Készült: 2020.09.24.14:57:48 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

239. ülésnap (2012.11.20.), 146. felszólalás
Felszólaló Varga József (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:18


Felszólalások:  Előző  146  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VARGA JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Miután kevés idő maradt, és valószínű, hogy a normál hozzászólásomra nem lesz idő, engedjék meg nekem, hogy ne engedjem el a fülem mellett Vona Gábor jobbikos frakcióvezető mondatait.

Vona Gábor azt állítja, hogy nem készültek tanulmányok a magyarországi cigányságról. (Sneider Tamás: Így van!) Én ezt finoman, de cáfolnám; nagyon sok tanulmány készült az elmúlt 20 évben. (Sneider Tamás közbeszól.) Nincs olyan liberális értelmiségi, aki ne írt volna tanulmányt a magyarországi cigányságról, csak (Kőszegi Zoltán Sneider Tamás felé: Hallgasd már meg!) ezek a tanulmányok valószínű, hogy valamely fiókban hevernek. Magyarul: azt állítom, hogy a tanulmányok elkészültek, de a fiók számára, és senki nem használta fel őket.

De ennél többet is mond Vona Gábor. Ő azt állítja, hogy a magyarországi cigányságnak erősíteni kellene a magyar identitását. Ezt engedjék meg, hogy a népcsoport nevében visszautasítsam. Vona Gábor nem tudja, hogy Magyarországon a magyarországi cigányság 90 százaléka egy nyelven beszél, magyarul. Mi magyarok és cigányok is vagyunk. Azt meg végképp visszautasítom, hogy hazafiságra kellene minket nevelni.

Tisztelt Uraim! '56-ban nem egy roma árulta el a magyarságot, ha jól emlékszem. Mi Magyarország mellett voltunk, leszünk, és maradunk. Ilyen értelemben a hazafiságunkat megkérdőjelezni (Dúró Dóra: Nem kérdőjelezte meg!) enyhén szólva pimaszság Vona Gábor részéről. De megkérdőjelezte, mert ő azt állítja, hogy nekünk majd külön kell oktatni a magyar identitást. (Pörzse Sándor: Erősíteni! Az nem ugyanaz! - Az elnök csenget.) Világos. Ebben lehet köztünk vita, hogy erősíteni kellene, de még egyszer hangsúlyozom, hogy mi magyarok vagyunk, és azok is szeretnénk maradni, itt fogunk önök közt élni.

Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  146  Következő    Ülésnap adatai