Készült: 2020.04.06.20:09:27 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

317. ülésnap (2013.10.28.), 100. felszólalás
Felszólaló Dr. Szél Bernadett (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 1:52


Felszólalások:  Előző  100  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Ön a múlt alkalommal kifejezte azon óhaját, hogy jó lenne, hogyha az LMP nem firtatná tovább Kishantos ügyét. Megértjük, hogy kínos az ön számára a fideszes földrablásokat védelmezni, de van itt mit tisztázni, úgyhogy nem tudjuk abbahagyni ezt a munkát.

Ön azt a képtelenséget állította, hogy a kishantosi ökológiai gazdaság egy nagybirtok, egy tőkés társaság. Én szeretném, ha végre megjegyezné azt, hogy itt egy nonprofit tájközpontról van szó, ami a családi gazdaságokat segíti, gyakorlatilag kiszolgálja. A kettő nem egy és ugyanaz, ezt ne keverje, legyen szíves, össze.

A másik pedig, hogy szeretném cáfolni azt, amit ön mondott, hogy nonprofit kft.-nek ne lehetne állami földbérletet juttatni. Igenis lehetett, 700 hektárt, konkrétan a Dél-cserháti Ökológiai Tájközpont Nonprofit Kft. 700 hektárt kapott, tehát lehet ilyen célra állami földet adni, csak valami miatt Kishantosnak önök nem akarnak adni földet.

Ön számon kérte azt is, hogy milyen közhasznú társaság az, amelynél a bevételek és a kiadások egyensúlyban vannak. Én elárulom önnek, hogy ez a nonprofit közhasznú társaság.

És az pedig egy nettó hazugság, hogy helyi gazdálkodók kapták meg a földeket. Kire gondol? A 190 kilométerre lévő salgótarjáni építési vállalkozóra, akinek semmi köze nincs a mezőgazdasághoz? Vagy a 9 ezer hektáron termelő Mezőfalvai Mezőgazdasági Zrt.-re? Mi egy közös vonást látunk a nyertesekben, azt, hogy Fidesz közeliek, akik kormányzati segítséggel kapták meg a földeket.

Na most, ön azt is mondta, hogy bioboltokban sétálgatva nem talál hantosi termékeket, pedig Hantos nagyon is jelen van a bioboltokban, úgy itthon, mint külföldön egyébként, mert a biogazdaság vetőmagokat, kenyérgabonát, napraforgót, takarmánynövényeket termel. Gyűjtöttem is belőle egy kosárnyit, és szeretném, hogyha államtitkár úr megízlelné ezeket a finom péksüteményeket vagy a hantosi tönkölyből készült biokenyeret, hogy a saját szemével is lássa azt, mekkora képtelenségeket állít, amikor ön azt mondja, hogy bioboltokban nem lehet Hantosról származó élelmiszert kapni. (Az államtitkár asztalára helyez egy péksüteményeket tartalmazó kosarat. - Taps az LMP padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  100  Következő    Ülésnap adatai