Készült: 2020.04.07.06:41:47 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

313. ülésnap (2013.10.21.), 2. felszólalás
Felszólaló Dr. Szél Bernadett (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:05


Felszólalások:  Előző  2  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Magyarország és a magyar vidék előtt kettő út áll. Az egyik út egy olyan országhoz vezet, ahol hatalmas, több ezer hektáros, rengeteg gépet és vegyszert használó hűbérbirtokok épülnek ki. Az állam a földbérletek odaítélésénél rendre a nagyoknak kedvez, így a helyi gazdákat egyre inkább kiszorítják a földjeikről. A vidék így kopottas lesz, az emberek szegények, nem találják a helyüket a földjük nélkül, a városi ember pedig eszi a drága és silány, messzi földről ideutaztatott élelmiszert.

A másik úton viszont a kormányfő ránéz a térképre, és feltűnik neki, hogy Európában van, azon belül is az Európai Unióban, ahol az átlagos birtokméret 5 és 60 hektár között van, és nem véletlenül - így tudnak virágzó családi gazdaságok gondoskodni a szükséges élelmiszerek megtermeléséről, így életképes a vidék, helyi és jó minőségű a termény.

A Fidesz minden ígéretét meghazudtolta, amikor az első utat választották. Önök a szemükbe hazudtak azoknak, akik azt remélték, hogy önök betartják a nemzeti vidékstratégiát - azt a stratégiát, amely kormányra segítette önöket. Önök elárulták ezeket az embereket, most pedig arra készülnek, hogy az utolsó morzsáit is felszámolják annak a helynek, ami egyértelműen bizonyítja: a családi gazdaságoké a jövő, vegyszerek és hűbérbirtokok nélkül is lehet gazdálkodni, fenntarthatóan és versenyképesen. A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ és népfőiskola egy igazi nemzeti büszkeség. Európa-szerte ismert helyről van szó, a hazai ökogazdálkodás egyik fő szellemi bölcsőjéről és gyakorlati műhelyéről. A német-magyar kormányközi együttműködéssel létrehozott központ több mint két évtizede jó gazdálkodással műveli a földet. A központ pótolhatatlan munkát végez. Évente több száz gazdának adja tovább a fenntartható és versenyképes mezőgazdaságra vonatkozó különleges tudást.

Európa-szerte híres helyről van szó, egy nemzeti büszkeségünkről, arról a helyről, amely világítótoronyként mutatja, merre van az előre a magyar vidék számára. Európa érdeke, hogy Kishantos virágozzon. Magyarország érdeke, hogy Kishantos virágozzon. A Fidesz viszont Kishantos földjét tíz részre szabdalta, és Fideszhez közeli cégek és agrárvállalkozók között szétosztotta a pályázat során. Hogyan juthatott eszükbe, államtitkár úr, hogy pont ezt a helyet tegyék tönkre? Hogyan veszik a bátorságot, hogy ezt a nemzeti értéket bedarálják? A múlt heti felszólalás során végig kellett hallgatnom, amint önök arról beszéltek, hogy a gazdaság földjeit helyi gazdáknak osztják szét. Mégis miről beszélt, államtitkár úr? Arról a salgótarjáni építési vállalkozóról, akinek az égvilágon semmilyen mezőgazdasági tevékenysége nincsen, és 190 kilométerre van Kishantostól? Milyen helyi gazdákról beszélnek itt, államtitkár úr, miközben a legnagyobb nyertes egy asszony, akinek a férje és az apósa a 2900 hektáros Simon Kft. tulajdonosa, tehát a valódi nyertes egy nagyüzem? Szintén nyertes a mezőfalvi polgármester, aki a feleségével együtt éppen ennek a cégnek a felügyelőbizottsági tagja, és a másik cég tulajdonosának a főnöke.

A legsötétebb mutyit produkálják önök a pályáztatásnál, államtitkár úr. Az is csak kormányzati hazugság, hogy a központ jelentős bérletidíj-hátralékot halmozott volna fel. A központnak semmilyen elmaradása nem volt, átláthatóan és nonprofit jelleggel gazdálkodott. Nem véletlen, hogy a kormányzati rágalomhadjáratot hallva maga a központ fordult bírósághoz a jó hírneve megsértése miatt.

Azt is felhozták önök, hogy saját bizonyítványukat elmagyarázzák, hogy Kishantos nagybirtok volna. Ez, kérem, egy teljes mellélövés. Ennek kapcsán hadd elevenítsem fel az ország legilletékesebb szakemberének, Ángyán Józsefnek a szavait, idézem: "Aki a családi gazdaságokat az őket segítő, hagyományos kincstári birtokfeladatokat ellátó, közhasznú intézménnyel, a nonprofit tájközponttal összekeveri, ezért a földet alóla kihúzza, az nemcsak hozzá nem értéséről tesz tanúbizonyságot, hanem mindannyiunk érdekében jobban teszi, ha távol tartja magát a vidéktől, a falutól és a földtől." Az LMP számára a magyar föld, a magyar vidék pótolhatatlan erőforrás. Mi tiszteljük a földet, és tiszteljük azt az embert, aki belőle él. Tudjuk, hogy nélküle Magyarországnak nincs jövője.

Államtitkár Úr! A Lehet Más a Politika felháborítónak és elfogadhatatlannak tartja, hogy önök politikai zsákmányszerzés áldozatává tették a magyar földet, és most azt a Kishantost is sóval hintenék fel, amely létezésében mindannyiunkat arra emlékeztet: erre van a magyar vidék jövője. Kishantos azt üzeni: lehet versenyképes, ami fenntartható, lehet a magyar családoknak, a helyi gazdálkodóknak tere a magyar vidéken, lehet tisztán termelni, vegyszerek nélkül, gazdaságosan a XXI. századi Magyarországon.

Államtitkár Úr! Kishantos egy kicsit mindannyiunké. Igazi nemzeti érték, amelyet egy nemzeti kormány ne kótyavetyéljen el.

Államtitkár úr, figyelünk. November 1-je közeleg. Rengeteg ember és rengeteg szervezet figyeli, hogy mi lesz Kishantos sorsa. Egy biztos: Kishantos tönkretétele rá fog égni a Fideszre. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) A szégyen örökre ott marad az önök arcán. (Taps az LMP és a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  2  Következő    Ülésnap adatai