Készült: 2020.09.29.00:49:49 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

120. ülésnap (2020.04.20.),  137-146. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 7:47


Felszólalások:   129-136   137-146   147      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen a miniszter úr válaszát. Azt gondolom, a képviselőtársaim is sorra kerülnek azonnal, úgyhogy kérem szíves türelmüket. Tisztelt Országgyűlés! Szél Bernadett, független képviselő, azonnali kérdést kíván feltenni a miniszterelnök úrnak: „Miért csinál Taigetoszt a kormány a magyar egészségügy maradékából?” címmel. A miniszterelnök úr távolléte miatt válaszadásra Szijjártó Péter miniszter urat jogosította fel. Kérdezem a képviselő asszonyt, elfogadjae a válaszadó személyét. (Jelzésre:) A képviselő asszony jelzi, hogy igen. Öné a szó.

DR. SZÉL BERNADETT (független): Tisztelt Országgyűlés! (Dr. Budai Gyula közbeszól.) Magyarország szívdobbanása ma ez a két szó: elég volt. (Dr. Budai Gyula: Belőletek!) Elég volt, hogy a beteg embereket, súlyos sérülteket ellátás helyett ide-oda küldözgessék az országban. Elég volt az elszegényedésből, hogy az emberek milliószám nem tudják a hó végén fizetni a számláikat. Elég volt abból, hogy a kormány nem veszi emberszámba az időseket, a betegeket, a diákokat, a rászorulókat. Elég volt a kíméletlenségből, az érzéketlenségből. Elég volt abból, hogy egyre nehezebb megélni, miközben egyre többet dolgoznak az emberek. Elég volt, hogy egyre kevesebb jut azoknak, akik gürcölnek, gyereket nevelnek, egymásról gondoskodnak, becsülettel próbálnak fennmaradni, miközben egyre több jut a léhűtőknek, a hazudozó milliárdos szélhámosoknak, az állam védelmét élvező ügyeskedőknek. Elég volt abból, hogy mindent elvesznek, amiért az emberek megdolgoztak, és mindent eladnak, ami az emberek közös vagyona. Elég volt abból, hogy egy kiváltságos csoport agyalágyultnak nézi az embereket, és azt vágja a képükbe, hogy nem jár nektek semmi, gondoskodjatok magatokról, és fizessetek többet és többet és többet. Elég volt abból, hogy az emberek mindig rosszul járnak, miközben a hatalmon lévők egyre több luxust, egyre nagyobb gazdagságot és egyre több kiváltságot szerezhetnek maguknak.

Tisztelt Államtitkár Úr! A kérdésem címe az volt: miért csinál a kormány Taigetoszt (Dr. Budai Gyula: Figyelj már oda!) a magyar egészségügy maradékából? Konkrétan kérdezem azt, hogy vállaljáke önök a felelősséget azokért az emberekért, akiket sorsukra hagytak. Konkrétan kérdezem, hogy ki mondta, hogy ki kell üríteni a kórházi ágyak 60 százalékát. És konkrétan kérdezem, hogy milyen állami segítséget kapnak a beteg rokonukat otthon ápolók. (Dr. Budai Gyula közbeszól.)

ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! Tájékoztatom a képviselő asszonyt, hogy a válaszadásra Szijjártó Péter miniszter urat jelölte ki a miniszterelnök úr, tehát ő a válaszadó, nem az államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Megadom a szót Szijjártó Péter miniszter úrnak.

SZIJJÁRTÓ PÉTER külgazdasági és külügyminiszter: (Nem működik a mikrofonja.) Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Az ön által feltett konkrét kérdésre már a mai napon is több esetben választ kaphatott…

ELNÖK: Miniszter úr, azonnal lesz hang, viszik a kollégák az álló mikrofont. És az időt kérem visszaállítani. Köszönöm. (Szijjártó Péter elé kézi mikrofont helyeznek.)

