Készült: 2021.04.12.02:01:35 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

44. ülésnap (1998.12.22.), 308. felszólalás
Felszólaló Béki Gabriella (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó Egészségügyi bizottság
Felszólalás oka Bizottság kisebbségi véleményének ismertetése
Videó/Felszólalás ideje 6:12


Felszólalások:  Előző  308  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BÉKI GABRIELLA, az egészségügyi és szociális bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! December 9-én tárgyalta ezt az országgyűlési határozati javaslattervezetet az egészségügyi és szociális bizottság, olyan körülmények között, hogy a vita valóban hosszúra nyúlt, s igen heves volt. Ilyen módon semmiben sem hasonlított arra, amiről előttem Keller László, a költségvetési (Taps a Fidesz padsoraiból.) bizottság kisebbségi véleményének előadója beszámolt. (Dr. Surján László: Az a vita se hasonlított arra, amit elmondtak!)

Az ellenzéki képviselők kérdések tömkelegét vetették fel, abból kiindulva, miért is van szükség erre az országgyűlési határozati javaslatra. Az ellenzéki képviselők úgy ítélték meg, hogy az országgyűlési határozati javaslat ebben az esetben felesleges műfaj. Olyan műfaj, amely érdemben semmivel nem tesz hozzá azokhoz a folyamatokhoz, amelyek amúgy is zajlanak. Szeretném hangsúlyozni, a minisztérium képviseletében jelen lévő előterjesztő tájékoztatott bennünket arról, hogy ettől az országgyűlési határozati javaslattervezettől függetlenül érvényes kormánydöntés van arra vonatkozóan, hogy '99 első félévének végéig ki kell dolgozni a bevezetésre kerülő gyed részleteit. Ez az országgyűlési határozati javaslat érdemben nem szól semmiről, csak üres ígéret azzal kapcsolatban, hogy gyed pedig újra lesz, s egy dátum azzal kapcsolatban, hogy körülbelül mikorra várják kormánypárti képviselőtársaim a részletek kidolgozását.

Valószínűleg azt a heves vitát, amit lefolytattunk, az is magyarázza, hogy a három szerző közül ketten is tagjai az egészségügyi és szociális bizottságnak, s ezért vélhetően aktívabban hozzászóltak a kérdéshez. Bizonygatták, hogy szükség van a javaslatra, mert kormánypárti oldalról szükség van arra, hogy üzeneteket küldjenek a lakosság felé, felfokozzanak egy várakozást.

 

(22.50)

Ez volt az egyik érv, amelyet kormánypárti oldalról hallhattunk, a másik pedig az, hogy mennyire jó érdemi koncepcionális vitát lefolytatni ebben a kérdésben.

Az ellenzéki oldal tartalmi kifogásokat is megfogalmazott. Elsősorban az okozott számunkra problémát, hogy úgy gondoljuk, a kormány a rosszabb helyzetű anyák kárára akarja erősíteni a Fidesz által támogatandó középosztálybeli réteget ezen az intézményrendszeren keresztül is. A vitában elhangzott, hogy az anyagi ellehetetlenülés megakadályozását célozza a gyed visszahozása. Az ellenzéki oldalon ezt az állítást élesen kifogásoltuk és bíráltuk, mondván, hogy ez egyszerűen nem igaz, hiszen ahol alacsony jövedelem keletkezik, ott egy fillér haszon nem keletkezik abból, ha a gyed újra bevezetésre kerül. Márpedig sajnálatos módon Magyarországon a jövedelmi viszonyok rettentő nyomottak. Az ellenzéki oldalon érveltünk azzal, hogy éppen az alsó középosztálybeli és igencsak támogatásra szoruló réteg nem fogja a gyed előnyeit élvezni, hiszen alacsony a jövedelem, amelyből majd számítani fogják a jövedelemarányos ellátást.

Ebben a vitában az ellenzéki oldalon értelemszerűen nagyon-nagyon hiányzott az a háttér-információ, amelynek vélhetőleg a kormánypárti oldalon sincsenek birtokában a képviselőtársaink, tudniillik, hogy vannak-e, lesznek-e hatásvizsgálatok a gyed bevezetését megelőzően, hogy vannak-e, lesznek-e költségelemzések, hogy milyen kiadásokat fog indukálni ez az ellátási rendszer. Az ellenzéki oldalon meglehetős jóindulattal próbáltuk figyelmeztetni arra a kormánypárti képviselőtársainkat, hogy csalódást idéznek elő a társadalom jelentős rétegeiben, ha üzenik, hogy rövidesen valami pozitív változás fog bekövetkezni. Csalódást idéznek elő azokban a rétegekben, ahol pozitív változásra nem fog sor kerülni, például az alacsony jövedelem okán, vagy például a társadalmi jövedelemskála másik oldalán a plafon bevezetése okán.

A szocialista frakció képviselői, valamint jómagam szabaddemokrata képviselőként elutasítottuk ezt az országgyűlési határozati javaslatot, mert azt gondoljuk, hogy nem viszi előre azt a folyamatot, amelyet a kormány tervez.

Köszönjük a figyelmet. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  308  Következő    Ülésnap adatai