Készült: 2021.05.06.05:20:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

114. ülésnap (2000.02.01.), 199. felszólalás
Felszólaló Dr. Csáky András (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:03


Felszólalások:  Előző  199  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Köszönöm, elnök asszony. Itt azért több dolog keveredik. Bauer képviselő úr a szabad orvosválasztást hozza összhangba vagy próbálja összhangba hozni - habár logikailag a kettő abszolút nem fér össze - azzal, hogy a területi ellátási kötelezettséggel nem rendelkező kollégák azt a praxist nem idegeníthetik el. Ha eladják, akkor hogy jön oda, akkor hogy választhatják őket, ha ők eladják a praxisukat? Én ebbe nem megyek bele!

Az elv valóban az, hogy csak területi ellátási kötelezettséggel rendelkező kollégák működjenek az alapellátásban, és ennek igenis nyomós oka van. A nyomós oka az, hogy ebben az országban ellátatlanul ne legyen senki. Minden magyar állampolgárnak valakihez, valamilyen alapellátó orvoshoz tartoznia kell, aki köteles őt adott szituációban ellátni, és ez csak a területi ellátási kötelezettség elve mellett lehetséges.

Turi-Kovács képviselő úr mondandójával valahol összhangban van ez az egész, mert a polémia az volt, hogy ez most kezdődő reform vagy nem kezdődő reform. Ez nem kezdődő reform, ez a '92-ben elkezdődött egészségügyi reform egy része, és ez a '92-es reform, ami akkor elkezdődött, kimondta azt, hogy csak területi ellátási kötelezettséggel működhet a rendszer. Az már egy külön történet, hogy ebbe aztán végül hátulról hogyan került be az ellátási kötelezettség nélküli rész.

Schvarcz képviselő úr azt mondja, hogy ez sértő a többi egészségügyi dolgozóra. Kérem, a törvény címe az önálló orvosi tevékenységről szól. Tehát csak az orvosi tevékenységről szól, nem en bloc az egészségügyi tevékenységről, úgyhogy semmiféleképpen nem sérti.

Majd a következőnél folytatom. Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  199  Következő    Ülésnap adatai