Készült: 2020.10.01.15:30:00 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

120. ülésnap (2020.04.20.),  147-154. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 8:34


Felszólalások:   147   147-154   155-162      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Megköszönöm a miniszter úr válaszát… (Dr. Szél Bernadett: Válaszoljon, miniszter úr!) Képviselő asszony, ha nem veszi rossz néven, most más felszólalása következik. Tisztelt Országgyűlés! Bangóné Borbély Ildikó és Korózs Lajos, az MSZP képviselői, azonnali kérdést kívánnak feltenni az emberi erőforrások miniszterének: „Mikor nyújtja be a lemondását?” címmel. A miniszter úr távolléte miatt válaszadásra Rétvári Bence államtitkár urat jogosította fel. Kérdezem, elfogadjae a válaszadó személyét, vagy személyesen a miniszter úrtól kéri a választ. (Korózs Lajos: Nem!)

(16.00)

Tisztelt Országgyűlés! Tájékoztatom képviselő urat, hogy miniszter úrnak a harmadik soron következő azonnali kérdések órájában kell válaszolnia. Tisztelt Országgyűlés! Pillanat türelmüket kérem! (Dr. Szél Bernadett, távozva az ülésteremből, kormánypárti képviselőkhöz szól.  Dr. Rétvári Bence: Az előbb azt mondta, hogy miniszterelnök úrnak itt kellene lennie, és ön már megy is?!  Zaj.)

Tisztelt Országgyűlés! Mielőtt a polémiát befejezik, tájékoztatom önöket, hogy Molnár Zsolt, az MSZP képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a Miniszterelnökséget vezető miniszternek: „Mi köze a meghozott döntéseknek a járvány elleni védekezéshez?” címmel. Miniszter úr távolléte miatt a válaszadásra Orbán Balázs államtitkár urat jogosította fel. Kérdezem képviselő urat, elfogadjae a válaszadó személyét. (Dr. Molnár Zsolt: Elfogadom.) Öné a szó, képviselő úr.

DR. MOLNÁR ZSOLT (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az egész világ, az egész civilizált világ a járvánnyal küzd, és azt gondolhatnánk, hogy a magyar kormány is ezt teszi, ehhez képest azt kell látnunk, hogy folytatódik az a példátlan politikai és gazdasági hatalomkoncentráció, amit már korábban elkezdett ez a kormány. Az éremnek mindig két oldala van. Nézzük elsőként, hogy mit tettek, és bár ne tettek volna, a NER képviselői! Mert kérdezem én: mi köze a Budapest-Belgrád vasútvonal titkosításának a járványhelyzethez? Vagy mi köze Mészáros Lőrinc cége állami megvásárlásának a járványhelyzethez? Vagy mi köze a színházak felügyelőbizottságában biztosított kormányzati többségnek a járványhelyzethez? Vagy mi köze Göd különleges gazdasági övezetté nyilvánításának a járványhelyzethez, különösen úgy, hogy a közigazgatási határon kívülre teszik ennek megvalósítását? Vagy a vidéki egyetemek alapítványi kezelésbe helyezésének mi köze a járványhelyzethez? Vagy itt Budapesten mi köze a járványhelyzethez a Városliget egyébként vérlázító, az önkormányzati döntést fölülíró és a változtatási tilalmat semmibe vevő döntésének? Sorolhatnám ezeket a kérdéseket, egyelőre a teljesség igénye nélkül.

De nézzük, hogy miket kellett volna viszont meghozni ezzel szemben, hiszen az éremnek mindig van egy másik oldala. Miért nincsenek tömeges lakossági tesztek? Miért nem segítenek az egészségügyi dolgozóknak érdemben? Miért nem segítenek azoknak az ágazatoknak, amelyeket magára hagyott a kormány, és amelyeknek tulajdonképpen betiltotta a működését? Miért nem dolgozzák ki a rövidített munkaidő magyarországi működtetésének lehetőségeit? (Dr. Rétvári Bence: Kidolgoztuk.) Folytathatnám, miért, miért, miért.

Kérném szépen, fejezzék be ezt a joggyakorlást, térjenek vissza a járvánnyal szembeni küzdelemhez! Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! Megadom a szót Orbán Balázs államtitkár úrnak. Parancsoljon, államtitkár úr!

