Készült: 2021.05.06.10:48:31 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

266. ülésnap (2005.11.15.), 104. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 9:40


Felszólalások:  Előző  104  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Az embernek az az érzése van, hogy a saját időmet szívesen átadnám Wekler Ferencnek, hogy folytassa a felszólalását, hiszen teljesen olyan felszólalást mondott el, mintha ő is ellenzéki szemmel látná a költségvetést. Úgy látszik, ő is polgármester valahol, és látja, hogy egy intézményen, egy településen belül mit is jelent ez a 2006-os költségvetés.

Tisztelt kormánypárti Képviselők! Tisztelt Jelenlévők! Államtitkár Urak! Meghívom önöket és a televíziónézőket is Mezőkövesdre, egy majdnem 18 ezer lakosú városba, hogy csináljuk meg a város jövő évi költségvetését. Mit szólnak hozzá? A következő a helyzet: először megtervezzük a bevételeket - jó? -, nyilván az állami normatívákat, mert abból kell kiindulni. Azt kell látnunk, hogy a meglévő feladatainkra először is mennyi központi pénzt fogunk kapni. Ha ezt elkezdjük, akkor egy ilyen átlagos városban, mint Mezőkövesd, ahol van két középiskola, egy kollégium, egy szociális otthon, általános iskolák természetesen, lássuk, hogy mi a helyzet.

Településigazgatási kommunális feladatokra a normatíva 1400 forint, mondhatjuk talán, hogy jó, hiszen itt néminemű emelkedés van, azonban ha figyelembe vesszük, hogy ezzel szemben megszűnik a diáksporttal kapcsolatos feladatok támogatása, illetve a kulturális, szabadidős tevékenység támogatása, ha összességében nézzük ezeket a feladatokat - és ezt bele kell érteni -, akkor már itt a normatíva néhány millió forinttal csökken. Ugyanez a helyzet a körjegyzőség működésénél, normatívacsökkenés van, 333 ezerről 331 ezerre. Ez csak alig több mint egymilliós csökkenés.

A következő: nézzük a bentlakásos, átmeneti ellátást nyújtó intézményt! 55 férőhely van, 55 férőhelynél kiszámolhatjuk, hogy az eredetileg benyújtott költségvetésnél több mint 3 millió forintos városi szintű normatívacsökkenés van. Akárhogy számoljuk, ez havonta 300 ezer forintos csökkenést jelent. Ha visszaosztjuk egy gondozottra, akkor láthatjuk, hogy egy gondozott helyből 6 ezer forinttal kevesebbet kap havonta. Még akkor is, ha Jauernik úr itt nagy büszkén felolvasta, hogy milyen módosító javaslatot fognak benyújtani, a 710 ezer helyett 730 ezerre fog majd nőni ez a normatíva. Jelzem, hogy 769 200 forint volt, tehát most ott tartunk, hogy a 3 millió 300 ezer forintos csökkenés helyett, körülbelül lesz 2 millió 500 ezer forintos csökkenés.

Nézzük tovább ezt a nappali szociális intézeti ellátásnál! Ugyanaz a helyzet, 200 ezer forintról 191 ezerre csökken a normatíva, itt másfél milliós csökkenés van. Ha az újjal nézzük, még ez is mindig csökkenés, akkor körülbelül a felére csökken az elvonás. Ingyenes bölcsődei étkeztetésnél nagy öröm van, hiszen a normatíva marad, az óvodai ellátásnál alapvetően marad a normatíva, és ugyanez a helyzet az iskolai ellátás tekintetében is, az alapfokú és a középfokú és a szakképzés tekintetében is.

De kérdezem én, tisztelt képviselőtársaim, hogy ha ugyanannyi a normatíva, tehát tételezzük fel, hogy ugyanannyi pénzhez jut a város, akkor majd a leendő, illetve a 2005-ben kiadott bérfejlesztést, a 12 százalékot, illetve a következő évi bérfejlesztést miből fogja majd a város, illetve miből fogják az intézmények kifizetni, ha már most annak kell örülnünk, hogyha egy normatíva nem csökken, hanem marad az oktatás tekintetében, tehát az alsó fokú és a középfokú oktatás tekintetében, ez a kérdés.

Vagy kérdezem én, miből fogják kifizetni ezek az intézmények az áramdíjemeléseket, a gázdíjemelést, a vízszolgáltatás díjnövekedését, ha egyszer ugyanannyi marad a normatíva. Az áfacsökkenéssel pedig nem érdemes foglalkozni. Tudhatjuk, hogy az önkormányzatok költségvetésének ma már szinte 80 százaléka bér és járulék, az összes többi energiaszolgáltatás - kivéve a villanyáramot - pedig 15 százalékos áfába tartozik, ami nem fog csökkenni. Azért pedig, ne haragudjanak, nem fogunk köszönetet mondani, hogy fölemelték a villamos energia áfáját 12-ről 25 százalékra, akkor nem adtak egy fillér kompenzációt sem, most pedig örüljünk neki, hogy 12-ről csak 20-on marad a villamos energia áfája. Megértik ugye, ha egy polgármester, mondjuk, aki a költségvetést tervezi, ennek abszolút nem tud örülni.

