Készült: 2021.05.10.23:43:51 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

266. ülésnap (2005.11.15.), 68. felszólalás
Felszólaló Dr. Nagy Sándor (MSZP)
Beosztás a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:14


Felszólalások:  Előző  68  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. NAGY SÁNDOR, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Sisák képviselő úrnak azt tudom mondani, ha röviden válaszolok, hogy nem igaz. Ha egy kicsit bővebben, akkor azt mondom, hogy egyáltalán nem igaz, amiről beszél. Arról a költségvetési számítási problémáról van részben szó, amit persze a közvélemény jelentős része nem tud, nem ismer, és ön az egy évben rendelkezésre álló új forrást és az úgynevezett tárgyéven túli kötelezettségvállalás forrásait rendre összekeveri. Ilyen alapon a 2005-ös, a 2004-es, a 2003-as, a 2002-es költségvetésig és az idők végezetéig vissza lehet menni, amióta ilyen költségvetés van. Minden évben működik ez a szabály.

Ez nem tisztességes dolog, mert vagy minden évben azt a számot hasonlítjuk össze, amelyről döntést hozhatnak a regionális és megyei fejlesztési tanácsok, és ebben benne van az éven túli kötelezettségvállalás törvény által szabályozott mértéke, vagy pedig minden számsort visszamenőleg tíz évre nettó módon próbálunk bemutatni. Ugyanaz a végeredmény a növekményeket tekintve természetesen. Tehát azt tudom mondani, hogy nem igaz. Egyébként pedig a címzett és céltámogatásra azt tudom mondani, hogy számos olyan település van Magyarországon, amelynek sokadik éve a gimnáziumra, az iskolára, a csatornára, az ilyen-olyan intézményre vonatkozó szándékai nem tudtak teljesülni, ahogy az előző ciklusokban is volt. Soha nem volt annyi forrása a költségvetésnek, hogy ezt ki tudja elégíteni. Miért lenne ez most másként?

Mellesleg nagyon megnyugodtam néhány hozzászólás kapcsán, mert ha az a fő probléma, hogy valaki Budapesten lakik, és akkor nem tudja, hogy mi van vidéken, akkor azt tudom mondani Martonosi képviselő úrnak is, Lasztovicza Jenőnek pedig kiváltképp, aki még azt is kétségbe vonja, hogy egyáltalán Magyarországon él az ember, hogy ha valaki ettől nem ismeri az országot, a vidéket, akkor az nagyon nagy baj. Én nem tartozom közéjük, higgyék el! (Szórványos taps a kormánypárti oldalon.)
Felszólalások:  Előző  68  Következő    Ülésnap adatai