Készült: 2020.09.20.00:21:41 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

286. ülésnap (2006.02.07.), 16. felszólalás
Felszólaló Dr. Kolber István (MSZP)
Beosztás regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:12


Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KOLBER ISTVÁN tárca nélküli miniszter: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Sokfajta elmélet létezik a világról. Van, amelyik kitáguló világegyetemről beszél, van, aki, úgy látom, zsugorodó világról beszél, kizárólag így látja a környezetét, így látja azt a világot, ami körülveszi őt. A magyar emberek, azt hiszem, sokkal reálisabban látják azt a világot, amelyben élnek. Vegyünk néhány ilyen elemet sorra!

Itt van mindjárt ez a polgári otthonteremtési rendszer. A polgári otthonteremtés rendszere, amelyet a kormányunk megváltoztatott. Megváltoztatott, mert meg kellett változtatni. Megváltoztattuk, mert igazságtalan rendszer volt. Megváltoztattuk, mert tűrhetetlen az, hogy 60 milliós lakáshoz valaki 30 millió forint hitelt kapjon. Tűrhetetlen az, hogy ehhez a hitelhez különböző olyan kedvezmények járuljanak, aminek a végeredménye az, hogy nemhogy tartozik valaki, hanem kap az államtól. Ez az ország arra szorul, hogy segítsük azokat, akik nehezebben jutnak lakáshoz. Segítsük a fiatalokat, segítsük a szociálisan rászorulókat. Az a lakáspolitika, amelyet mi követünk, amelyet átalakítottunk, ebbe az irányba tett lépéseket. Köszönöm, hogy ezeket az elemeket fölsorolta, hadd reagáljak akkor ezekre, hadd beszéljek ezekről az elemekről. Mert hát azért le kell szögezni, hogy a kedvezményes hiteltámogatás rendszere továbbra is fönnmarad, továbbra is lehet élni ezekkel a lehetőségekkel.

A Fészekrakó-program egy többletlehetőség, amelyben 22 ezer család jutott otthonhoz, 22 ezer család jutott lakáshoz. És megtaláltuk azokat a módszereket, amikor a szoci-álisan rászorulóknak segítettünk, például a félszoc-pol intézményének a bevezetésével; például a szociálpolitikai támogatás emelésével, amellyel az úgynevezett polgári kormány olyannyira nem törődött, hogy egyszer sem emelte a négyéves időszak alatt; mi három alkalommal emeltük, és a duplájára emelkedett, ami a fiatal családoknak segít. Ráadásképpen ezt a szociálpolitikai támogatást meg is lehet előlegezni, hogy igénybe tudják venni azok, akik tervezik a gyereket, hogy olyan otthonba szülessen az a gyerek, ahol valóban fel lehet nevelni. Nos, ezek azok az elemek, amelyek a szociális érzékenységet jelentik.

De azokkal is törődtünk, azokra is figyelünk, akik akár családi összefogással el szeretnék kerülni azt, hogy évekig kelljen gyűjtögetni a saját erőt. Nos, ezekben az esetekben lehetséges, hogy magasabb a törlesztőrészlet. Ők azok, akik ezt fel tudják vállalni, akiket viszont hozzásegítettünk ahhoz, hogy kettő, három, négy vagy éppen öt évvel korábban lakáshoz jussanak. S hogy ezt fel tudják vállalni, az köszönhető annak is, hogy az elmúlt időszakban nőtt a jövedelem az országban, az elmúlt időszakban a foglalkoztatást sikerült megerősíteni, vagy hogy az elmúlt időszakban például a Start-kártyával a fiatalok is jobban álláshoz tudtak jutni.

A panelprogram nagyon sokszor került a képviselő úr hozzászólásában. Elevenítsük csak föl ezeket a számokat! 36 ezer panellakást újítottak föl a Gyurcsány-kormány megalakulásáig. Az önök idején éppen hogy pár ezer panellakás felújítására került sor. A tavalyi esztendőben több mint 90 ezer panellakás felújítását indítottuk útjára. 8 milliárd forintról dönthettünk, 8 milliárd forint áll rendelkezésre, annyi, mint az előző években összesen. Erre azt mondani, hogy a panelprogram nem indult el, hát azért ez a zsugorodó világképpel esik egybe valahogy, de nem a realitással. A Panel Plusz program volt az, ami ebben óriási segítséget jelentett az embereknek, az önkormányzatoknak, akik ebben partnerek voltak, és most már látjuk azt, hogy mennyi idő kell ahhoz, hogy a magyar lakótelepeket fel tudjuk újítani, hogy meg tudjuk újítani a lakásokat, hogy olcsóbb legyen a lakások fenntartása. De ehhez számtalan olyan egyéb intézkedés is kapcsolódik, ami nem a lakáspolitikával esik egybe, hanem például a városfejlesztéssel, a regionális fejlesztéssel, minthogy mi megújítjuk a városainkat, rehabilitáljuk ezeket a lakóterületeket.

Az 5 százalékos áfát úgy beállítani, hogy ez az önök javaslata, enyhén szólva túlzás, akkor, amikor Veres János pénzügyminiszter cseh és litván kollegájával tett erre javaslatot január 26-án, amikor Kovács László kezdeményezte és karolta föl, ismerve ezeknek az országoknak a gondját. Azt hiszem, ez egy olyan intézkedés lesz egyébként, amit komplexen fog a kormány értékelni és javaslatot tenni az Európai Unió felé, és biztos vagyok benne, hogy az egyébként jó állapotban lévő építőiparnak és a lakásterületnek további lendületet fog adni ez az intézkedésünk is.

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP padsoraiban.)

(9.50)
Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai