Készült: 2021.04.12.23:25:43 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

44. ülésnap (1998.12.22.), 34. felszólalás
Felszólaló Dr. Bognár László (MIÉP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:56


Felszólalások:  Előző  34  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BOGNÁR LÁSZLÓ (MIÉP): Köszönöm a szót, elnök úr. Kedves Képviselőtársaim! Az olimpiai eszméről dr. Mező Ferenc a következőt írta A magyar sport című könyvében: "Az ifjúság lelkébe csepegtetni a nemes versenyvágyat, megszüntetni vagy legalábbis csillapítani a testvérviszályt, megteremteni, sőt erősíteni az összetartozás tudatát, és tanúságot tenni az istenek iránt való határtalan tiszteletről és az olimpiai békéről." Jó ezt hallani így karácsonykor!

Tehát nagyon fontos az olimpiai eszme és az olimpikonokról szóló törvénytervezet. A MIÉP embereszménye - ezt talán már unják képviselőtársaim -, nevelési ideálja az olimpiai ember. Mit jelent ez? - hogy a sport nemzetépítő erejét igen fontosnak tartjuk, vagyis a sportot az akarat iskolájának tartjuk. A nemzetet egyének alkotják. Értékes és erős az a nemzet, amelynek egyénei értékesek és erősek. Csak az a nemzet alkothat maradandót, amelynek fiai és leányai testben és lélekben egyaránt épek és egészségesek.

Az olimpiai ember ideálját az ezüst- és bronzérmes olimpiai bajnokok megvalósították, mind az ideát, mind pedig az eszményt. A teljesítményük mögött lévő óriási munkát, fáradságot, lemondást, lelkierőt és hazaszeretetet illik a nemzetnek meghálálnia.

A Magyar Igazság és Élet Pártja támogatja a törvénymódosítást. Úgy érezzük, hogy bár ez a leendő ifjúsági és sportminiszter jól időzített módosító javaslata, azonban ennek fontosságából és értékéből az időzítés nem vesz el semmit.

(12.00)

Egy érdekességre hívnám fel tisztelt képviselőtársaim figyelmét: Coubertin báró megbízást kapott, hogy 1896-ra, az első újkori olimpiára Athén készüljön fel. 1895 őszén elment, és látta, hogy Athén semmit nem csinált, nincs pénzük.

Ekkor Kemény Ferenc rákérdezett, hogy Magyarország nem rendezhetné-e meg ezt az első újkori olimpiát. Ezt a szervezőbizottság elfogadta, azonnal kész volt rábízni a rendezést Magyarországra, a millennium fürdőzhetett volna az újkori olimpia soha el nem múló dicsőségében. Sajnos, nem vállalta fel a nemzet, mint száz évvel később az expót sem a másik millenniumon, elutasította ezt a megtiszteltetést. Most ez ne forduljon elő ebben a törvénymódosításban, és ha a görög városállamok az olimpiai bajnokoknak életük végéig különböző adómentességeket biztosítottak, legalább akkor mi ezzel a járadékkal az olimpikonjainkat, ezüst- és bronzérmeseinket tiszteljük meg. Ennek összege, ami körülbelül csak évi 6 millió forintot jelenthet, úgy érezzük, példamutató, az igazi eszme szerinti olimpiai emberek megérdemlik.

Befejezésül Pindarosz, Krisztus előtt V. századi költő verssorát idézném: "Miként a világűrben nincs ragyogóbb csillag a Napnál, akképpen az olimpiánál fenségesebb versenyt is hiába keresnénk." A Magyar Igazság és Élet Pártja támogatja az olimpiai bajnokok és érmesek járadékáról szóló előterjesztést, és várjuk a leendő ifjúsági és sportminiszter úr ígéretének majd a betartását, hogy ezt a törvénycsomagot még bővíteni fogja.

Köszönöm szépen a szót. (Taps.)
Felszólalások:  Előző  34  Következő    Ülésnap adatai