Készült: 2020.09.29.10:37:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

98. ülésnap (1999.11.09.), 304. felszólalás
Felszólaló Dr. Horváth Zsolt (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 1:29


Felszólalások:  Előző  304  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HORVÁTH ZSOLT (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Hazánkban ma a népesség 15 százalékát érinti egy rettenetes betegség, amelyet meddőségnek hívnak. E gyermektelen családok körülbelül egynegyede az, amely orvosi eljárásokkal gyógyítható, és a kívánt gyermekáldás esetükben bekövetkezik.

Ezen a területen az utóbbi idők egyik legnagyobb áttörése az in vitro megtermékenyítés, közismert nevén a lombikbébiprogram. Ebbe az eljárásba évente 3 ezer pár kapcsolódik be az országban, és igen nagy arányban sikeres terhességgel és egy gyermek születésével végződik az eljárás. Eddig körülbelül 3 ezer gyermek született így az országban. Ezek az anyák kizárólag ezzel a módszerrel tudnak ismét teherbe esni. Jelenleg a társadalombiztosítás csak az első gyermek születését finanszírozza, illetve azt is csak az első öt kísérletig.

Kérdezem ezért a miniszter urat, mikor lesz lehetőség a második gyermek születését támogatni, különös tekintettel az országban zajló demográfiai folyamatra, hiszen ezek a családok szeretnének további gyermekeket nevelni. Mivel ez a módszer már egyszer sikeres volt az esetükben, nagyon nagy a valószínűsége annak, hogy ismét sikerrel járjon. Ez évente újabb 300 gyermek születését jelentené. Ezért kérdezem öntől, hogy mikor lesz a lombikbébiknek testvére.

Várom válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  304  Következő    Ülésnap adatai