Készült: 2021.05.10.23:38:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

266. ülésnap (2005.11.15.), 254. felszólalás
Felszólaló Dr. Kékesi Tibor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:25


Felszólalások:  Előző  254  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KÉKESI TIBOR (MSZP): Elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Kedves Lenártek Képviselő Úr! Úgy gondolom, hogy már annyiszor beszéltünk azokról a foglalkoztatási adatokról és azokról a GDP-adatokról, amiket ön a hozzászólásában jelzett, hogy tulajdonképpen már valahol unalmas is mindig a helyére tenni, de azért, hogy ne maradjon a levegőben, kénytelen vagyok.

Ön a munkanélküliek számának 54 ezer fős valós növekedéséről beszélt, de nem beszél a foglalkoztatottak számának mintegy 13 ezer fős növekedéséről. Ha csak egy pillanatra - tudjuk, hogy nem így van - eltekintünk attól, hogy ez egy dinamikus folyamat, akkor tehát vonjuk le a következtetést: nem munkahelyek szűnnek meg, azok száma nő, hanem regisztráltatják magukat azok, akik eddig nem is kerestek, nem is akartak munkát vállalni. Ez önmagában pozitív folyamat, de nem kell örülni neki, hogy több a munkanélküli, csak végre sikerült a munka világához őket közelebb hozni.

A kormány egy csomó olyan intézkedést 2004-ben, 2005-ben és 2006-ban is beletett a törvényekbe, amelyek a létszámhoz kedvezményeket kötnek, amelyek a hátrányos helyzetű térségekben a munkahelyteremtést támogatják, a hátrányos helyzetben lévő munkavállalókat, az 50 évnél idősebbeket, a gyesről, gyedről visszatérőket, az első munkahelyeseket próbálják jobb helyzetbe hozni. Legutóbb a Start-program esetében látványos kedvezményeket adtak, és a miniszterelnök úr minapi bejelentésével jelezte, hogy jövőre a kis- és középvállalkozók munkahelyteremtésének lehetőségét az első évben nulla járulékfizetéssel fogja ösztönözni a munkáltatók részéről.

(16.50)

A GDP-adatról szólva, legalább a mai újságot el kellene olvasni ahhoz, hogy tudjuk, hogy ez csak a féléves teljesítmény, és a pénzügyi szektor beszámításával már ebben az évben is 4,6 százalék lesz a következő időszak GDP-növekedése, ami jóval 4 százalék fölé fogja emelni az éves gazdasági növekedés ütemét.

Elnök asszony, köszönöm a szót. (Taps az MSZP padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  254  Következő    Ülésnap adatai