A gyógypedagógiai ellátás terén 58 diákot érint, itt alapvetően a normatívák nem változnak. Tehát nincs növekedés, a feladat ugyanaz, a költségek emelkednek, a normatíva marad.

És akkor eljutunk az alapfokú művészeti, zeneművészeti és képzőművészeti oktatáshoz. Mezőkövesden 469 tanulót érint ez a kérdés, több mint 20 pedagógust. 41 millió támogatást kaptunk 2005-re. Ha úgy marad a költségvetésben, ahogy most van, akkor 3,6 millió forintot fogunk kapni. Ez körülbelül azt jelenti, hogy az iskolát be kell zárni.

Tehát kérdezem a kormánypárti képviselőket, hogy mit mondjak a 460 diáknak, mit mondjak a 460 szülőnek, és mit mondjak a pedagógusoknak, ha elfogadjuk a költségvetést; még akkor is, ha most hencegnek azzal, hogy a normatívát mégiscsak úgy hagyják, mint ahogy az a 2005-ös költségvetésben van. Kérdezem én, hogy azt úgy hagyják-e, hogy nem vezetik be a hatórás kötelező képzési feltételt, marad-e a négy óra. Ha még minden így is marad, akkor visszakap a város 37 millió forintot, tovább működhet a zeneművészeti iskola. De ugye megengedik, ha ennek megint nem fogunk tudni majd örülni, mert önök arról beszélnek, hogy a képzés színvonala, az oktatás szükségessége, és a végén elérünk a költségvetési vitában ahhoz, hogy előállítják azt a helyzetet, ami 2004-ben volt, és mi most ennek itt a parlamentben örüljünk. Jelzem, hogy ha az eredeti költségvetés valósul meg, Mezőkövesden a zeneművészeti iskolát be kell csukni.

Mi a helyzet a kollégiummal? Megdöbbentő változások vannak itt. A kérdés 103 diákot érint, és több mint tíz pedagógust; 350 ezer volt az idei normatíva, most 292 ezer forint van betervezve. Több millió forintos csökkenés, még akkor is, ha a nagy koalíciós javaslatban majd be fog jönni a 308 ezer forintos kollégiumi normatíva, akkor is azt kell látnunk, hogy több millió forinttal csökkenni fog a kollégiumra adott támogatás mértéke.

A kedvezményes étkeztetés tekintetében azt számoltam ki - és ennek nem változik a normatívája, tehát marad az eredeti költségvetés -, Mezőkövesden körülbelül 60-70 új belépő lesz a rendszerben, és érdekes módon az állami normatíva pedig ugyanannyi marad, ha kiszámoljuk az új normatívákkal a városunk támogatását.

Összességében lehetne folytatni még egyenként a sort. Ha hiszik, ha nem, amikor ezt így összeadjuk, akkor Mezőkövesden a város 98 millió forinttal kevesebb támogatást fog kapni ugyanarra a feladatra, mint 2005-ben. Ez egyébként 2 milliárd 246 millió volt 2005-ben, és 2 milliárd 144 millió forint lesz 2006-ban, hangsúlyozom, ha az eredeti költségvetés marad. (Kovács Tibor: Tehát 1 százalékkal kevesebb! Számítási hibahatáron belül van!) Ha a zeneiskolát visszateszik, a kollégiumnál és a kis szociális intézményekben körülbelül 60 millió forintos csökkenés fog bekövetkezni.

Tessék mondani, mit mondjak a képviselő-testületnek, hogy milyen koncepciót alkosson meg, ezt a 60 millió forintot vagy 100 milliót honnan fogja a város előteremteni! Mennyivel kell a térítési díjakat emelni ahhoz, hogy ugyanazt a helyzetet érjük el? Kitől várják önök, hogy ezt a különbséget beszedjük? Az emberektől? Tehát álljunk oda a szülőkhöz, hogy azért, mert van egy ilyen kormányunk, most már az ebédért majd nem 400 forintot, hanem 600 forintot kell fizetni? Adjanak tanácsot! Itt van, cáfolják meg, ha nem így van! Adjanak tanácsot!

Még egyszer mondom, ha a zeneművészeti iskolában visszaállítják a normatívákat, akkor is 60 millió forintos csökkenés van. Miből fogjuk a bérfejlesztéseket kifizetni? Tessenek már megmondani! Minden tekintetben szinte minden szinten, okmányirodák tekintetében csökken a költségvetés. Ez egyszerűen elfogadhatatlan, egyszerűen érzéketlen. Azt tudom erre mondani, hogy az a probléma, hogy nem csak ez a költségvetés a kártyavár, a kártyavár alatt ott vannak az önkormányzatok is, és az önkormányzatok ma tízmillió embert jelentenek Magyarországon.

Nagyon fontolják meg, hogy milyen módosítójavaslat-csomagot fognak benyújtani, mert ha ez így marad, akkor nemcsak az önök költségvetése fog összedőlni, hanem kártyavárként fognak összeomlani az önkormányzatok is, és ha az önkormányzatok is összeomlanak, akkor össze fog omlani az egész ország, és nem lesz, akinek elmondják majd ezeket a nagyszerű eredményeket és a dübörgő gazdaságról szóló beszámolókat.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

(12.20)
Felszólalások:  Előző  104  Következő    Ülésnap adatai