Készült: 2021.05.07.12:11:12 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

266. ülésnap (2005.11.15.), 218. felszólalás
Felszólaló Dr. Horváth Zsolt (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:31


Felszólalások:  Előző  218  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HORVÁTH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Őszintén sajnálom, hogy Kárpáti Zsuzsa elment a teremből, mert úgy látom, a mai napon hadilábon állt az olvasással, hiszen ha semmi mást nem csinált volna, csak a futárpostát elolvassa, s azon belül az irományokat, akkor láthatta volna, hogy a hétfői napon, 2005. XI. hó 14-én Áder János, Harrach Péter, Mátrai Márta, Pokorni Zoltán és Varga Mihály benyújtották a nemzeti garanciáról szóló javaslatot, T/18222. számon be is vették a lajstromba.

 

(15.40)

 

Tehát megint olyat állított a képviselő asszony, amiről itt feketén fehéren, pillanatok alatt be lehet bizonyítani, hogy nem igaz. Miért kell ilyen helyzetbe hozni az ellenzéki képviselőket, hogy itt időről időre azt mondjuk el, hogy megint nem mondott igazat, megint nem mondott igazat, megint nem mondott igazat?

Nos, az egészségügyre visszatérve. Már egy kétpercesben említettük, hogy sajnos az egészségügy finanszírozásának két nagy lába közül a nagyobbik lábát, az Egészségbiztosítási Alapnak a megalapozottságát a Számvevőszék a bevételi oldalról részleteiben és teljes egészében megalapozatlannak találta. Innentől kezdve, azt gondolom, ugyanúgy egy kártyavár-költségvetés az egészségügyi alap költségvetése. Ha mélyebben megnézzük, akkor fordult elő az, amire idáig még nem volt példa, hogy az Egészségbiztosítási Alap nominálértékben 34 milliárd forinttal csökkent; illetve a gyógyító-megelőző kassza, hogy egészen pontosak legyünk, 34 milliárd forinttal csökkent úgy, hogy közben egyébként ebbe a kasszába belekerült a daganatos betegek különkeretes gyógyszere is. Ezt az ÁSZ külön kifogásolta, mert mindenféle garancia nélkül olvad föl a nagy kasszában a daganatos betegek külön gyógyszerkerete, ez közel 7 milliárd forint volt. Ha ezt is hozzáadjuk, akkor a kassza hiánya még nagyobb.

Maga a minisztérium sem tagadja, az Állami Számvevőszék is leírta, hogy ennek a kasszának az egyik legnagyobb eleme, a gyógyszerkassza 330-340 milliárd forinttal fog teljesülni az idei esztendőben, ha szerencsénk van; a következő évben kevesebb mint 300 milliárd forinttal tervezték. Ez 10 százalékos hiányt jelent; vagy jelentős túllépés lesz ismét a kasszában, és akkor nem számoltunk inflációval, vagy rá fogják hárítani a beteg emberekre, a nyugdíjasokra, az idősekre.

Külön felháborítónak tartjuk, mint a fogászatban dolgozók, magam is mint fogorvos, hogy 1 milliárd forinttal, 21 milliárdról körülbelül 20 milliárd forintra csökkentik a fogászati kassza kiadásait. Tisztelettel, ezt mind a betegek fogják megfizetni, amíg tudják. Ha nem tudják, akkor nem megcsináltatják, hanem kihúzatják a fogaikat. Egyszer már kiverték a magyar emberek fogait a Bokros-csomaggal (Domokos László: Úgy van!), most ennek egyfajta folytatását látjuk.

De nem járt sokkal jobban az Egészségügyi Minisztérium költségvetése sem, amelyik a másik lába ennek a csomagnak. Itt egy 2 százalékos csökkenés van, de különösen nagy vesztes az ÁNTSZ 2,6 milliárd forinttal, akkor, amikor a madárinfluenza fenyeget bennünket. És el szokták mondani, hogy ez egy állat-egészségügyi, élelmezési probléma, de akkor nem értem, hogy az Élelmiszer-biztonsági Hivatal költségvetését miért kell 13 százalékkal csökkenteni. Százalékos arányban igen rosszul jártak még a koraszülöttmentők, ők “csakö 9 százalékot vesztettek; de a legrosszabbul a Gézengúz Alapítvány járt: 57 százalékát vesztette el a költségvetési támogatásainak.

Tizenegy módosító indítványt nyújtott be a Fidesz egészségügyi kabinetje, ez összességében 81 milliárd forint átcsoportosítását tartalmazza. Visszaállítjuk a gyógyító-megelőző kassza értékét egy csekély növekedéssel, ami az inflációt fedezi; az Egészségügyi Minisztériumban az ápolónői hűségjutalomra 15 milliárd forintot csoportosítottunk át; az ingyenes szívgyógyszerekre 5 milliárd forintot tettünk be; és a népegészségügyi programra, ÁNTSZ-re, vérellátóra, Gézengúz Alapítványra összegészében a maradék pénzt költöttük, ezzel mintegy visszaállítva mindazt, amit önök elvettek ezektől a szolgálatoktól.

Kérem, hogy ezeket a javaslatokat támogassák. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki oldalon.)
Felszólalások:  Előző  218  Következő    Ülésnap adatai