Készült: 2020.07.06.05:50:47 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

340. ülésnap (2014.02.04.), 12. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:11


Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Ön azzal kezdte, amivel be is fejezte valamelyest: a közmunkások kérdéskörével. Valahogy nem tudnak önök leszokni itt a parlamentben sem és máshol sem arról, hogy a közmunkásokat valamelyest lenézzék, másodrendű állampolgároknak tekintsék.

Márpedig ezeknek az embereknek az a 70 ezer forint fölötti bér, amit kapnak közmunkabérként határozott időre, azért mégiscsak több, mint ha 20-30 vagy 40 ezer forintos segélyekből kellene hogy tengődjenek.

A kormánynak egyértelmű elhatározása volt már a ciklus elején, sőt már a választási kampányban is, hogy legyen egy szintje a segélyeknek, ennél magasabb legyen a közmunkából elérhető bér, és ennél magasabb a piaci bérek értéke. Pontosan azért, hogy valaki érdekelt legyen abban, hogy a segélyek világából átlépjen a közmunka világába, ott azokat az alapvető készségeket elsajátítsa, amelyek a munka világában való elhelyezkedéshez szükségesek - amelyeket ön szintén itt gúnyolt a belépési kompetenciatesztnél -, és utána, ha már van munkatapasztalata - ami akár a közmunkából a munka világába tartóknak, akár egyébként a fiatal végzetteknek szintén fontos probléma, persze más aspektusból, hiszen ők mondjuk, az egyetemről kerülnek ki, gyakorlati tapasztalat nélkül, az idősebbek, akik a közmunkaprogramban vannak, azok a korábbi években voltak munkanélküliek, nagy valószínűséggel, ezért nincs munkatapasztalatuk -, ezután van lehetőségük átlépni a munka világába.

(8.50)

És igenis jelentős azoknak a száma, akik közmunkásból lettek normál piaci munkavállalók. Ezért is hívjuk ezt Start-munkának, hiszen ez a munka világában való elindulást vagy öt év után, tíz év után, tizenöt év után való újra elindulást hivatott szolgálni.

Mit kínálna az MSZP a közmunkásoknak? Segélyt, ezek szerint? Azt szeretnék, ha visszakerülnének a reménytelenség világába, és nyomorba taszítanák őket azáltal, hogy csak pár tízezer forintos segélyt adnának nekik, a munka lehetőségét pedig elvennék tőlük? Elvennék ezzel a reményt is? Hiszen a közmunka már azért az előszobája, a küszöbe annak, hogy valódi munkát tudjanak végezni akár munkavállalóként, akár közalkalmazottként, akár másként. De ha önök megszüntetnék ennek a közmunkának a rendszerét, nemcsak százezreket tennének teljesen földönfutóvá, de a reményt is elvennék tőlük, és az ország versenyképességét is rontanák, hiszen a foglalkoztatotti létszám ezáltal nagymértékben csökkenne, és azoknak a létszáma, akik potenciálisan be tudnak állni bármilyen munkavégzésre később, azoknak a számát is csökkenti. Ön is tudja, hogy az ilyesfajta dologtalanság sokak számára a jövőt is megölné adott esetben.

Ami a bűnözés kérdését illeti: tudja, tisztelt képviselő úr, azt mondta, lehet, hogy politikusok mellé kellene egyenruhásokat állítani. Az önök frakciójából elég sokan vannak már, akik mellett különböző büntetés-végrehajtási egyenruhás őrök állnak vagy álltak, hiszen nem kell túlságosan megerőltetnünk a memóriánkat, ha a bűnözés kapcsán olyan politikusneveket szeretnénk felsorolni, akik ellen már konkrét büntetőeljárás indult vagy el is ítélték őket: Zuschlag János, Hunvald György, Hagyó Miklós, Wieszt János, Molnár Gyula, és még lehetne sorolni ezeket a neveket. Ugyanakkor Fidesz-KDNP oldalról ön nem igazán talál olyan neveket, akiket hasonló sorba lehetne állítani. Ha tehát arról van szó, hogy mely politikusok mellé kellene egyenruhásokat állítani, ön is láthatja, hogy elég sokan ültek ön körül ebben a frakcióban vagy valamilyen szocialista választmányi ülésen, akik mellett már ott ülnek ezek az egyenruhások, akik vigyáznak rájuk, vagy a tárgyalások ideje alatt, vagy pedig amíg töltik a büntetés-végrehajtásban az idejüket.

Szintén olyasfajta bűnelkövetői csoportok felszámolása történt - elég a Vizoviczki-ügyre célozni -, amely a rendőrséggel és az egész jog betartására hivatott szervezetrendszerrel összefonódó bűnözői köröket számolt föl. Nem Portik-Laborc-találkozókról beszélhetünk már az elmúlt három-négy évben, amikor a politikának és az alvilágnak az összefonódása mindenki számára egyértelművé válhatott, hanem most már tiszta viszonyok vannak, és a rendőrség is sikeresen elhárította azokat a bűnözői köröket, amelyek megpróbáltak beépülni közéjük. Ez önöknek is sikerülhetett volna a nyolc év alatt, de ehelyett az önök kinevezett tisztségviselői inkább alvilági figurákkal randevúztak és különböző megállapodásokat kötöttek. Önök is beállíthattak volna 3200 új rendőrt szolgálatba, mégsem tették, önök is szigoríthatták volna a Btk.-t, mégsem tették, önök is bevezethették volna a három csapás törvényt, mégis a Fidesz-KDNP javasolta, önök is felszereltethettek volna a házi őrizetesekre kötelezően elektronikus nyomkövetőt vagy karperecet, mégsem tették. Úgyhogy én azt hiszem, hogy ez a kormányzat jóval többet tett a közbiztonság biztosítása érdekében és a munkalehetőségek megadása érdekében, mint az elődje. Úgyhogy azt hiszem, önöknek ez ügyben különösebb büszkeségre okuk nincs.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai