meglát egy kamerát, van, aki csak kikerüli. Valahogy úgy látszik, Mesterházy Attila erről a kérdésről sem tud megnyilatkozni Amerikából. Amikor én utoljára ott voltam, a mobiltelefon-hálózatok még jól működtek, én tudtam hazatelefonálni, úgy látszik, most valahogy mégis kommunikációs zavar van. De az sem volt fontos Mesterházy Attilának, hogy a paksi kérdésről nyilatkozzon a parlament ülésszakának kezdő napjain, vagy pedig a harmadik rezsicsökkentésről kifejtse az álláspontját. Nos tehát, a szocialisták elmenekülnek, és semmire nem válaszolnak.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az, hogy valaki azt mondja, hogy három napot kér arra, hogy nyilatkozzon, hogy a pártnak 72 órára van szüksége ahhoz, hogy elmondja, mi a valóság, ez szerintem valamelyest felér egy beismerő vallomással. Ha Simon Gábornak nem lenne ilyen bankszámlája, nem lennének eltitkolt százmilliói, akkor három másodperc alatt meg tudta volna cáfolni ezeket az állításokat. Ő azonban három napot kért ahhoz, hogy a véleményét egyeztesse a párt vezetésével, és a párt kialakítsa a véleményét arról, hogy mi is a valóság pontosan ebben a kérdéskörben.

Szintén érdekes volt olvasni az újságokban (Folyamatos zaj. - Az elnök csenget.), hogy egyes szocialista politikusok mondták, hogy Simon Gábor azok közé tartozott, akiről az utolsók között gondolták volna, hogy ilyen ügyei vannak. Én kíváncsian várom a listát, hogy kiről gondolták volna inkább ebben az esetben, hogy ilyesfajta eltitkolt vagyonszázmilliókkal rendelkeznek.

Ugyanakkor egy nagyon fontos kérdés van, ami nemcsak egy párt számára, egy személy számára, hanem az egész baloldali összefogás számára kellemetlen lehet. Viszont mindenki számára, aki a választói urnákhoz járul majd április 6-án, fontos kérdés, hogy honnan jött ez a pénz, ki adta Simon Gábornak, miért adta, és ekkora összegnél valóban felmerül a kérdés, hogy ez egy ügynek a kezdete, vagy ez a teljes ügy; ez csak egy Simon Gábor magánszemélyről szóló ügy, aki egyébként az MSZP elnökhelyettese, vagy pedig itt egy pártfinanszírozási kérdésről van szó, és igazából ezt az összeget talán lehet, hogy nem a saját érdekében, lehet, hogy nem a saját céljaira parkoltatta egy bécsi bankszámlán; Bécsben, amit sokan hívtak a legutóbbi egy-két évig egy kis Svájcnak is, hiszen az egyik legszigorúbb volt az ottani szabályozás a banktitkok megőrzésével kapcsolatban.

Nehéz elhinnünk azt, hogy az MSZP vezetése nem tud arról, hogy az egykori Gyurcsány-kormány államtitkárának, a korábbi választmányi elnöknek, a mostani elnökhelyettesnek, tehát a második személynek ilyen komoly összegek landolnak a bankszámláján. Úgy gondoljuk, hogy méltán élhetünk azzal a gyanúval, hogy esetleg az MSZP-ből többen tudtak erről.

Ahogy megnéztem az elmúlt időszak híreit, láttam, amint Simon Gábor az éhségmenet egyik tagjaként vándorolt a hideg téli utcákon. (Derültség és taps a kormánypártok soraiban.) Tisztelt Képviselőtársaim! Ennyit a Szocialista Párt hitelességéről. Akinek 240 milliója van egy eltitkolt bankszámlán (Dr. Hende Csaba nevet.), aki 6 éven keresztül a most nyilvánosságra került adatok alapján (Folyamatos zaj. - Az elnök csenget.) meghamisította a vagyonbevallását, ezzel a 240 millióval a bankszámláján az éhségmenet élén harcol, és ott megy előre, ott mondja azt a párttársaival együtt, hogy hülyeség a rezsicsökkentés. Nekik valóban nem érzékelhető a rezsicsökkentés. Akinek 240 milliója van, az lehet, hogy csak az árfolyamokat figyeli, annak lehet, hogy csak a bankközi kamat számít, és nem az a 6 ezer forint vagy 10 ezer forint, amivel valakinek valamelyest könnyebb lesz az élete a rezsicsökkentés kapcsán. Fontos tehát tisztáznunk, hogy szándékossággal, a párt tudtával vagy maga végezte a képviselő úr ezt a feladatát; újabb nokiás dobozokról van-e szó, hogyan került ez az összeg, milyen célból és kinek a javára erre a bankszámlára.

Tudják, tíz évvel ezelőtt zajlott az európai uniós (Az elnök a csengője megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) népszavazás, csatlakozás előtt egy kommunikációs kampány. Ennek az volt az egyik nagyon bugyuta fő szlogenje, hogy nyithatunk-e cukrászdát Bécsben. Úgy látszik, az MSZP belső szlogenje az volt (Dr. Hende Csaba nevet.), hogy nyithatunk bankszámlát Bécsben.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  20  Következő    Ülésnap adatai