Készült: 2020.03.29.21:19:17 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

309. ülésnap (2013.10.08.), 2. felszólalás
Felszólaló Dr. Szél Bernadett (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:13


Felszólalások:  Előző  2  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Szakértők és nemzetközi tapasztalatok igazolják, hogy létezik hatékony eszköz az abortuszok, az újszülöttgyilkosságok és a várandós nők öngyilkosságának megelőzésére. Ez az anonim szülés. Tudniuk kell, hogy hazánkban mintegy száz csecsemő válik áldozatává minden egyes évben a saját édesanyjának. Tehát nyilvánvalóan nagy a baj, itt segítségre van szükség. Segítségre van szükségük ezeknek az anyáknak és ezeknek a gyermekeknek, hiszen itt iszonyatos tragédiákról van szó.

Hogy teljesen konkrét legyek, példaképpen elmondom: nyáron adott hírt a sajtó arról, hogy meghalt egy újszülött a Győr-Moson-Sopron megyei Börcs községben. Gyilkosság áldozata lett, a szülést követően az árnyékszékben végezte. Hasonlóan szörnyű halált halt az a balassagyarmati csecsemő is, akinek holttestére egy erdős területen bukkantak. Olyan esetekről is tudunk, amikor az apa haragjától való félelem miatt vált az újszülött saját anyja áldozatává. Az ilyen tettet elkövető nők nagy része teljesen kiszolgáltatott, félelemben tartott ember. Segíteni kell nekik, hogy a tragédiákat megelőzzük. Hiszen annak ellenére, hogy ezek az asszonyok titokban akarják tartani terhességüket, nincs lehetőségük arra a mai rendszerben, hogy a gyermeküket megfelelő kórházi ellátás mellett, de a szülés kitudódása nélkül hozzák a világra. Innentől kezdve tragikus események sorozata indulhat el.

Államtitkár Úr! Önöknek van lehetőségük tenni annak érdekében, hogy ezek a tragédiák ne következzenek be. Az anonim szülés intézménye ugyanis nemzetközi tapasztalatok szerint erőteljesen csökkenti az újszülöttgyilkosságok számát, sikerrel alkalmazzák számos európai országban. Hangsúlyozom, hazánkban, évente, becslések szerint körülbelül száz újszülött hal meg ilyen tragikus módon. Ezt ne kezeljék tabunak, ez a jelenség létezik, van, és attól, hogy a kormány a homokba dugja a fejét, nem szűnik meg.

Államtitkár Úr! Én joggal kritizálom önöket, mert láthatóan nem hajlandóak érdemben cselekedni. A Lehet Más a Politika eddig két alkalommal nyújtott be javaslatot annak érdekében, hogy végre előrelépjünk. Először egy törvényjavaslatot nyújtottunk be Ertsey Katalin képviselőtársammal, leszavazták, mondván, két képviselő kevés ahhoz, hogy ezt az intézményt leszabályozza. Tudomásul vettük, de nem hagytuk annyiban a dolgot, országgyűlési határozati javaslatot nyújtottunk be, ami a szabályozást teljes mértékben a szaktárcára és a kormányra bízta volna. És ha önök a bizottságban ezt megszavazzák, akkor felvállalják, hogy ez az ügy önöknek fontos, és lépni fognak - de leszavazták.

Pedig nem a levegőbe beszélünk, tisztelt államtitkár úr. Számos szabályozást megvizsgáltunk annak érdekében, hogy a lehető leghatékonyabb és legemberibb megoldást javasoljuk. A javaslatunk lényege az volt, hogy a szülést titokban tartani akaró és gyermeküket megtartani nem kívánó anyák kapjanak lehetőséget arra, hogy kórházban szüljenek anélkül, hogy a szülés ténye kiderülne. Ez úgy lehetséges, hogy az anya kórházi adatlapján egy fiktív név szerepel, valódi adatait egy lezárt borítékban bizalmasan kezeli a kórház. A gyermek 6 hetes korában örökbe adhatóvá válik, és leghamarabb 14 éves korában válik jogosulttá arra, hogy származását megismerje. Ezzel a megoldással mind az anya névtelenséghez, mind a gyermek származáshoz való joga érvényesülhet.

A folyamatos leszavazás ellenére ígéretet kaptunk önöktől, és most azt várom, tisztelt államtitkár úr, hogy betartsák ezt az ígéretet. Azt ígérték, hogy szakértők bevonásával őszre kidolgozzák az anonim szülést lehetővé tevő törvénytervezetet. Erre a mai napig nem került sor, pedig már ugyancsak ősz van. Nyárra is kifogásokat soroltak, ha jól emlékszem, egy minisztériumi alkalmazott tanulmányi szabadságára való hivatkozással sorolták hátra ezt az ügyet, ősz elején pedig arra hivatkoztak, hogy még nem érkezett meg a minisztériumhoz az egészségügyi szakmai kollégium állásfoglalása.

Tisztelt Államtitkár Úr! Ez azt jelenti, hogy az EMMI nem tartotta be az ígéretét. Holott időközben már az ombudsman is sürgette jelentésében, idézem: "A szakminiszter a szakmai és civil szervezetekkel együttműködve tegyen intézkedéseket az anonim szülés bevezetésére, szakmai szabályozásának kidolgozására, és ennek keretében álljon fel egy munkacsoport." - mondta az ombudsman úr.

Államtitkár Úr! Nincs mire várnunk. A jelenlegi inkubátorrendszer a statisztikák alapján nem tudta csökkenteni az újszülöttgyilkosságok számát. Ezzel szemben külföldi példák sora igazolja, hogy az újszülöttgyilkosságok, sőt a terhességmegszakítások és a várandós anyák öngyilkossági kísérletei megelőzésében a leghatékonyabb eszköz az anonim szülés vagy titkolt szülés. Az Unió számos országában vannak erre működő, sikeres modellek, elég, ha Ausztriát említem vagy Németországot, a közelünkben itt van Szlovákia, Csehország, de Franciaországban is rendelkezésre állnak pozitív tapasztalatok.

Államtitkár Úr! Nem értem, hogy tudnak ennyire nemtörődöm módon viselkedni, amikor arról van szó, hogy létezik egy hatékony intézmény arra, hogy kisbabák életét megmentsük. Önöknek mindenük megvan ahhoz, hogy ezt az intézményt bevezessék, pénz, paripa, fegyver, minden adott a kormányzat számára. Ennek ellenére folyamatosan kitérnek az egyértelmű válaszadás elől, az ígéreteiket nem tartják meg.

Pedig a Lehet Más a Politika nem fog meghátrálni. Én itt leszek, és folyamatosan emlékeztetni fogom önöket minden rendelkezésemre álló eszközzel arra, hogy itt önöknek egy kőkemény adósságuk van. (Szórványos taps az LMP és az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  2  Következő    Ülésnap adatai