Készült: 2021.05.13.17:10:23 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

266. ülésnap (2005.11.15.), 46. felszólalás
Felszólaló Bernáth Ildikó (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 8:07


Felszólalások:  Előző  46  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BERNÁTH ILDIKÓ (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Urak! Képviselőtársaim! A munkanélküliség mára a családok és a társadalom egyik legsúlyosabb problémájává vált, hiszen több mint 400 ezer regisztrált munkanélküli keres ma munkahelyet, keresi azt a lehetőséget, hogy végre el tudjon helyezkedni, munkába tudjon állni, el tudja tartani a családját, és nevelni tudja a gyermekét. A benyújtott jövő évi költségvetési törvényjavaslat a 400 ezer munkanélküli embernek nem kínál lehetőséget, nem biztosít pénzügyi forrásokat, programokat arra, hogy munkát találjanak maguknak.

Államtitkár úr az előbb arról beszélt, hogy folyamatosan nő a foglalkoztatottak száma. Engedje meg, hogy egy tegnap megjelent újságcikkre felhívjam a figyelmét. Ez a Népszavában jelent meg, amely nem hiszem, hogy az ellenzékhez közel álló lapnak lenne minősíthető. Nos, ebben az újságcikkben többek között az szerepel, hogy miközben 20 170 embernek veszett el a munkája, ennyi ember vált munkanélkülivé, összesen 4373 ember talált magának munkát. Kérem, nézze meg ezt az újságcikket, és majd válaszoljon arra a kérdésre, hogy a jövő évi költségvetés mégis mennyiben fogja segíteni a munka nélküli emberek helyzetét, mennyiben fogja elősegíteni azt, hogy a pályakezdők vagy a nők munkát találjanak maguknak, hiszen minden ötödik pályakezdő munkanélküli, és a nők munkanélkülisége már meghaladja a férfiakét. Ennyit értek el önök az elmúlt három és fél évben.

A jövő évi költségvetésben mindazok a normatívák, amelyek az oktatási intézményekhez kapcsolódnak, és amelyek megkönnyíthetnék a munkát kereső nők számára az elhelyezkedés esélyét - gondolok például a bölcsődére, óvodára, általános iskolára -, bizony jelentősen csökkennek. Micsoda érzéketlenségre vall az, hogy megszüntetik annak a kollégiumi ellátásnak a pénzügyi támogatását, normatíváját, amely fogyatékos gyermekek bentlakásos nevelését, oktatását végzi! Ugyan mit fognak tenni azok az édesanyák, akik majd nem tudják a gyermeküket elhelyezni? Kénytelenek lesznek otthagyni a munkájukat, mert nyilvánvaló, hogy a gyermekük ellátása és nevelése fontosabb lesz számukra. Miért nem erről beszélt, államtitkár úr?

A gyesről és a gyedről visszatérő nők többek között azért nem találnak maguknak munkát, mert mialatt otthon vannak gyesen vagy gyeden, megszűnik a munkahelyük. Így jár a nők több mint 30 százaléka. És miért szűnik meg a munkahelyük? Azért szűnik meg, tisztelt képviselőtársaim, mert olyan terheket rónak a hazai kis- és közepes vállalkozásokra, amelyeket már nem tudnak tovább fizetni. Egyrészt magasak az adó- és járulékterhek, másrészt pedig azok a pénzügyi források, amelyek a fejlesztést szolgálnák, nemhogy nőnének, hanem folyamatosan csökkennek. A jövő évi költségvetés 27 milliárdot von el ettől a vállalkozói szektortól.

Összesen 20 milliárd forintot biztosítanak fejlesztésre, beruházásra, miközben a hazai mikro-, kis- és közepes vállalkozások körülbelül 2 millió embernek adnak munkát. Ezek a vállalkozások részesülhetnek 20 milliárd forintos fejlesztési-beruházási támogatásban, miközben Dunaújvárosban 1500 munkahely létrehozására mintegy 12 milliárd forint támogatást biztosítanak a dél-koreai cégnek. Mennyiben veheti fel a versenyt a hazai kis- és közepes vállalkozó azokkal a multinacionális cégekkel, amelyek aránytalanul magas támogatásban részesülnek a magyar kormánytól?

Azok a pénzügyi források, amelyek a különösen magas munkanélküliséggel sújtott régiók rendelkezésére állnak, sem elégítik ki azt a kívánalmat, hogy a tartósan munkanélküliek, a több mint egy éve elhelyezkedni nem tudók, illetve az olyan képzettségűek, az olyan iskolai végzettségűek, akik a szakmájukban nem tudnak elhelyezkedni, munkát találjanak. Számukra 6 milliárd forint áll rendelkezésre a költségvetésben közmunkaprogram céljára. De úgy, tisztelt képviselőtársaim, hogy ebben az évben az összegnek csak az egyhatodát használhatják fel, a következő évben pedig további öthatodát. Ez azt jelenti, hogy semmi másról nem szól az önök által meghirdetett közmunkaprogram, mint szavazatvásárlásról, mert hiszen jól kiszámolták, hogy ez az időszak addig tartson, amíg a választások beköszöntenek.

Mi azt javasoljuk, hogy ezt az összeget duplázzák meg, és tegyék lehetővé, hogy a tartósan munkanélkülieknek - különösen azokban a régiókban, ahol rendkívül nagy, az országos átlagot jóval meghaladó a munkanélküliség - legyen lehetőségük arra, hogy legalább ilyen munkával tudjanak jövedelemre szert tenni, és a gyermeküket rendesen el tudják látni, hiszen az nem megoldás, tisztelt képviselőtársaim, hogy az emberek java része segélyen él. A munkanélküliség első lépés a szegénység felé, ezért a mindenkori kormány legfontosabb feladata az, hogy az embereknek munkahelyet teremtsen, olyan gazdaságpolitika, adó- és járulékpolitika keretében, amely ezt elősegíti. Az eddig megszületett döntések és programok ötletszerűek voltak. Ehhez képest mélyreható és átgondolt változásra van szükség, mert csak így lehet megszüntetni, de legalábbis jelentősen csökkenteni a munkanélküliséget és növelni a foglalkoztatottságot. Mert csak ez adhat az emberek megélhetéséhez biztonságot.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)

(10.20)
Felszólalások:  Előző  46  Következő    Ülésnap adatai