Készült: 2020.09.25.18:55:40 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

235. ülésnap (2005.06.08.), 94. felszólalás
Felszólaló Dr. Balsai István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Foglalkoztatási bizottság
Felszólalás oka Bizottság kisebbségi véleményének ismertetése
Videó/Felszólalás ideje 4:37


Felszólalások:  Előző  94  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BALSAI ISTVÁN, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elnöke, a bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Egy kis pontosítás: a bizottság 12 igen és 10 tartózkodással fogadta el a törvény általános vitára való alkalmasságát, a jegyzőkönyv rögzíti ezt, de ez nem változtat a lényegen, tehát a jelen lévő ellenzéki képviselők tartózkodtak. Ez a parlamenti nyelvezetben azt jelenti, hogy nem tartják eleve reménytelennek a törvény elfogadását, de a beterjesztett formájával a felmerült kérdéseket illetően fenntartásaik vannak.

A miniszter úr az imént azt mondotta, arra kér minket, hogy támogassuk, ne úgy, mint az alapul szolgáló 2004. évi CXXIII. törvényt. Nos, ezt nemcsak mi nem támogattuk, hanem ha jól értettem a miniszter úr szavaiból, az érintettek sem támogatták, hiszen ilyen rövid idő alatt be kellett látni, hogy a bonyolult és nehézkes, sok utánajárással, bizonytalansággal, a munkaadók számára hosszabb időtartam feltételezésével járó eljárást nem támogatták a munkaadók, tehát nem volt véletlen a mi akkori támogatásunk elmaradása.

 

(12.40)

Értékeljük azt - a múlt héten is szóltam erről -, hogy a kormány egyáltalán szembenéz azzal a rendkívül fenyegető helyzettel, amely különösen a pályakezdők - bár itt több érintett kör is van - szempontjából nagyon aggasztó, hiszen tudjuk, hogy a pályakezdők 20 százaléka munkanélküli és munkát keres, függetlenül a végzettség szintjétől, attól, hogy közép- vagy felsőfokú végzettségről van-e szó. Ezzel a törekvéssel nyilván egyetért az ellenzék is, de a probléma megoldását a munkahelyek jelentenék, mert bármilyen vonzó is egy pályakezdőt alkalmazni, ha nincs munkahelyi kínálat - márpedig ennél a korosztálynál ezzel állunk szemben -, akkor különböző kedvezményekkel sem tudnak előcsalogatni a kormány elképzelései szerint több munkát.

A kérdések sorában szeretném megemlíteni Bernáth Ildikó - bár ő nyilván kitér erre - kérdését, aki a kivitelezhetőséget illetően felvetette, hogy októberi hatálybalépés esetén, a Start-kártyát is figyelembe véve, ez egyáltalán megoldható-e. Nem kaptunk erre minden szempontból megnyugtató választ, a Start-kártya előállítására és hozzáférésére vonatkozó előterjesztői válasz nem mindenkit nyugtatott meg. Különösen nyitott kérdés maradt a finanszírozás, hiszen a töredékévet figyelembe véve ebben az évben a Munkaerő-piaci Alap a forrás. Csak becslések vannak - miniszter úr is többször említette, hogy óhaj, elvárás, becslés van -, tehát feltételezéseken alapul a dolog. Nagyon sokszor elmondtuk - a múlt héten is, egy másik foglalkoztatási törvénycsomag kapcsán -, nem jó az, ha a felelős kormány hatásvizsgálat és konkrét, effektív, valóban háttérként, támaszként szolgáló felmérések nélkül terjeszt elő törvényeket. Mint ebben az esetben is látjuk, egy korábbi törvény nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és már a módosításáról van szó.

Nem hisszük egyébként, hogy ez a módosítás sok tízezer fiatal gondját fogja megoldani. Abból indulnak ki az előterjesztők, hogy mivel mindenki kiváltja a Start-kártyát - ezt talán vélelmezhetjük is -, mintegy 48 ezer - ha jól értettem a számot - fiatal fog ebbe bekapcsolódni. Ez igaz, csakhogy a másik 12 ezerrel van a probléma, aki munka nélkül van. Az előterjesztő válaszában azt mondta, hogy 60 ezer fiatal lép a munkaerőpiacra, de pontosan az a probléma, hogy a 20 százalékuk nem fogja élvezni a kedvezményeknek a munkaadó részére fennálló lehetőségeit.

Tisztelt Országgyűlés! Összefoglalva: az ellenzéki képviselők tartózkodásának ezek a bizonytalansági tényezők az okai, és - más hozzászólásban is ki fogjuk fejteni - csak módosításokkal látjuk elfogadhatónak az előterjesztést, míg a jelenlegi formájában nem tudjuk támogatni.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  94  Következő    Ülésnap adatai