Készült: 2021.05.07.11:55:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

266. ülésnap (2005.11.15.), 296. felszólalás
Felszólaló Farkas Sándor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:07


Felszólalások:  Előző  296  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FARKAS SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Még egy kérdésre, egy önálló indítványra szeretném felhívni a figyelmüket. Valamikor az ősz folyamán - ha jól emlékszem, október első hetében - egy kérdést intéztem a Környezetvédelmi Minisztériumhoz a Kurca, Csongrád megye egyik fontos belvízelvezető rendszerének a tiszta vízzel való ellátására, mivel komoly halpusztulás és környezeti károsodás történt ebben a régióban, ezen a vízfelületen. Mivel ez a Körösből kapná elméletileg a vizet - amit nem kap -, tehát egy holtággá nyilvánított belvízrendszerről van szó.

A kivizsgálás a mai napig nem történt meg, vagy lezártak mindenféle ismeretlen tettes ellen folytatott nyomozást, hogy ki szennyezte el ezt a vízfelületet, ezt a vízmennyiséget, de sajnos ez visszatérő gond, mert nemcsak egy évben, hanem több évben is előfordult. Ezért nyújtottam be azt a módosító indítványt, amellyel szeretném elérni azt, hogy ez a vízrendszer tiszta minőségű, a turizmus, az öntözés, a horgászok, a halászat számára is biztonságot nyújtson.

De természetesen ez csak egy részmegoldás, mert szeretném azt is kérni képviselőtársaimtól egy másik módosító indítványban, ahol a Hármas-Körösön lévő bökényi duzzasztómű - amely 1906-ban épült és az én gyerekkoromban még működött - felújítása és rekonstrukciója megtörténhessen, mert akkor már ilyen kérdéseket, ilyen kérvényeket nem kell az Országgyűlés elé terjesztenem, mert ennek a térségnek, Csongrád megye, Békés megye északi-középső részének teljes mértékben megoldaná az öntözővízzel, a jó minőségű Körös-vízzel való ellátását, ugyanakkor egyben nemcsak öntöző- és belvízrendszerként, hanem árvízvédelmi műként is szolgálhatna, ha ezek a rekontstrukciós munkálatok elkészülnének. Természetesen nem önálló indítványként, hanem majd az NVT II-ben szeretném, ha támogatnák.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  296  Következő    Ülésnap adatai