Készült: 2020.07.05.12:25:43 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

339. ülésnap (2014.02.03.), 28-32. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:42


Felszólalások:  Előző  28 - 32  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: (Mikrofon nélkül.) Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Lehet, hogy Mesterházy Attila nem hallotta meg azt a bekiabálást... (Közbeszólások: Nincs hang. Nem lehet hallani.)

ELNÖK: Elnézést, egy pillanatra álljunk meg! Államtitkár úr, egy kis türelmet! Visznek egy mikrofont. (Dr. Rétvári Bence elé mikrofont helyeznek.)

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen.

ELNÖK: Kérem a kijelzőt is indítani! Köszönöm.

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Lehet, hogy Mesterházy Attila valóban nem hallotta azt a bizonyos bekiabálást, csak éppen reagált egy nem létező bekiabálásra. (Kovács Tibor: Ne mondj már ilyeneket!)

(14.50)

Az a fajta érvelés, amit ő mondott és képviselő úr is itt felhozott, hogy teljesen más szót értett, igazából azt is érthette volna a magyar nyelv szótagszáma és egyebek alapján, a búvárszivattyú, körülbelül ugyanakkora hitelességet tudnánk tulajdonítani neki, mint a mostani védekezésének. (Kovács Tibor: Gratulálok! Nagyon gratulálok!) De hát azt mondhatjuk, hogy az ilyesfajta ügyekben a szocialistáknak már rutinjuk van, hiszen a bajai videóhamisítási ügyben is láttuk, ahogy heteken keresztül különböző valótlan állításokkal próbálták önmagukat kimosdatni ebből az ügyből, de ez akkor sem sikerült.

Ahogy képviselő úr is mondta, a stílus az ember. Ha valaki hibázik, márpedig ez sok mindenkivel előfordul, utána kiléphet, kiállhat a teljes nyilvánosság elé, elnézést kérhet, bocsánatot kérhet, de előtte el kell hogy ismerje, hogy hibázott. Ha azonban a napnál világosabb, vagy legalábbis mindenki számára hallható hibáját nem elismerni törekszik, hanem valamelyest eltussolni, elhazudni, valamiféle más valóságot ráhúzni arra, amit mindenki, akinek füle van, az meghallhatott, akkor egy olyan hazugságspirálba keveredik, ami így még a kampány hivatalos kezdete előtt is a hitelességét igencsak kétségbe vonja, és magát az illetőt teszi nevetségessé, hiszen ha mindenki hall valamit egy rádiófelvételen, egy tévéfelvételen - ott volt több ezer ember -, és utána valaki más megpróbálja neki bebizonyítani, hogy amit ő hall, azt rosszul hallja, akkor úgy gondolom, hogy az illető igencsak hiteltelenné válik ebben az ügyben is vagy a bajai ügyben is. Azt mondhatjuk, hogy más esetben, ha a Fidesz-KDNP oldalán Arnóth Sándor képviselőtársunknál egy ilyesfajta hiba felmerült, akkor ott ő vállalta a következményeket és lemondott.

Más országban talán ez a miniszterelnök-jelölti beszéd, amit elmondott Mesterházy Attila, nem egy, hanem két beszéd lett volna, az első és utolsó miniszterelnök-jelölti beszéde. Ez azonban elmaradt. Elmaradt úgy is, mint az egész baloldal megújulása, hiszen ugyanazokkal az emberekkel állunk szemben, mint négy esztendővel ezelőtt, bár mondta azt Mesterházy Attila 2013 októberében, hogy Gyurcsány Ferenc a múltat jelenti az MSZP-ben, mondta azt 2013 szeptemberében, hogy Gyurcsány megosztó személyiség és az MSZP nem támogatja az indulását. Nos hát ugyanúgy, ahogy a bocsánatkérés elmaradt, ugyanúgy elmaradt a baloldal megújulása is.

Érdekes idézet 25 évvel ezelőttről. Engedjék meg, hogy fölolvassam önöknek, mit mondott 1988. augusztus 17-én, vagy mit írt Gyurcsány Ferenc: "Úgy vélem, hogy a KISZ-nek politikai eszközökkel fel kell lépnie az általa elfogadhatatlannak tartott törekvések ellen, politikai munkával kell elszigetelnie az esetlegesen megalakuló Fidesz-csoportokat." Eltelt 25 év, Gyurcsány Ferenc ugyanúgy a politikában van, és ugyanúgy a Fidesz ellen küzd, mint akkor; akkor még egy diktatúra ifjúsági szervezetének egyik vezetőjeként, most pedig mint egy ellenzéki, elvileg megújult összefogás miniszterelnök-jelöltjeként. Hát ennyit a megújuló baloldalról, hogy ugyanazokat a szlogeneket hallhatjuk Gyurcsány Ferenctől, a baloldal valódi vezérétől, mint amit 25 évvel ezelőtt hallhattunk. Bár valóban Mesterházy Attila a listavezető és miniszterelnök-jelölt, de inkább csak jobb híján miniszterelnök-jelölt, hiszen gondoljuk el, képzeljük el, milyen lenne egy kormányülés, amit Mesterházy Attila hívna össze, Gyurcsány Ferenc pedig gyermek-, ifjúsági és sportminiszterként figyelné Mesterházy Attila szavait ezen a kormányülésen. Azt hiszem, hogy nem venné komolyan. És mindenki tudja, hogy amit a Medgyessy-kormányban tett, azt tenné itt is. Mesterházy Attilának tán érdemesebb korábbi elődjével, Medgyessy Péterrel beszélni ezekről az ügyekről.

De nem csoda, hogy a baloldal politikájában, ahogy képviselő úr is mondta, az erő kampányában bár ilyesfajta személyeskedő hangnemet üt meg, hiszterizál és durva kijelentéseket alkalmaz. Hiszen mi más maradt a werberi eszköztárból számukra, mint az ilyesfajta gyűlöletkampány, mivel mással kampányolhatnának, hogy tizenötször emelték meg a rezsi árát, vagy írják ki a plakátokra, hogy elvettek egyhavi nyugdíjat, esetleg egyhavi közszolgálati bér elvételével próbálják megnyerni a választásokat. Vallják be és hirdessék, hogy elvettek egyévnyi gyest, hogy elvették az első és második gyermekek után járó adókedvezményt, és meg akarták adóztatni a családi pótlékot, vagy esetleg negyedmillió munkanélkülivel kampányoljanak, hogy annyit fognak újra létrehozni Magyarországon, mint ahogy tették ezt nyolc év kormányzás alatt, vagy tegyenek kísérletet ismét a vizitdíj bevezetésére, a kórházi napidíjra vagy a tandíjra, vagy megint az Alkotmánybíróságnak kelljen az ingatlanadót eltörölni, mint ahogy azt tette a szocialisták előző kormányában, vagy csak egész egyszerűen nokiás dobozokat reklámozzanak, hogy ők ezekből a kockákból építenének országot maguknak?

Hát én azt hiszem, nem csoda, hogy ezekkel az eredményekkel vagy inkább kudarcokkal a szocialisták nem kampányolnak. Az viszont valóban elszomorító, hogy ilyesfajta személyeskedő, hisztérikus és durva kampányra készülnek.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  28 - 32  Következő    Ülésnap adatai