Készült: 2021.05.12.19:01:08 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

266. ülésnap (2005.11.15.), 324. felszólalás
Felszólaló Szabó Lajos (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:48


Felszólalások:  Előző  324  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZABÓ LAJOS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Megértem képviselőtársamnak a felindultságát, mert valóban három fontos törvény fekszik előttünk. És mivel három fontos pénzügyi tárgyú törvény fekszik előttünk, és ismerem képviselőtársamat, hogy mennyire alaposan szokta ezeket a törvényeket nézni, ezért tartom fontosnak azt, hogy tegnap itt a parlamentben elindult egy négypárti egyeztetés ezekről a törvényekről.

(Az elnöki széket dr. Deutsch Tamás, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

A négy párt vezérszónokai, akik a törvénnyel foglalkoztak és a vezérszónoklatot adták, megállapodtak abban, hogy áttekintjük ezeket a törvényeket, asztal fölé tesszük azokat a problémákat, amelyeket a vezérszónoklatokban meghatároztunk, és a kormányzattal, annak kijelölt miniszterével vagy politikai államtitkárával lefolytatunk egy részletekbe menő egyeztetést azzal az igénnyel, hogy lehetőség szerint ez a törvény négypárti támogatással tudjon a szavazás után átmenni.

Az első egyeztetésen felmerült problémák közül az áttörés intézményének szerepét kívánjuk megvizsgálni majd mind a négy párt képviselőivel, hogy biztosítani tudjuk azt az egyensúlyt, amely szükséges a magyar gazdaság fejlődéséhez, hogy a tőkebevonást is lehetővé tegye ez a szabály, de lehetővé tegye azt is, hogy ne legyenek kiszolgáltatottak akár a magyar kis- és középvállalkozások egy erőszakos felvásárlásnak.

Át kívánjuk tekinteni a központi értéktári és elszámolóházi tevékenység szétválasztását, nem azért, mintha bárkinek ebben a kérdésben bármi olyan problémája lenne, hogy kockázatokat lát benne, csak felmerültek szakmai kérdések, amelyeket úgy érzem, hogy tisztázni kell ahhoz, hogy mindenki jó szívvel tudja azt a gyakorlatot elfogadni, amelyet most az Európai Központi Bank véleménye szerint be kellene vezetnünk.

Egyetértés van a négy parlamenti párt között, hogy a banki adóslista tervezett változtatásai jobban szolgálják annak a funkciónak az ellátását, amelyre ez az adóslista létrejött. Ennek további finomítása, pontosítása, a mai körülményekhez való igazítása mind a négy párt képviselőinek kifejezett szándéka.

És a teljesség igénye nélkül, a harmadik törvényt is érintve, csak egy probléma, amit a négy parlamenti párt képviselői szintén egyformán ítéltek meg, ez a lakás-takarékpénztári törvény módosítása. Ennél a törvénymódosításnál mindenki fontosnak tartotta, hogy azok a kormányzati szándékok, amelyek a további jobbítását szolgálták a lakás-takarékpénztári törvénynek, maradjanak meg. Mindenki kifejtette azt a szándékát, hogy az úgynevezett Ökotám-rendszer működésének megakadályozása közös cél, de ezt a közös célt úgy kell elérni, hogy ne tegyük lehetővé a közműfejlesztési beruházások végrehajtását. (Sic!)

A ma benyújtandó módosító javaslatok együttes megtárgyalása után jövő héten folytatjuk ezt a négypárti egyeztetést, és remélem azt, hogy a négy párt és a kormányzat közösen olyan módosító indítványokat tud majd ehhez a törvényhez előterjeszteni, ami lehetővé fogja tenni, hogy mind a négy parlamenti párt szavazataival támogatni tudja ezt a törvényt. És remélem, hogy ez a törvény olyan lesz, amiről ha itt most kevesen is vitatkoztunk, de ki fogja elégíteni az elfogadáskor Horváth képviselőtársam igényét is, akit itt a parlament nyilvánossága előtt kérek, hogy akkor csatlakozzon ehhez a munkához.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  324  Következő    Ülésnap adatai