Készült: 2020.07.09.04:45:49 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

81. ülésnap, 113. felszólalás
Felszólaló Gőgös Zoltán (MSZP)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:06

Felszólalások:  <<  113  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GŐGÖS ZOLTÁN földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! 2005 májusában kezdődött meg a LEADER vidékfejlesztési program, 186 darab akciócsoport alakult, ebből két kiválasztási körben 70 pályázott sikeresen magára az akciócsoport címre egy helyi vidékfejlesztési terv elfogadása után.

A jelenlegi állapot szerint a 70 kiválasztott akciócsoport novemberben zárta le a pályázati felhívását, és 3600 darab pályázat érkezett már az akciócsoportokhoz, mert azt tudni kell, hogy itt csak az ellenőrzési tevékenység és a monitoringtevékenység a központ feladata, az NVA feladata, maga a pályázati bírálat első köre, tehát a kiválasztás első köre az a helyi akciócsoportok által felállított bírálóbizottság feladata.

A mai napig valamennyi akciócsoport befejezte a helyi bíráló- és monitoringbizottsági üléseit, és továbbterjesztette a pályázatait. 2007. június 7-éig 65 akciócsoport összesen 2568 darab helyi pályázatát tárgyalta meg a döntés-előkészítő bizottság, amelynek 99 százaléka támogatásra került.

Az irányító hatóság vezetője által 2007. május 13-án aláírt, majd azt követően további két kötelezettségvállalási listán szereplő pályázatok 1289 darab szerződés megkötését teszik lehetővé, nyilván a többi pályázatnak a bírálata és a szerződéskötés előkészítése folyamatban van. Az eddigi kötelezettségvállalás értéke 2 milliárd 832 millió forint.

Ez nyilván azt is jelenti, hogy ezek a programok már részben működnek, én is voltam ilyen rendezvényen, ami már a LEADER-program keretében került támogatásra, és nyilván a 180 fölötti induló akciócsoport arra is garancia, hogy a következő programban, amiről majd a viszontválaszban még fogok néhány szót ejteni, sikerrel pályázzanak ezek a települések is.

(16.20)

Felszólalások:  <<  113  >>    Ülésnap adatai