Készült: 2021.04.17.16:19:09 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

44. ülésnap (1998.12.22.), 83. felszólalás
Felszólaló Kovács Kálmán (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:10


Felszólalások:  Előző  83  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KOVÁCS KÁLMÁN (SZDSZ): Elnök Asszony! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Ház! A választási kampány és az elmúlt másfél év során igen sokszor elhangzott, alapvető kérdéskör volt az autópályák ügye. Emlékszem még a "Nem az autópályákra!" mozgalomra, amelyet Pest környékén és távolabb az országban is szítottak, mondván, ne fizessünk autópályadíjat, hiszen kifizettük az adóban, az üzemanyag adótartama igen magas, legyen kevesebb! Drága a hitel, drágán építjük, építsük nagyobb százalékban Útalapból, hiszen Európában az üzemanyaghányadból legkevesebb 30 százalék az, ami utakra megy; gyorsabban kellene építeni és így tovább. Végül ezt a nagy vitát egy igazi hátvédhez - bár tudom, hogy nem feltétlenül mindig hátvédet játszik - illően egy felszabadító rúgással szét is rúgta a miniszterelnök úr, mert azt nyilatkozta, a kapuk a focipályára valók.

És valóban itt a vita - erre már nem lehet reagálni - leállt, megállt, és most mit látunk? Nemcsak a vita állt le, az autópálya-építés is. Az Útalap nulla forintot szán, tehát gyakorlatilag meg is szűnt. A 30 százalék mint kevés, ami majd elérendő, hol van már?! Hitel van, hiszen hallottuk, hogy a költségvetésből nem kerül az autópálya-építésekre - az M3-asra, M7-esre gondolok - további forrás, hanem hitelből kívánja majd a kormány ezt megvalósítani - ez pedig mind drágítja. A leállás is drágítja, ha csak egy évre is áll le, hiszen azok az állóeszközök, gépek, dolgozók, ezek a bérek, a sok-sok vállalkozó költsége majd a következő esztendőben induló építkezésre terhelődik rá. A hitel csak drágább, mint a költségvetési forrás, és ha jól emlékszem, 9 forint lett így végül az ingyenes autópályadíj Magyarországon.

Kérdezem, miniszterelnök úr, most akkor végül is fizetőkapukra játszott-e miniszterelnök úr. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  83  Következő    Ülésnap adatai