Készült: 2019.11.20.02:27:41 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

153. ülésnap (2000.09.04.), 124. felszólalás
Felszólaló Dr. Salamon László (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:18


Felszólalások:  Előző  124  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SALAMON LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Arra az érvelésre szeretnék megjegyzést tenni, amit Hack Péter tett, az Alkotmánybíróság határozatának indoklásából idézve. Nevezetesen, arról is beszél az Alkotmánybíróság, hogy minden eszközt ki kell meríteni a jogsértés elhárítására. Az igaz. Csakhogy ez az alkotmánybírósági határozat, amint arra Szentgyörgyvölgyi Péter nagyon helyesen rámutatott, egy absztrakt állásfoglalás. Ez az alkotmánybírósági határozat a maga teljességében értelmezendő.

Számomra nem is az az igazi probléma, hogy ez a bírósági per várhatóan nem fog befejeződni ebben az önkormányzati ciklusban, hanem számomra az a probléma, hogy ezt a pert nem időben, nem késedelem nélkül indították meg. Tehát amiről Szentgyörgyvölgyi Péter beszél, hogy a feltételezett jogsértésekkel szemben, amelyeket most az önkormányzat feltett vagy megfogalmazott a polgármesterrel szemben, kellő időben kell a megfelelő eszközöket megtenni, ezzel az önkormányzat késedelmeskedett, mégpedig több mint egy évig, mert csak idén tavasszal tette meg ezt a lépést.

Viszont meghozta a felfüggesztő határozatokat, vagyis, amint erre rámutattunk, az egész intézkedése arra irányult, hogy valamilyen jogi furfanggal távol tartsa a polgármestert a széktől, miközben azzal az eszközzel, amely jogilag igazán tisztázhatta volna ezt a vitát, szándékosan késedelmeskedett, illetve akkor lépett, amikor az ügy tulajdonképpen már az Alkotmánybíróság elé került.

Erre mondom én azt, hogy ez közjogi értelemben joggal való visszaélés, és erre mondtam a korábbi kétpercesemben, és most is mondom, hogy nagyon fontos, hogy az ilyen magatartással szemben, éppen a jogállam védelme érdekében és éppen a jogállamiság szelleme érdekében következetesen járjon el (Az elnök csengője megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) az Országgyűlés, és legyen ez intő példa mindenkivel szemben, aki ilyen furfangot próbál a fejében forgatni. (Taps a Fidesz soraiban. - Dr. Szentgyörgyvölgyi Péter tapsol.)

 
Felszólalások:  Előző  124  Következő    Ülésnap adatai