DR. ORBÁN BALÁZS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Ön is említette, hogy minden éremnek két oldala van. Ez valóban így van, ön kétszeresen és két oldalról is el van tévedve, egyrészt a járványhelyzet kezelésével kapcsolatban. Annak is van egy egészségügyi meg egy gazdasági vetülete. Az egészségügyi vetület tekintetében nem velem vitatkozik, sőt még nem is a miniszterelnökkel, nem is a kormánypárti politikusokkal, hanem a szakemberekkel és a statisztikákkal. Ezt lehet tenni egy darabig, de okos ember egy idő után ezt nem csinálja tovább, mert sok értelme nincsen. Nézze meg a statisztikákat, hallgassa meg a szakembereket, a magyar szakembereket, a nemzetközi szakembereket, hogy ők mit mondanak arról, hogy a magyar kormány hogyan, sikeresen vagy nem sikeresen tudta kezelni a járvány egészségügyi hatásait, hogyan tudta lassítani a járvány terjedési sebességét. Mindenki azt mondja, hála istennek, eddig a magyarok összefogásával viszonylag sikeresek tudtunk lenni. A további intézkedésekre pedig azért van szükség, hogy ezeket a sikereket meg tudjuk őrizni.

A gazdasági hatások kezelésével összefüggésben pedig éppen most beszélt arról miniszter úr is, és itt az államtitkár kollégák, hetek óta erről beszélünk, s ezt eddig semelyikőjük nem tudta vitatni, tehát ez is a tény kategóriájába tartozik, hogy a GDP 18-20 százalékát kitevő forrásallokációt és átcsoportosítást hajtunk végre a járvány gazdasági hatásainak kezeléséhez. Ez egyrészt a munkahelyek megőrzését, másrészt azok tekintetében, akik pedig elveszítik a munkahelyüket, az új munkahelyek megépítését és visszaépítését jelenti. Ez az érem egyik oldala.

Az érem másik oldalán ön egy csomó törvényjavaslatot felsorolt. Ezekkel a törvényjavaslatokkal szakpolitikai szempontból egyetértek, ezeket én fontos ügyeknek tartom. Oktatás, önkormányzatok, kultúrpolitika, ezek fontos ügyek, és mi az első pillanattól kezdve azt mondtuk, hogy ami a járvány, az egy másik csatornán működik, mint a rendes parlamenti törvényalkotás menete. Ezt önök azóta nem értik, és nem tudok rájönni arra, hogy miért nem. Köszönöm szépen a szót. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen államtitkár úr válaszát. Viszonválasz illeti meg képviselő urat. Öné a szó.

DR. MOLNÁR ZSOLT (MSZP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Mérleget vonni még korai, hiszen az önök miniszterelnöke, Magyarország miniszterelnöke azt mondta, hogy majd május elején tetőzik a járvány, a mérleggel várjuk meg. Az éremnek két oldala van, azonban az ön válaszában nem hangzottak el azok a szavak, hogy Budapest-Belgrád, hogy színházak, hogy Göd, csak azokra nem válaszolt, amiket föltettem kérdésként.És még egy nagyon fontos kérdésről nem beszélt: miért az önkormányzatok ellen folytatják ezt a küzdelmet? A koronavírust kell legyőzni, nem a gépjárműadót elvonni az önkormányzatoktól, és legfőképpen nem folytatni a stadionépítést, úgy, hogy a bankokra kivetett különadót egyébként ki lehet játszani, taopénzekből tovább épülnek a stadionok. Ezen kéne elgondolkozni, államtitkár úr, és nem általánosságban beszélni semmitmondó módon! Köszönöm szépen. (Taps az MSZP, a DK soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! Viszonválasz illeti meg államtitkár urat. Öné a szó, államtitkár úr.

DR. ORBÁN BALÁZS, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm a szót. Csak arra kérem, képviselő úr, hogy ne hergelje bele magát a saját mondanivalójába. Én pont ezekről a törvényjavaslatokról beszéltem, ezek fontos törvényjavaslatok, és azért tárgyalja őket a Ház a normális menetrendben, mert nincsenek közvetlen összefüggésben a koronavírus elleni védekezéssel, de egyébként fontos törvényjavaslatok. Egyébként pedig nézze meg megint a statisztikákat! Az önkormányzatok a 2010-2020 közötti időszakban, amellett, hogy 1300 milliárd forint adósságtól szabadultak meg, a saját bevételeik kétszeresére emelkedtek, és azt kérjük, hogy ők is egy minimális résszel járuljanak hozzá a koronavírus elleni védekezéshez. Egyébként a multinacionális vállalatok, egyébként a kormányzat, egyébként a Magyar Nemzeti Bank, mindenki nagyobb arányban járul hozzá a járvány elleni védekezéshez, de azt gondoljuk, hogy itt közös teherviselésre van szükség. Önök ezt a közös teherviselést opponálják, teljesen nyilvánvaló politikai szándékból. Szerintem ez elfogadhatatlan. Köszönöm szépen a szót. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   147   147-154   155-162      Ülésnap adatai