Készült: 2020.09.24.08:26:54 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

231. ülésnap (2005.05.31.), 20. felszólalás
Felszólaló Dr. Balsai István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Foglalkoztatási bizottság
Felszólalás oka Bizottság kisebbségi véleményének ismertetése
Videó/Felszólalás ideje 4:38


Felszólalások:  Előző  20  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BALSAI ISTVÁN, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Miniszter Úr! Ahogy az elhangzott, nem támogattuk - 9 szavazattal, túlnyomóan tartózkodással és egy-két nem szavazattal nem támogattuk - a javaslatokat. Nem azért, mert az ellenzéki képviselők megrögzött ellenzői minden jó szándéknak, hanem azért, mert nem szándékokról, hanem törvényjavaslatokról kell itt vitázni. Abban egyetértünk, hogy a szándékok nyilván egységesek, szeretnénk, ha kevesebb munkanélküli lenne; most éppen túllépte már a 300 ezret, hat éve mélyponton van sajnos ez a mutató, Nyugat-Európában sorra buknak meg a kormányok, eddig négy bukott meg emiatt, a társadalmi feszültségek fő okozója a munkahelyek elvesztése és a munkanélküliség növekedése. Tehát nem a szándékokkal van a hiba, hanem a jogszabályokkal.

Tisztelt Országgyűlés! A kisebbségi vélemény megfogalmazását a jegyzőkönyv ismertetését is magában foglaló módon szeretném indokolni. Megkérdeztük például a helyettes államtitkár asszonyt, hogy végül is jobban vagy rosszabbul járnak az új elnevezést kapott segélyezési rendszerrel a munkanélküliek, tudván azt, hogy a hatálybalépés később történik. Nem kaptunk világos választ. Én azonban úgy gondolom, amit a miniszter úr is mondott, ha jelenleg 44 700 forint jár 9 hónapon keresztül, akkor 6 hónapon keresztül a 34 200 forint több mint 10 ezer forinttal kevesebb. Alamizsnának is kevés az, amit az első három hónapot követően abban a szerencsétlen helyzetben, ha nem találna magának állást az ösztönzésre tekintettel sem, a munkanélküli kapna, több mint 10 ezer forinttal kevesebb.

Amikor megkérdeztük azt, hogy végül is milyen létszámot vár a kormányzat a most beterjesztett javaslatok hatálybalépése után, azt válaszolta a szintén összevont vita kapcsán a helyettes államtitkár asszony, hogy önmagában az álláskeresési támogatás nem fog hatást elérni, csak akkor ér el hatást, ha vannak munkahelyek. Ez világos beszéd. Ehhez munkahelyek is szükségesek - idézet még mindig az előterjesztő képviselőjétől.

Arra a kérdésre, hogy konkrétan milyen létszámot várnak, azt mondja: nem hiszem, hogy ettől a csomagtól növekedni fog a foglalkoztatás, és nem gondolom, hogy a munkanélküliek számának a csökkenése ezeknek a rendeletmódosításoknak az egyenes következménye lesz - mi sem gondoljuk, tisztelt Országgyűlés. Ez az őszinte hang folytatódik. Amikor megkérdezte a jelen lévő helyettes államtitkártól az egyik ellenzéki képviselő, aki majd bővebben kifejti ezt, hogy végül is van-e már valamilyen adat, létszám, hogy a prémiuméveknek a közszférában történő bevezetése kapcsán hányan vették ezt igénybe - nyilván valamilyen hatásvizsgálat vagy előzetes becslés a tervezett és ma tárgyalandó javaslattal is összekapcsolható -, erre azt mondta a helyettes államtitkár asszony, hogy lassan már mi is szeretnénk majd tudni, hogy hányan vannak benne ebben a programban.

Tisztelt Országgyűlés! Nem lehet, mondjuk, kellő komolysággal tárgyalni egy olyan javaslatot, amely előterjesztőinek fogalmuk sincs arról, hogy milyen hatása lesz ennek az intézkedésnek.

(10.10)

Folytatva ennek a kérdésnek a válaszát, a versenyszférára vonatkozóan azt mondja az előterjesztő képviselője, hogy itt mi is egy kicsit a sötétben tapogatózva próbáltunk modellszámításokat végezni.

Tisztelt Országgyűlés! Ne tapogatózzon az előterjesztő a sötétben, hanem dolgozza ki, tisztességes számításokat mellékeljen - egyébként ez kötelezettsége a jogszabály előterjesztőjének -, és ahogy mondja a miniszter úr, az Érdekegyeztető Tanácsban igaz, hogy benyújtották, igaz, hogy már korábban a parlament három vagy négy bizottsága a múlt héten megtárgyalta és az elmúlt pénteken került sor - ahogy említette a dátumot a miniszter úr - annak a sok-sok apró kifogásnak a megfogalmazására, amelyből egy jottányit sem engedett az előterjesztő. Majd megígérte - az imént hallottuk - a ködös jövőt illetően, hogy majd bevonják. Köszönjük az ilyen társadalmi egyeztetést, amikor már a parlamenti bizottságok tárgyalják a változtatás nélküli előterjesztést, ezt követően, a parlamenti tárgyalás megkezdése után ülnek le a partnerekkel.

Tisztelt Országgyűlés! Ezeknek a szó szerint idézett - mondjuk így -, aggodalmunkat el nem oszlató kijelentéseknek a fényében, azt hiszem, nem kell tovább indokolni, hogy az ellenzéki képviselők miért nem támogatták ezeket a javaslatokat. Ennél többet várunk a kormánytól.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  20  Következő    Ülésnap adatai