Készült: 2021.05.12.03:16:19 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

266. ülésnap (2005.11.15.), 172. felszólalás
Felszólaló Molnár Albert (MSZP)
Beosztás pénzügyminisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:57


Felszólalások:  Előző  172  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MOLNÁR ALBERT pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Valóban azt ígértük, hogy helyreállítjuk a demokráciát. Hetente ülésezik a parlament, Kovács Zoltán képviselő úr, önök háromszor annyiszor mondhatják el a véleményüket, mint ahányszor nekünk ezt lehetővé tették.

Az önkormányzatok számára folyó áron 102,1 százalékos folyóáras költségeket terveztünk be, azzal a csomaggal együtt, amelyet ma a koalíciós pártok beadnak, 104-104,5 százalék közé fog esni az önkormányzatok finanszírozásának költségtervezése. Ez azt jelenti, hogy mintegy 2 százalékos reálnövekedés fog megvalósulni az önkormányzatoknál.

A benyújtott csomagról pedig a következőt szeretném mondani. Az önök benyújtott csomagjának nincs forráslába. Most, ahogy körülnézek a teremben, a Fideszből azokat a képviselőket látom itt, akik többet szeretnének költeni. Nincs itt Varga Mihály, aki mindig az államháztartás hiányáról beszél, nincs itt Tállai András sem, aki szintén erről beszél. Látszik, hogy jó a munkamegosztás; azok, akik az államháztartási hiányról beszélnek, már elmentek, önök pedig azért vannak itt, hogy megpróbálják minél nagyobbra duzzasztani az államháztartási hiányt.

Nos, ezt nem lehet tenni, kedves képviselő urak, ugyanis az önök által beadott önkormányzati csomagból egyetlenegy tételt szeretnék kiemelni, egy 83 milliárd forintos tételt. Önök egyszerűen kamatkiadás-csökkentésnek tették a másik lábát, ami a következőt jelenti: azonnal 3 százalékkal kell csökkenni Magyarországon a kamatoknak. Megkérdezték-e Járai Zsigmond urat vagy a gazdaság szereplőit, hogy ez bekövetkezik-e? Ugye, ez nem tapsra következik be, gazdasági folyamatok eredménye a kamatok kialakulása, így mi csak reális kamatokkal tudtunk számolni; hogy ez 3 százalékkal csökkenjen, Rodolfo bűvészmutatványára, ez nem fog bekövetkezni.

A másik feltétel az, hogy az állampapírpiacokon körülbelül a hozamok szintén 3 százalékkal mérséklődjenek azonnal, január 1-jétől. Azt gondolom, teljesen irreális. Ezek a hozamok ma 6, inkább 6,2-6,3 százalék körül vannak, és ha szép lassan csökkennek is, jelenleg ezen a szinten vannak. Az intézmények igazgatási támogatásából mi eleve 10 százalékot levettünk, tehát a minisztériumok 10 százalékkal kevesebbel gazdálkodnak. A társadalmi bűnmegelőzésre a befizetett személyi jövedelemadó 1 százalékából felajánlott összegből nem lehet elvenni egy forintot sem. Illetve nem lehet bezárni több külképviseletet vagy nagykövetséget sem.

Hát ennyit arról, hogy milyen alapokra helyezték az önök önkormányzati csomagját. Átgondolatlanok ezek a módosítások, szakmailag igénytelenek, ezért használhatatlanok.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)
Felszólalások:  Előző  172  Következő    Ülésnap adatai