SZIJJÁRTÓ PÉTER külgazdasági és külügyminiszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Az ön által felvetett konkrét kérdésre ön ma már többször választ kaphatott itt a Ház falai között, az elmúlt héten is több ilyen kérdés volt, akkor is mindig választ adtunk erre a kérdésre, jól láthatóan önöket ezek a válaszok nem érdeklik. Pepitában ugyanazokat a kérdéseket teszik fel napról napra, hiába kapják meg az arra adott szabatos és szakmai válaszokat. Kásler miniszter úr és Rétvári államtitkár úr is elmondták világosan, hogy a magyar egészségügyi rendszert fel kell készíteni arra a helyzetre, amikor a jelenleginél nagyobb létszámú, koronavírus által fertőzött betegről kell gondoskodni. Minden egyes intézkedést, amely ehhez szükséges, az elmúlt időszakban a magyar egészségügyi dolgozók végrehajtottak. Ezt ön pontosan tudja, a válaszokat pontosan megismerte.

Ugyanakkor azt is szeretném önnek elmondani, hogy a magyar egészségügy rossz helyzetben való feltüntetése nem korrekt. Az elmúlt esztendőkben a magyar egészségügy működésére fordított kiadások jelentős mértékben növekedtek. Szeretnék visszautalni 2010-re, ehhez képest 2020-ban 770 milliárd forinttal több jut az egészségügy működésére, és ezek a megemelt költségek, illetve megemelt pénzügyi lehetőségek különösen fontosak az olyan nehéz helyzetekben, mint a jelenlegi. Most látjuk igazán a jelentőségét annak, hogy az elmúlt esztendőkben 91 vidéki kórházat és 54 rendelőintézetet tudtunk felújítani, és az orvosok átlagbére is tíz esztendő alatt a duplájára nőtt, mint ahogyan világos menetrendje van az egészségügyi szakdolgozók béremelésének is.

Tehát szerintem amikor a magyar egészségügyről beszélünk, főleg most, tisztelt képviselő asszony, akkor leginkább a köszönet és az elismerés hangján kell beszélnünk az egészségügyi dolgozók és az egészségügyet irányítók tekintetében is. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen a miniszter úr válaszát. Viszonválaszra megadom a szót a képviselő asszonynak. Parancsoljon!

DR. SZÉL BERNADETT (független): Tisztelt Miniszter Úr! Én nagyon sajnálom, hogy ön nem válaszolt a kérdésekre. Én a miniszterelnökkel akartam beszélni, de nincs itt a munkahelyén (Közbeszólások a kormánypártok soraiból.), úgyhogy így öntől reméltem választ. Ön nem válaszolt arra a kérdésre, hogy vállaljáke a felelősséget; nem válaszolt arra a kérdésre, hogy a 60 százalékot ki találta ki; és arra a kérdésre sem válaszolt, hogy a betegeket otthon ápoló családtagok kapnake állami segítséget vagy nem. Ez védőfelszerelést jelent, jövedelemkiegészítést jelent a kieső jövedelem miatt, és szakápolói segítséget, ugyanis az emberek nem biztos, hogy tudják az infúziót bekötni és más dolgokat otthon elintézni. (Dr. Rétvári Bence: Azt nem is kell.)

Tisztelt Miniszter Úr! Én nem az egészségügyi dolgozókkal beszéltem, én önnel beszéltem, és ön nem válaszolt a kérdésekre, nyilván azért, mert nem tud válaszolni. De talán felismerhette, hogy én a 2007-es Orbán Viktort idéztem akkor, amikor elmondtam azt, hogy mennyi mindenből van elege a magyaroknak.

És én azt gondolom, hogy a 2007-es Orbán Viktor 2020-ra mindent megvalósított, amivel anno az akkori kormányt kritizálta, és mindent megvalósított, amit anno el akart kerülni. Önök nagyon durván megbuktak. (Taps az MSZP és a Párbeszéd soraiban.  Közbeszólás a kormánypártok soraiból: Az emberek nem így gondolják!)

ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! Viszonválasz illeti meg a miniszter urat. Öné a szó, miniszter úr.

SZIJJÁRTÓ PÉTER külgazdasági és külügyminiszter: Tisztelt Képviselő Asszony! Szerintem azt a kérdést könnyen eldönthetjük, hogy a magyar emberek egyetértetteke azzal, amit 2007-ben Orbán Viktor elmondott: 2010-ben, ’14-ben és ’18-ban is világos döntést hoztak erről. (Taps a kormánypártok soraiban.  Dr. Szél Bernadett közbeszól.)
Felszólalások:   129-136   137-146   147      Ülésnap adatai