Készült: 2019.11.17.14:18:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

153. ülésnap (2000.09.04.), 170-172. felszólalás
Felszólaló Dr. Lamperth Mónika (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:15


Felszólalások:  Előző  170 - 172  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. LAMPERTH MÓNIKA (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Mindenekelőtt szeretném képviselőtársamat meggyőzni arról, a Szocialista Párt egészen biztosan nem fél attól, hogy újbóli megmérettetés álljon elő Hódmezővásárhelyen. (Dr. Répássy Róbert közbeszól.) Némi öniróniával hadd mondjam: egy szocialista képviselő van, ennél rosszabbul mi nem tudunk szerepelni Hódmezővásárhelyen. Tehát azt gondolom, ebben semmiféle pártérdek nem lelhető föl.

Most viszont egészen komolyra fordítva a szót: azt gondolom, egy képzett jogászhoz méltatlan az a rendkívül lapos csúsztatás, amit a képviselő úr előadott az előbb, hogy kire bízzunk, hogyan, milyen döntéseket. Önnek abban természetesen igaza van, hogy a demokráciában a népfelség elve és egy közvetlenül megválasztott képviselő-testület szuverenitása fontos, alkotmányosan védendő érdek és érték. Azt gondolom, senkiben fel se merül, hogy az egyébként arra hivatott testületek és a választópolgárok jogát nem lehet elvonni - ez fel se merül bennünk.

Mi is azt gondoljuk, hogy egy adott helyzetben, amikor választani kell Hódmezővásárhely választópolgárainak, jól fognak dönteni. Ez fel se merül bennünk, csakhogy itt más kérdés eldöntéséről van szó.

 

(21.20)

 

Annak eldöntéséről van szó - mert erre ad nekünk az alkotmány és a jogszabály felhatalmazást -, hogy a testület alkotmányellenesen működik-e vagy sem. Az ön hasonlata, kedves képviselőtársam, pontosan olyan, mintha népszavazást akarna arról tartani, hogy a whiskys rabló elkövette-e azokat a cselekményeket, melyekkel őt gyanúsítják vagy sem; döntsön bölcsen a nép, döntsön népszavazás arról, hogy a whiskys bűnös-e vagy sem.

Ez egyszerűen nem járható út! Azt gondolom, hogy egy jogállamban minden intézménynek el kell látnia a saját feladatát, el kell végeznie azt, amivel az alkotmányos szabályok őt felhatalmazták, és természetesen, ha előállt egy ilyen helyzet (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), és végrehajtottuk ezt az alkotmányossági vizsgálatot, döntöttünk, utána igen, a választópolgároknak dönteniük kell. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)

De azt gondolom, hogy a kettőt összevetni...

 

ELNÖK: Képviselő Asszony!

 

DR. LAMPERTH MÓNIKA (MSZP): ...méltatlan csúsztatás. Köszönöm. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  170 - 172  Következő    Ülésnap adatai