Készült: 2021.05.11.05:19:05 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

266. ülésnap (2005.11.15.), 232. felszólalás
Felszólaló Göndör István (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:27


Felszólalások:  Előző  232  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! 2006-ban van először olyan lehetőség a költségvetés összeállításánál, ahol az intézményhálózatnak csökkenhetnek a költségei, és a ma délelőtti, délutáni vita tökéletesen igazolta, önöknél kellően nagy zavart okoz, hogy bizony a 4500 forintos egészségügyi hozzájárulás, az általános forgalmi adó 25 százalékról 20 százalékra csökkenése az óvodákban, iskolákban, minden intézményben költségcsökkentést eredményez. Az, hogy az infláció 2 százalék körüli, megint csak nem indokolja azt, hogy a költségek úgy növekedjenek, mint akkor, amikor 9-10 százalékos volt az infláció.

Szeretném az önök figyelmébe idézni, Varga Mihály mondta ma reggel, hogy a csökkenő bevételek a csökkenő adók miatt vannak. Azok, akik ma még a vita során többen beszéltek, és most nem akarom Tállai úrtól Bernáth Ildikón keresztül idézni, ki mindenki beszélt arról, hogy az adók növekszenek, önök közt akkor belül nagyon komoly probléma van, mert reggel a vezérszónoklatban Varga Mihály kimondta, hogy a csökkenő bevétel a csökkenő adók következménye. (Soltész Miklós: 33 emelés után!) Tisztelt Képviselő Úr! A rendszer igazságosabbá vált az új ökoadók bevezetésével, de az adóterhelés csökken.

Szeretném elmondani azoknak a képviselőknek, akik az adósság miatt aggódtak, és a szomszédos országokhoz hasonlítanak bennünket, hogy az utóbbi években Csehországban 18 százalékról 37 százalékra növekedett az adósságráta, Lengyelországban 36 százalékról majdnem 48 százalékra, miközben Magyarországon kevesebb mint 5 százalékkal növekedett az adósságráta (Zaj a Fidesz padsoraiban.), ami azt jelenti, hogy igen, ezzel finanszírozzuk azt a gazdasági növekedést, azt a fejlődést, ami bizonyítja azt, ami a legújabb hír, hogy az Ecostat szerint 4,6 százalékos a magyar gazdaság növekedése.

Képviselőtársaim! Önök ma csak további igényeket nyújtottak be, és nem veszik figyelembe azt, hogy a kiadások csökkentése, a hiány csökkentése, 1 százaléknyi további hiánycsökkentés 230 milliárd forint. Tisztelt Képviselőtársaim! Így tessék végiggondolni, hol és mire van lehetőségünk. A magyar védelmi kiadások összességében alig több mint 1 százalékot tesznek ki.

Még maradt néhány másodpercem. A munkanélküliség és a foglalkoztatás kérdésében: nőtt a foglalkoztatottak száma. Az a furcsa helyzet van Magyarországon, hogy nő a foglalkoztatottak száma, és sikerült a gazdaságot úgy kifehéríteni, hogy ma érdemes bejelentkezni a feketemunka helyett munkanélkülinek, hogy azokat a kedvezményeket igénybe vehessék, amelyeket mi garantálunk az újraelhelyezkedésnél.

Köszönöm szépen a figyelmet, elnök asszony. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  232  Következő    Ülésnap adatai