Készült: 2021.05.18.22:10:30 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

266. ülésnap (2005.11.15.), 162. felszólalás
Felszólaló Papp József (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:22


Felszólalások:  Előző  162  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

PAPP JÓZSEF (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Amikor a költségvetési törvényt tárgyaljuk, akkor az előzményekre és a következményekre is gondolunk, hiszen a költségvetésnek nagyon fontos és komoly előzményei vannak. A ciklus során azt tapasztaltam, hogy amikor adócsökkenésről, az állami bevételek csökkenéséről tárgyaltunk, azt az ellenzék mindig kevesellte. Igaz ugyan, hogy ilyet kormányon nem tett, de ellenzékként, amikor mi tettük, mindig kevesellte.

Amikor valamiféle juttatás megadásáról beszéltünk, tehát kiadásnövekedést irányoztunk elő, azt is mindig kevesellték. Csökkentettük az adókat. Ez, ha az önkormányzatokat nézzük, akkor egyrészt kevesebb állami bevételt jelent, tehát kevesebb elosztható állami forrást. Ezt tudomásul kell venni, és ennek figyelembevételével kellett a költségvetési törvényt előkészíteni.

 

(13.50)

De az önkormányzati kiadás is kevesebb, hiszen ha csak két számot nézünk meg, az egészségügyi hozzájárulás havi összegének mérséklése, majd teljes megszűnése 8,3 milliárd forintnyi kiadáscsökkenést eredményez az önkormányzatok számára, az áfakulcs 25 százalékról 20 százalékra történő csökkentése pedig 20 milliárd forint kiadáscsökkenést eredményez az önkormányzatoknál.

Önök mindig csak a bevételi oldalt számolgatják; azt, hogy egyébként (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Benne van a bázisban!) a feladatellátásban milyen csökkenés van kiadási oldalon, nem hajlandók vagy nem képesek figyelembe venni.

Nézzünk meg egy másik számot! A közoktatásban, amiről itt ma már nagyon sok szó esett, rendkívüli módon csökken az ellátottak száma. Ha országosan nézzük meg, tíz évvel ezelőtt sokkal több iskolás gyermek volt, mint ma - 1,1 millió volt, ma körülbelül 870 ezer van. Ha megnézzük például nálunk, odahaza, Csornán, a Széchenyi István Általános Iskolának ’95-ben 800 diákja volt, most van 600 diákja. De ha a kistérségi számokat megnézzük, ott is folyamatos gyermeklétszám-csökkenést tapasztalunk. Ezt a csökkenő létszámú tanulót akarják ugyanannyi iskolában, ugyanannyi tanárral oktatni és nevelni?

A ciklus során azt nem tapasztaltam, hogy a jelentős változáshoz bármiféle támogatást nyújtottak volna például a kétharmados törvényeknél. A kistérségi feladatellátás kapcsán az általam imént említett problémában lehetett volna együttműködni, hiszen a többcélú kistérségi társulások kötelező létrehozásával ezek a társulások alanyi jogon bevételt és feladatot is kaphattak volna.

Azt gondolom, hogy ez még most sem elkésett dolog, hiszen ha megnézzük azt, hogy az előző évben a csornai kistérségben 3075 általános iskolás volt, 2008-ra 2797 várható, akkor még nem értünk a folyamat végére az általános iskolában sem, és ez a folyamat el fog érni a középiskolába.

Képviselőtársaim, ugye nem gondolják azt, hogy amelyik gyerek három évvel ezelőtt nem született meg, az három év múlva iskolás lehet? Egész egyszerűen tovább csökken a gyermeklétszám, és erre valamiféle választ kell adni. Azokhoz a változásokhoz, amik az intézményrendszert, a feltételrendszert megváltoztatták volna, nem kaptuk meg önöktől a támogatást.

Ilyen ország, ilyen intézményhálózat, ilyen struktúra maradt meg. Ezt kell ennek a költségvetésnek az adók csökkentése miatti csökkenő bevételeivel finanszíroznia. Ebben van a felelősségünk.

Valószínűleg Babák képviselőtársam a felelősség szót nem ismeri, és ezért nevezi színjátéknak azt, hogy mi igenis végigvezettük a költségvetésen azokat a kiadáscsökkentő számokat is (Babák Mihály közbeszólása.), amelyek a 2006-ra vonatkozó adótörvényekből következnek.

Úgyhogy arra kérem képviselőtársaimat, hogy a kormánypárti képviselők önkormányzati javaslatcsomagjának megismerése után támogassák azokat. Köszönöm. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból. - Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Nyújtsátok már be!)
Felszólalások:  Előző  162  Következő    Ülésnap adatai