Készült: 2020.07.12.06:19:45 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

340. ülésnap (2014.02.04.), 16. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:18


Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Sokunk retinájába igencsak beégett az a kép, valóban, amikor Bajnai Gordon Gyurcsány Ferenccel és Havas Szófiával közösen énekli az MSZP-kongresszuson az Internacionálét, a világ proletárjai nevében forradalmat hirdetnek, és azt mondják, hogy a szegény emberek élére állva milyen fontos nekik küzdeniük. Ha csak az elmúlt napok híreit nézem, hogy azok éneklik a fel-fel proletárokat, akik, mint kiderült, a vagyonnyilatkozatból eltitkoltan több százmillió forintot parkoltatnak ausztriai bankszámlákon, akik miközben itt Paks elutasításáról szónokolnak a parlamentben és a parlamenten kívül is, aközben évek, évtizedek alatt 6,6 milliárd forintot vettek fel, pontosabban a cégük ekkora megbízást kap a Paksi Atomerőműtől, vagy az az ember áll ennek a listának az egyik első helyén, Gyurcsány Ferenc, aki nyilvánvalóan milliárdos, és akiről a saját párttársa, listatársa vagy frakciótársa, Szanyi Tibor azt mondta, hogy az off-shore birodalom kiépítésének a típuspéldája a saját luxemburgi Altus vállalatával.

(9.00)

Ezek az emberek beszélnek tehát a hétköznapi emberek, a munkavállalók, a bérből és fizetésből élők, a nyugdíjasok gondjairól. Akiknek nem az a gondjuk, hogy pontosan mennyi is lesz a rezsiszámla, és valóban, az a 6 ezer forint, mondjuk, a gázszámlából nagy segítség vagy kis segítség, hanem azon gondolkodnak, hogy a luxemburgi cégükbe vagy az ausztriai bankszámlájukra vigyék azt a pénzt, azt az összeget, amit éppen nem Magyarországon akarnak feltüntetni. Ki tudja, hogy azok a pénzek, amelyek ilyesfajta külföldi számlákon vannak, adózott vagy nem adózott jövedelemből származnak-e?

A baloldali összefogásnak, valóban, ahogy képviselő úr mondta, elég szerteágazó programja van, ha egyáltalán ezt így mondhatjuk, hiszen semmifajta programegyeztetés köztük nem történt. Egypár dolog azonban biztos. Arról nem egyeztettek, hogy pontosan hány százalékkal, de az biztos, hogy magasabb személyi jövedelemadó-kulcsokat bevezetnének. Márpedig ez mindenkit érintene, aki bérből él. Egyes politikusaik azt is nyilvánvalóvá tették, hogy átformálnák, átalakítanák a családi adózás rendszerét. Tudjuk, hogy a szocialista szótár szerint mit jelent az átalakítás. Ez általában náluk megszorítást jelent, általában náluk nagyobb terheket jelent. És nem is kell nagy fantázia ehhez, nem újdonságot kell kitaláljunk, csak pörgessük vissza a 2002-2004 közötti időszakra az idő kerekét. Láthattuk, Medgyessy Péter akkor is azt mondta, hogy az otthonteremtési rendszer, a családtámogatási rendszer jó dolog, ki fogjuk bővíteni. Ez a kibővítés azt jelentette, hogy pár év alatt felszámolták a teljes rendszert.

Azt is tudjuk, hogy kik lennének a haszonélvezői ennek a rendszernek. Nem a családok, nem a munkából élők vagy nem a nyugdíjasok, akiktől korábban ők egyhavi nyugdíjat vettek el, és valamelyest ennek az összegét mi a rezsicsökkentéssel tudtuk visszaadni a nyugdíjasoknak és a munkavállalóknak, hanem a bankok, a pénzintézetek és más olyan cégek, amelyek most különböző különadókat fizetnek meg. Valóban, ezeknek a cégeknek jelentősebb megterhelés a korábbi közterhekhez képest, de csak így lehet egy költségvetést egyensúlyban tartani, ha nem az emberekre akarjuk hárítani aránytalanul nagy részben a közterheket.

Mindeközben pedig azt láthatjuk, hogy Mesterházy Attila Washingtonban van. Lehet a politikai fő témájukban, Paks ügyében tüntetés itt, Budapesten, ő mégis inkább Washingtonban hallgatja az ottani tanácsokat, utasításokat. Ki tudja, miről egyeztet ott? Itt, a parlamentben az általuk akár egy évszázadra is Magyarország helyzetét, energiapolitikai helyzetét meghatározó Paksról van szó, hiszen azt mondják a baloldali szónoklatokban, hogy ez nemzedékekre kötelezi el Magyarországot az atomenergia mellett. Mindeközben a párt elnöke, a frakció vezetője és a miniszterelnök-jelölt a parlament utolsó ülésnapjain nem a Magyar Országgyűlésben tartózkodik, hanem különböző washingtoni, lehet, hogy kormányhivatalokban, lehet, hogy cégeknél jár, és inkább ott szónokol, ott egyeztet, ott beszél, és nem a magyar parlamentben szólal föl. Pedig ebben a ciklusban talán az utolsó alkalmak most lennének, hogy ő is itt kifejtse az álláspontját sok fontos kérdésben.

Na de hát elég kevés lenne az, amiben sikert tudna elkönyvelni, hiszen, mondjuk, hiába mondaná el itt, mint Lendvai Ildikó, lassan, hogy nem lesz rezsiemelés, tudjuk, ez azt jelentette, hogy 15-ször emelték meg a rezsidíjakat, tudjuk, hogy nyugdíjügyben 8 százalékkal csökkentették annak összegét. Abban az esztendőben csökkentették egyhavi összeggel a nyugdíjak összegét, amikor a különböző nagy közműszolgáltatóknak, különböző nagy gáz- és áramszolgáltatóknak ugyanúgy megvolt a 8 százalékos profitjuk, mint minden más évben, törvény által garantált 8 százalékos profit. Azt a 8 százalékot a szolgáltatók zsebre rakhatták, a nyugdíjasoktól és a közszférában dolgozóktól azonban elvették. Ez várható a szocialista kormányoktól.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai