Készült: 2020.01.17.19:53:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

166. ülésnap (2008.10.20.), 293. felszólalás
Felszólaló V. Németh Zsolt (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 2:30


Felszólalások:  Előző  293  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

V. NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Néhány gondolatot talán a vita végeztével. Először is: köszönöm szépen államtitkár úrnak, aki a kormány állásfoglalását tolmácsolta, miszerint nem ellenzi a kormány a törvényjavaslatot. Ez egy támogatással ér fel - bízom benne - a kormánypárti frakció körében.

Néhány érvet azért még összefoglalnék. A település lakói erről az eseményről a második világháborút követő négy évtizedet leszámítva 86 éve évről évre megemlékeznek, tehát élő hagyományról tanúskodik akár ott a harang felirata, emlékoszlop, emlékmű, ünnepségek sorozata. Azonban a kercaszomoriak helytállását nem csupán a helyi emlékezet őrzi. Vas megye egyik legtekintélyesebb civil szervezete, a Vas Megyéért Egyesület, amelynek alapítója, elnöke volt István Lajos professzor úr, akiről Bebes István képviselőtársam szólt, támogatta, felkarolta ezt az elképzelést, és szintén Vas megye közgyűlése is, hiszen annak idején évekkel ezelőtt a kormányhoz is fordult ennek a címnek az elnyeréséért.

Ezen felül az elismerést megalapozó kutatásokat dr. Zsiga Tibor történész elvégezte. A Belügyminisztérium megkeresésére még 2002 végén a Honvédelmi Minisztérium jelezte, hogy - idézem a levelet - tudomása van a kercaszomori fegyveres akcióról, és a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakmai véleménye alapján a község lakossága kiérdemelte az említett címet. Mindezek mellett - talán erre az érvre szükség sincsen - Balassagyarmat esetében a "Legbátrabb város" cím adományozásával precedens értékű döntés született, semmi sem indokolná azt, hogy Kercaszomor esetében máshogyan döntsünk.

Ismételten megköszönve a támogató szavakat, kérem az Országgyűléstől, hogy a végszavazásnál is támogassák a törvényjavaslatot.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  293  Következő    Ülésnap adatai