Készült: 2020.07.11.20:58:44 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

81. ülésnap, 111. felszólalás
Felszólaló Varju László (MSZP)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:14

Felszólalások:  <<  111  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VARJU LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a lehetőséget. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az Európai Unióban a '90-es évektől kezdve felismerték a fenntartható helyi fejlődés jelentőségét, figyelembe véve a térségek környezeti, gazdasági, szociális és kulturális adottságait is. Ennek keretében új fejlesztési módszerek kerültek kidolgozásra, s a helyi közösségeket is bevonták a megoldás keresésébe.

A hagyományos fejlesztési politika átalakítása érdekében született meg az Európai Unió LEADER-programja. A program új alapokra helyezte a fejlesztést: az adott térség fejlesztési stratégiáját az abban részt vevő önkormányzatokból, térségi vállalkozásokból, civil szerveződéseiből megalakult helyi akciócsoportok állítják össze az ott élők bevonásával. A program sikerességét mutatja, hogy megvalósítása során az EU területén az 1991-es indulástól napjainkig több ezer vidéki térségben több százezer munkahely teremtődött.

Európai uniós csatlakozásunkkal számunkra is lehetővé vált a program keretében történő vidékfejlesztés. Eddig több mint száz LEADER-akciócsoport alakult az ország különböző térségeiben, köztük a Kis-Duna mentén is alakult ilyen akciócsoport, mely a közép-magyarországi régió déli részén, a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ág környékén elhelyezkedő településeket is magában foglalja. Akciócsoportunk 17 önkormányzatból, 17 civil szervezetből és 20 vállalkozásból áll, közöttük a ráckevei Duna-ági horgászszövetségtől kezdve a halásztelki nyugdíjas-egyesületen át a taksonyi önkormányzatig.

Képviselőtársaim! A LEADER-program, a vidékfejlesztés most mérföldkőhöz érkezett, mivel várhatóan több mint háromezer vidékfejlesztési projekt kap támogatást, és valósul meg a következő egy évben. A nyertes pályázóknak 2008 szeptemberéig kell megvalósítani elképzeléseiket, már jó ideje húzódó ügyek megoldására kerül sor. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) A tervek között sok minden szerepel, és ezért kérdezem a miniszter, illetve államtitkár urat, hogy a helyi pályázatok elbírálásánál, az aktuális híreknél a LEADER-programmal kapcsolatosan most hol tartunk.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

Felszólalások:  <<  111  >>    Ülésnap adatai