Készült: 2021.04.20.11:37:28 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

336. ülésnap (2013.12.11.), 14. felszólalás
Felszólaló Dr. Bárándy Gergely (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:06


Felszólalások:  Előző  14  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BÁRÁNDY GERGELY (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Az, amit Staudt Gábor mondott az utolsó mondataiban, azt gondolom, hogy az én mostani fölszólalásom talán példázza, hogy így igaz, hiszen volt egy olyan téma, amit kiemelt a képviselő úr a fölszólalásában, nevezetesen: a vizsgálóbizottságok felállításával kapcsolatban. Ha most ez a műfaj nem létezne, akkor én körülbelül - ahogy elnézem a fölszólalási sort - nagyjából két, két és fél óra múlva tudnék reagálni erre, amit a képviselő úr elmondott. Ez nem lenne feltétlenül szerencsés.

Tartalmát tekintve azt tudom mondani önnek, hogy a mi részünkről semmi ilyen szándék nem volt. Ugyanúgy, ahogy egy sor házszabályi rendelkezés vonatkozásában, ha úgy alkalmazná ezt az Országgyűlés, ahogy azt kéne, nem pedig visszaélésszerűen, semmi probléma nem lenne ezzel, hiszen most is azt gondolom, hogy olyan esetekben, amikor tisztázható egy interpellációval vagy egy kérdéssel, vagy egy azonnali kérdéssel a téma, akkor fölösleges a parlament erejét és a képviselők erejét lekötni azzal, hogy vizsgálóbizottság álljon föl.

A gond ott van, hogy egyesek hivatkozva erre a paragrafusra, erre a szabályra, mindent ez alá kívánnak besöpörni. Azaz magyarán szólva, egy olyan témában, ahol föltehető kérdés, ott azt mondják, hogy ezt tisztázható is ezzel a műfajjal, holott ez nem igaz. Attól, mert ilyen témában kérdés föltehető, attól még nem biztos, hogy tisztázható. Például egy NAV-vizsgálóbizottságnál, ahol mindenki tudja, hogy szükség lenne emberek meghallgatására, iratok bekérésére, szükség lenne - ha úgy tetszik - nem klasszikus értelemben vett szembesítésekre a bizottság ülésén, szükség lenne szakértői munkára, akkor úgy hiszem, hogy csak a visszaélésszerű gyakorlása ennek a szabálynak vezethet el oda, hogy valaki nem akar vizsgálóbizottságot felállítani vagy nem járul hozzá, hanem e mögé a paragrafus mögé bújik.

Én ezt egészen bőven az alkotmányügyi bizottság egyik ülésén kifejtettem, azaz (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) még egyszer mondom: az MSZP-nek ilyen szándéka nem volt és nem is lesz.

Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  14  Következő    Ülésnap adatai