Készült: 2020.09.29.22:04:17 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

228. ülésnap (2012.10.10.), 26. felszólalás
Felszólaló Potápi Árpád János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 6:59


Felszólalások:  Előző  26  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

POTÁPI ÁRPÁD JÁNOS, a nemzeti összetartozás bizottságának elnöke: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A nemzeti összetartozás bizottsága nevében én is szeretném megköszönni mindenkinek a hozzászólást, amiket a parlamentben az imént, az előző egy órában hallhattunk. Azt gondolom, a legtöbb kritikáról a kormánypártok is tudtak, és ezeket mind a parlament előtt, mind pedig bizottsági ülés előtt többször mi is elmondtuk.

Elhangzott az kormánypárti felszólalók részéről is, hogy a Bethlen Gábor Alap létrehozása valóban késlekedett, hiszen novemberben és decemberben döntöttünk a felállításról, és valóban április 18-án sikerült bejegyezni ezt az új szervezetet. Azt is elmondtuk, hogy utána vezetőváltásra volt szükség, és emiatt nyilvánvaló, hogy egy új szervezetnek az életében ez nem jelent könnyebbséget.

Említette Szávay képviselőtársam az oktatási-nevelési támogatásnál az anomáliákat. Amikor a bizottságunk határon túli kihelyezett üléseket tartott, ezeken a bizottsági üléseken valóban találkozhattunk ezzel a problémával. Mi magunk is gondolkozunk azon, hogy az oktatási-nevelési támogatás rendszerét hogyan lehetne átalakítani, hiszen azt 2001-ben hozta létre az akkori polgári kormány, és nyilvánvaló az, hogy tíz év elteltével ehhez a rendszerhez valószínűleg hozzá kell nyúlni, és a mai élethez kell igazítani ezt. Valóban vannak itt anomáliák, tudunk erről, viszont ezek az anomáliák a magyar iskolai oktatásban vagy óvodai nevelésben részt vevő gyerekeknek csak a töredékét jelentik, de létező problémáról van szó, amit kezelni kell.

Szeretném kiemelni azt, hogy az oktatási-nevelési támogatást nekünk köszönhetően már az óvodások is megkapják. Ez egy nagyon fontos újítás, hiszen ahol magyar óvodák léteznek vagy magyar tannyelvű csoportok léteznek, oda kérjük a szülőket, hogy írassák be a gyermekeket, hiszen nagy valószínűséggel ők már magyar iskolában fognak továbbtanulni.

Arról is hallottunk többek részéről, az ellenzék részéről, hogy nem értünk el nemzetpolitikai áttörést, hiszen a kettős állampolgársági törvény elfogadása mellett igazából nem csináltunk az elmúlt két évben semmit. Én polgármester is vagyok, és az ilyen kritikákra azt szoktam otthon kérni, hogy minden egyes dolgot, amit a ciklusban elkészítünk, fényképezzünk le, és ha esetleg az a vád ér minket, hogy nem csináltunk semmit, akkor mutassuk be a képviselőtársainknak, illetve a lakosságnak.

Hát ezt szeretném én is tenni. Valóban nem tettünk semmit az elmúlt néhány évben azon kívül, hogy létrehoztuk a nemzeti összetartozás napját, törvényben fogadtuk el, valamint egy határozatban iskolai emléknappá is nyilvánítottuk ezt. Nem tettünk semmit, csak létrehoztunk egy új alaptörvényt, ami egészen másképpen fogalmazza meg Magyarország hozzáállását a határon túli magyar közösségekhez, hiszen kimondja az új alaptörvény, hogy felelősséget visel Magyarország a határon túli magyarság sorsáért. Nem tettünk semmit, létrehoztuk a nemzeti összetartozás bizottságát, a parlament keretein belül állandó bizottságot hoztunk létre, amely az előző 90 évben nem létezett, még hasonló sem létezett az Országgyűlésben. Nem tettünk semmit, csak 2004 után újra életre hívtuk a Magyar Állandó Értekezletet, amely éppen tegnap 11. alkalommal tartotta meg itt, a Parlament falai között az ülését.

A tavalyi évben, decemberben létrehoztuk a Diaszpóra Tanácsot. A Diaszpóra Tanács hivatott képviselni itt Magyarországon, illetve itt találkoznak azok a külhoni magyarok, akik nem a Kárpát-medencében élnek, hanem különböző okok miatt Nyugat-Európában, Amerikában, Ausztráliában vagy másutt élnek a nagyvilágban, és ők kaptak egy lehetőséget, hogy a problémáikat, gondjaikat vagy akár sikereiket is megosszák velünk, és a magyar kormány, a Magyar Országgyűlés felé ezeket eljuttassák. A Diaszpóra Tanács hattagú elnöksége pedig a MÁÉRT-ben is képviseltetve van, ez egy teljesen új szervezet.

És hogy nem történt nemzetpolitikai áttörés, a kettős állampolgárságot említették. Ez az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló törvény, amelyet, azt gondolom, a parlament jelenlegi kormánypárti többsége mellett az ellenzék részéről is nagyon sokan támogattak, és amellyel talán sikerült azt a csorbát kiküszö... - tudtam, hogy nem tudom kimondani, tehát... (Közbeszólások és derültség.), igen, köszönöm szépen a segítséget -, amit a 2004-es december 5-ei népszavazás ejtett. Azt gondolom, ennek köszönhetően nyugodtan elmondhatjuk azt, hogy amit az elmúlt két évben tettünk, az történelmi léptékű tett volt, hiszen több mint 320 ezren igényelték a magyar állampolgárságot, és ezeknek több mint a fele letette már a magyar állampolgársági esküt. Mi ez, ha nem nemzetpolitikai áttörés?

A magam részéről is szeretném megköszönni mindenkinek a hozzászólását, és azt gondolom, hogy a következő két évben a kormányzat a működéséhez ezeket a javaslatokat figyelembe fogja venni, és ezeket be fogja építeni.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  26  Következő    Ülésnap adatai