Készült: 2021.05.18.21:52:55 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

266. ülésnap (2005.11.15.), 130. felszólalás
Felszólaló Dr. Németh Imre (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:10


Felszólalások:  Előző  130  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. NÉMETH IMRE (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Nem állítom azt, hogy a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium költségvetése mentes a feszültségektől. Egy ilyen átmeneti időszakban, amelyben Magyarország van, ahol az intézményekkel szemben és a gazdálkodókkal szemben is óriási a kihívás, bizony sokkal több pénzt is értelmesen el lehetne költeni, de Karsai Péter kifogásait természetesen nem egészen értem. Bár igaz az, hogy a magyar gazdák az európai uniós régi tagországokhoz képest kevesebb támogatást kapnak, de, tisztelt képviselőtársaim, az önök kormányzási idejéhez képest csaknem a duplájára nőtt a támogatás. Akkor a lemaradás kétszer ekkora volt, mintegy 30 százaléka volt az európai uniós gazdákénak, most 65 százalék lesz a következő esztendőben. Úgy gondolom tehát, tendenciájában ez jelentős javulás, és a felzárkózás képét vetíti elénk, bár természetesen a maximális mértéket ma még nem látni az európai uniós költségvetési viták okán.

A képviselő úr azt állította, egy kis csoport teszi el a támogatások 90 százalékát. Ön is tudja, képviselő úr, hogy az európai uniós rendszerben mindenkinek regisztráltatnia kell magát, és mintegy 250 ezer mezőgazdasági termelő és termelő szervezet regisztráltatta magát, hogy támogatáshoz jusson. 208 ezer a területalapú támogatást igénylők aránya. Ön is tudja, a területek csaknem felét egyéni gazdák művelik, és a támogatás az önök idejéhez képest, amikor egy kis protekcionista csoportnak adtak támogatást, a többinek nem, úgy változott meg, hogy mindenki egyenlő arányban kapja a támogatást. Így tehát ön is világosan tudja, hogy nem igaz az állítása, amit mondott.

Amit a biztosítási kockázatokról elmondott - csak egyet tudok mondani. Ez az első kormány, amely a mezőgazdasági termelők esetében közös kockázati alapot kíván létrehozni a katasztrófakárok elhárítására.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  130  Következő    Ülésnap adatai